Rólunk

Ez a harmonikus, szép sportmozgás az egészségvédelem kitűnő eszköze lehet minden évszakban.
A mozgás elemei sportolói múlt nélkül is könnyen megtanulhatóak, a terhelés mértéke terepválasztással, lépés-, illetve ugrótechnika választással jól szabályozható, nem igényel különösen nagy anyagi ráfordítást, valamint speciális helyszínre sincs szükség. Gyakorlása a mozgatórendszert, a keringési és légzési rendszert egyaránt fejleszti.

Kortól és nemtől függetlenül bárkinek ajánlható! Egy csokornyi jellemző:

– dinamikus, ciklikus mozgás;

– az alaptechnikánál ellentétes az azonos oldalon lévő alsó, illetve a felső végtag mozgásiránya;

– előrehaladás közben a kétoldali végtagok váltakozva hajtják végre ugyanazt a mozdulatsort;

– a nordic walking feltételezi az alsó és felső végtag harmonikus együttműködését;

– tipikus aerob mozgásforma;

– a felső végtag szerepe lényegesen nagyobb, mint pl, a futásnál, járásnál, az előrehajtó erő akár 30%-a a karok munkájából származik (persze csak helyes technika esetén!), ezért a nordic walking nemcsak az állóképesség és a természet erőivel való edzésnek, hanem az egész test harmonikus fejlesztésének is kiváló eszköze.

Nordikos foglalkozásainkra az alapokat ismerő (tartunk tanfolyamokat is, ahol ezek elsajátíthatóak) sporttársakat várjuk, a Gulya-domb terepi sajátosságait alaposan kihasználva, változatos lépés- és ugrótechnikákkal dolgozunk. Főkén ezeket az alapképességet fejlesztjük: szív- és érrendszeri / respiratorikus állóképesség, kitartás, agilitás, koordináció, egyensúlyérzék és pontosság.
Átlagosan 5-6 km-t teszünk meg foglalkozásainkon.

A foglalkozás egyenetlen, köves, gyökeres, fűcsomós, de rendszeresen kaszált erdei ösvényeken zajlik, ehhez való lábbeli szükséges!
Időpontok: kedd és csütörtök este 17.15–18.45-ig, szerdán 8.30–10.00-ig, szombaton reggel 8.15–9.45-ig.
Találkozó az állatkert előtti parkolóban, a Gulya-dombon.

SPORTKÖZÖSSÉG-VEZETŐ MOTIVÁCIÓJA

Kőműves Tamás vagyok, nordikos csapatunkat 2011-ben kezdtük építeni.
Sose voltam élsportoló, de mindig mozogtam valamit. Pedagógus végzettséggel rendelkezem, orvosi pálya felé is orientálódtam. Sem tanár, sem orvos nem lettem, de közben rájöttem, hogy a fontosnak gondolt dolgok átadása nem csak a fenti két szakma művelőinek privilégiuma. Legfontosabb célom, hogy átlagembereket rávegyek rendszeres, örömteli mozgásra, melyeket életük végéig űzhetnek. Nem versenyzünk, nem a teljesítmények mindenáron hajszolása az elsődleges számunkra. Tiszteljük határainkat, azokat óvatosan feszegetjük.
2009-ben vizsgáztam túravezetésből, 2010-ben szereztem nordic walking edzői végzettségemet a VdNoWaS (Német Nordic Walking Iskolák Szövetsége) magyarországi képzőközpontjában.

Közzöség alapadatai

Sportág

Futás Nordic walking, sportgyaloglás Túrázás

Helyszín

Veszprém

Legutóbbi képek a sportközösségből