Magazin

Blog

10 eszköz az otthoni edzéshez

Az mindig jó ötlet, ha szeretnél felszerelkezni a legjobb, otthoni edzéshez szükséges eszközökkel. Akár amiatt, mert sűrűbben dolgozol otthonról, akár azért, mert szeretnéd a lehető legjobban kihasználni a lakásod kínálta teret. Azonban ha a lakásod alkalmas is arra, hogy a lehető legjobb gépekkel felszereld, kerüljenek bármibe, mi abban hiszünk, hogy minél egyszerűbb és alapvetőbb eszközöket választasz, annál jobb.

1) Jóga vagy fitnesz szőnyeg

Amiért alapvető fontosságú: nem számít, hogy melyik testrészedre összpontosítasz, vagy mennyi ideig tervezel edzeni, elengedhetetlen, hogy előtte bemelegíts. Egyrészt bemelegítéssel lazítunk az ízületeken, és ezáltal megelőzhetőek az izomsérülések. Másrészt segít előkészíteni az izmokat a következő gyakorlatokhoz. Szóval akár jógázni, akár erősíteni szeretnél, a szőnyeg egy alapvető fontosságú eszköz az edzéshez. 

Bemelegítéshez, nyújtáshoz legyen nálad jóga- vagy fitnesz szőnyeg!

Találd meg a számodra megfelelőt: bár mindkét fajtát lehet bemelegítésre és edzésre is használni, fontos kiemelni a jógaszőnyeg és a fitnesz szőnyeg közötti különbséget. A fitnesz szőnyegek különböző vastagságban elérhetőek,  2-3 cm-től a 8 cm-ig. Ha saját testsúlyos edzéseket szeretnél végezni a bemelegítés után, ez a típus sokkal jobb választás lesz számodra. A jógaszőnyegek ezzel szemben sokkal vékonyabbak, könnyebben feltekerhetőek, és sokkal jobban használhatóak a nyújtó gyakorlatokhoz, mint amilyenek, már biztos kitaláltad, a jóga pózok. 

Bármelyik mellett is döntesz majd, ha ezek után gyakran bemelegítesz edzés előtt, már biztosan jó választás lesz. 

2) Fitneszlabda

Amiért alapvető fontosságú: miközben ideálisak a törzsizomzat erősítésére, a különböző fitneszlabdákkal jól lehet kalóriát is égetni, valamint olyan testrészeket dolgoztat meg, amikre a mindennapok során kevés figyelmet fordítunk. Használható az irodában is szék helyett, közben pedig jó hatással van az egyensúlyra és a tartásra. 

A fitneszlabda ideális a törzsizomzat erősítésére

Találd meg a számodra megfelelőt: a fitneszlabdákat rengeteg gyakorlathoz lehet használni, és sok különböző névvel is megtalálhatóak, mint például jóga labda, fiziolabda, egyensúly labda, ráadásul sokszor a medicin vagy súlylabdákat is fitneszlabdának nevezik. Azonban a legmegfelelőbb fitneszlabdák az otthoni edzéshez a lyukadásbiztos PVC anyagú labdák. Fontos, hogy a magasságodhoz képest se túl kicsi, se túl nagy ne legyen, attól függetlenül, hogy használod-e székként vagy sem. Ha nem megfelelő méretet választasz, az otthoni edzés és az otthoni munka sem lesz túl kényelmes rajta.

3) A saját súlygyűjteményed (és a különböző súlyzós edzések)

Amiért alapvető fontosságú: a súlyemelés nem csak arról szól, hogy erősödjünk és izmokat építsünk. Rengeteg jótékony hatása van az egészségre, például javítja a tartást és a csontsűrűséget, segíti, hogy jobban aludjunk, felpörgeti az anyagcserét, és csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának az esélyét.

Kettlebell

Amiért alapvető fontosságú: a kettlebell az az eszköz, amit mindenképp be kell szerezned otthonra. Rendkívül sokoldalú és nagyon jó eredményeket lehet elérni vele. Használható a guggolástól a fekvőtámaszig mindenféle gyakorlathoz, percenként akár 20 kalóriát lehet vele elégetni, ami egy 6 perces futásnak felel meg. Minden izmot megmozgat a fejed búbjától a lábujjadig. Jelentősen fejleszti a törzsizmokat és növeli a hajlékonyságot. 

Találd meg a számodra megfelelőt: a 2 kg-os kettlebell tökéletes a kezdők számára, férfiak és nők is bátran beépíthetik az edzéstervbe. Válaszd azt a súlyt, amivel a legjobban tudsz dolgozni. 

Kézi súlyzó

Miért alapvető fontosságú: amellett, hogy jó áron lehet beszerezni és sokféleképpen használható, számos jótékony hatása van. Lehet vele dolgozni a merev ízületeken vagy pulzusemelő kardió edzéseket végezni a segítségével, használatával pedig fejleszthető a hajlékonyság is. 

A hatszög alakú kézi súlyzó tartós és könnyű vele edzeni

Találd meg a számodra megfelelőt: keresd a hatszög alakú kézi súlyzókat fekete gumi borítással, mert egyrészt nagyon tartósak, másrészt ezekkel a legkönnyebb dolgozni. Érdemes több különböző súlyút beszerezni a változatos gyakorlatokhoz. 

Medicinlabda

Miért alapvető fontosságú: remek eszköz állóképesség fejlesztéshez és szinten tartáshoz, valamint olyan gyakorlatokhoz is, amiktől kirobbanó erőre tehetsz szert. 

Találd meg a számodra megfelelőt: medicinlabda vásárlásakor elsősorban két dolgot kell figyelembe venni: a méretét és a súlyát. Fontos, hogy olyat válassz, ami megfelelő ellenállást nyújt a gyakorlatokhoz, de mégsem terheled vele túl magad. Akik csak most kezdik a medicinlabdás edzést, nekik körülbelül 1,5-6 kg súlyúval érdemes kezdeni. A legjobb, ha fokozatosan haladunk a kisebb súlytól a nagyobb súlyig. Egy másik módja lehet a labda kiválasztásának, ha azt vesszük figyelembe, milyen típusú gyakorlatokat fogunk végezni vele. Azokhoz a gyakorlatokhoz, ahol a cél, hogy gyorsan, sok ismétlést végezzünk, inkább kisebb medicinlabdát érdemes használni. Viszont nagyobb súlyú labdát érdemes választani, amikor tisztán erőn alapuló gyakorlatokat végzünk. 

4) Mini trambulin

Amiért alapvető fontosságú: a trambulinnal az edzés szórakoztató és átmozgat mindent tetőtől talpig. Kíméletes edzésforma, így megfelelő sérülés utáni regeneráció során. Formálja az alakot és erősíti a mélyizmokat, ezáltal javítja az egyensúlyérzéket és a tartást. Úgy vélik, hogy ez a visszapattanó mozgásforma 68%-kal hatékonyabb, mint a kocogás. 

A mini trambulinnal szórakoztató lesz az edzés!

Találd meg a számodra megfelelőt: keress egy körülbelül 1 méter átmérőjű mini trambulint. Ha magasabb vagy az átlagnál, figyelj arra, hogy a mini trambulinnal olyan helyen eddz, ahol bőven van hely, nehogy beverd a fejed a plafonba edzés közben. Nagyobb testsúllyal pedig érdemes egy jó teherbírású, hosszú lábakkal rendelkező trambulint választani, ami megakadályoz abban, hogy ugrás közben a trambulin a talajjal ütközzön. 

5) Gumiszalag

Amiért alapvető fontosságú: a gumiszalaggal, más néven alakformáló szalaggal kockázatmentesen lehet izmot építeni, és javítani az ízületek mobilitását. 

Különböző erősségű gumiszalaggal változatos edzéseket tudsz felépíteni

Találd meg a számodra megfelelőt: a legjobb, ha találgatás helyett inkább minden erősségűből beszerzel egyet. A különböző színű szalagok különböző erősséget jelölnek. A kék színű a leggyengébb ellenállású, így kezdőknek ajánlott. A bordó szín a közepes ellenállást jelenti, míg a fekete a legnagyobb ellenállású, legerősebb szalag, amivel még keményebb edzéseket végezhetünk. 

6) Ugrókötél

Amiért alapvető fontosságú: szuper kardió edzés és fejleszti a koordinációt. Ugrókötelezéssel az egész testet átmozgatod. A felsőtest és a lábak (vádli, térd, combizom) stabilizálását a hasizmok végzik ugráláshoz, a kötél hajtásáért pedig a felsőtest (alkar, deltoid) felel. 

Találd meg a számodra megfelelőt: ha kezdő vagy, válassz egy tartós ugrókötelet a kardió edzéshez. Ha gyorsulni szeretnél, válassz egy könnyű fajtát, ha pedig erősödni szeretnél, egy nehezített ugrálókötelet. 

7) Húzódzkodó rúd

Amiért alapvető fontosságú: a húzódzkodás a legjobb edzéstípus felsőtestre. Kezdők számára nehéznek tűnhet, de remek módja a kar, hát- és vállizmok erősítésére. Ráadásul a mélyizmokat is megdolgoztatja. Számos alapvető tornagyakorlatot is végezhetsz rajta, hogy az edzésed változatos legyen.

Mielőtt húzódzkodó rudat vásárolsz, válaszd ki a helyet, ahol biztonságosan tudod használni!

Találd meg a számodra megfelelőt: mivel valahova rögzítened kell majd, fontos, hogy megfelelő méretűt válassz. Miután kitaláltad, hogy hova fogod tenni, győződj meg róla, hogy bármelyiket is választod, el fog férni. Fontos szempont még, hogy mennyit bír el a rúd. Azok, amelyeket csak fel kell akasztani, kevesebb súlyt bírnak el, mint a felfúrható változatok. Vannak teleszkópos és multifunkciós húzódzkodó rudak is. A teleszkópos lesz a megfelelő számodra, ha csak húzódzkodni szeretnél, míg a multifunkcióssal a többféle markolat miatt változatosabb gyakorlatokat lehet végezni.

8) Edzőheveder

Miért alapvető fontosságú: az edzőheveder egy rendkívül sokoldalú eszköz. Így ha beszerzel egyet otthonra, számos különböző gyakorlatokat végezhetsz majd vele. A felfüggesztett heveder instabil jellege miatt kihívást jelent az izmoknak, hogy stabilizálják az ízületeket, valamint használata erősíti a mélyizmokat. 

Edzőhevederrel számos gyakorlatot tudsz végezni, légy kreatív! ;)

Találd meg a számodra megfelelőt: vedd figyelembe az otthonod kialakítását és hogy milyen gyakorlatokat szeretnél végezni vele. Mielőtt vásárolsz egy hevedert, győződj meg róla, hogy beilleszthető a lakásodba. Ha nem túl nagy teherbírású gyakorlatokhoz tervezed használni, választhatsz olyat, amelyik műanyag csattal rendelkezik. Ha azonban nagyobb erőkifejtésnek kell ellenállnia jobb, ha fém végűt választasz. Amire még figyelj, hogy a markolat kényelmes legyen számodra. 

9) Fekvőtámaszkeret

Amiért alapvető fontosságú: leginkább a fekvőtámaszok és a kitörések fejlesztésére használják. Nagyszerűen fejleszti a hajlékonyságot és az állóképességet, használata segítségével megelőzhetők a sérülések. 

Fekvőtámasz során jól jön egy ilyen kiegészítő

Találd meg a számodra megfelelőt: több változata is van attól függően, hogy szőnyegen vagy kemény padlón végzed a gyakorlatot. A jó minőségű korong kerek vagy ovális alakú, aminek az egyik oldalán szivacs található, amihez a kéz vagy a láb illeszkedik. A másik oldala műanyag borítású, vagy olyan anyagú legyen, ami jól csúszik a talajon.

10) Edzőgörgő

Amiért alapvető fontosságú: megfizethető és idő szempontból hatékony kardió edzés. Segítségével nem kell otthon sem lemondani a beltéri kerékpározás jótékony hatásairól, ráadásul kis helyen is elfér. A mentális egészségedre pedig fantasztikus hatással van az a rengeteg endorfin, ami kerékpározás során felszabadul. 

A kerékpározás kiváló kardió edzés

Találd meg a számodra megfelelőt: természetesen a választásod attól is függ, milyen típusú görgőt szeretnél, valamint, hogy milyen kerékpárhoz és külsőhöz használnád.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)