Magazin

Blog

10 tévhit az UV szűrős ruházatról

Az erősödő napsugaraknak köszönhetően egyre közelebb kúszik a nyár gondolata is. Pihenni, vagy éppen sportolni a napsütésben, aztán bronzbarnára sülve élvezni a naplementét: hívogató kép, igaz? Kivéve, ha a barna árnyalatai helyett rákvörösen szenvedünk, este pedig próbálunk minél kisebb felületen érintkezni az ággyal. Szerencsére egyre több védekezési lehetőségünk van a káros UV-sugarakkal szemben. Azonban nem árt tisztába kerülni az UV szűrős ruházat előnyeivel és határaival. Nézzük a top 10 tévhitet ezzel kapcsolatban.

Minden UV szűrős ruházat teljes védelmet nyújt

Téves! A védelem mértékének különböző fokozatai vannak, amelyet az UPF (Uv protection factor) szám jelez.

UPF 0-15 jelzés között: nem beszélhetünk UV szűrő ruházatról

UPF 15-24 jelzés között: a ruházat kiszűri az UV sugarak 93.3-95.9%-át

UPF 25-39 jelzés között: a ruházat kiszűri az UV sugarak 96-97.4%-át

UPF 40-50 jelzés között: a ruházat kiszűri az UV sugarak 97.5-98%-át

Az Olaian UV szűrős textíliái UPV 50+ jelzéssel rendelkeznek, vagyis a káros sugárzás több, mint 98%-át kiszűrik.

A fehér póló jobban véd a feketénél

Tévedés! A sötét színek több UV sugarat képesek kiszűrni, mint a világosak! Ettől függetlenül az Olaian választékában lévő fehér felső is UPF 50+ jelzéssel rendelkezik.

A sötét UV szűrős felsők nem védenek kevésbé, mint a világosak

Mosás során elvész az UV védő képesség

Téves! Mosás során mikrobolyhok keletkeznek az anyagon, melyek növelik annak sűrűségét. A mosás nem befolyásolja a védelem minőségét: persze a termékek leírásában szereplő tisztítási útmutatót be kell tartani, illetve ajánlott mosózsákot használni a gépi programokhoz.

Egy sima pamut póló is véd annyira, mint egy technikai

Téves! Míg az UV szűrős ruházat nedvesen és szárazon is véd a sugarak ellen, addig a pamut pólók szárazon sem képesek erre, nedvesen pedig még többet veszítenek ezen tulajdonságukból. Ezen kívül, a pamut felsők vizesen kényelmetlen viseletek, plusz dörzsölődést is okoznak. A passzos, technikai ruházatban viszont bátran sportolhatunk a vízben, vagy a vízparton is.

Bőrbarát UV védelem az egész családnak

Ha sokat vagyok árnyékban, nem éghetek le

Tévedés! Napvédő sátrak alatt védve vagyunk a direkt napsugárzástól. Az árnyékot adó menedék azonban csak kb. a sugarak felétől nyújt védelmet: a többi ugyanúgy elér minket, hiszen visszaverődnek a víztükörről, vagy éppen a talajról.

A menedékek a sugarak felétől megvédenek minket

Felhős időben nincs szükség napvédelemre

Tévedés! Az UV sugarak 90%-a áthatol a felhőkön! Felhős és szeles időben kevésbé vesszük észre a napégést, hiszen kellemesen lehűtenek minket....ezért fokozottam ügyeljünk ilyen időjárási körülmények között is!

A napvédő ruházat csak egy pólót jelent

Téves! Az arc, a fej, és a test alsó részének védelme egyaránt fontos! Az arcunkat nyilván nem akarjuk csuklyába rejteni a vízparton, de érdemes egy napszemüveggel és egy sapkával vagy kendővel védeni a fejünket. A lábra is figyeljünk: az UV sugarak nagy része áthatol a vízfelszínen, így vízben is könnyedén megpirulhatunk. Szerencsére már UV szűrős sortot, és leggingset is választhatunk.

Az UV szűrős ruházat meleget is nyújt

Ez az egy állítás kakukktojás, mivel igaz! Azt azonban fejben kell tartanunk, hogy ezek a termékek nem egyenlőek a neoprén felszerelésekkel! A poliamid szálaknak köszönhetően nem fogunk belesülni az UV védős ruházatba, pláne, ha éppen a vízben vagyunk!

Az UV szűrős ruházat kiváltja a napkrémeket

Téves! Még ha van rajtunk póló, nadrág, és sapka, akkor is van szabadon lévő bőrfelületünk. A napkrémek nem nyújtanak egész napos védelmet, így 2 óránként érdemes újrakenni magunkat. Azonban a legtöbb ilyen krém nem tesz túl jót a vízi élővilágnak, hiszen belemosódnak, és olajos rétegként megállnak a tetején....így ha UV szűrős ruházatot használsz, akkor a vizeket is véded! Ha sportoláshoz kifejlesztett, vegán, állatokon nem tesztelt, környezetvédelmi előírásoknak megfelelő krémet szeretnél, akkor vess egy pillantást az Aptonia termékeire!

Ha UV szűrős ruházatot viselek, akkor sosem lesz színem

Tévedés! Erős napsugárzás esetén alacsony mennyiségű UV áthatol az anyagon. Napvédő ruházat viselése esetén azonban a leégés kockázata 20-szor kevesebb!

Köszönöm, hogy velem tartottál az UV védő ruházat téves mítoszainak tisztázásában! Nyárra is jó sportolást kívánok!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)