Magazin

Blog

10 tipp a hatékony városi bringás közlekedéshez

A városban közlekedni sokféleképpen lehet, és mindegyik módnak megvannak a maga előnyei és hátrányai. Én már több, mint 7 éve járom főként Szeged és Kecskemét útjait bringával, így saját tapasztalatból merítve tudok írni nektek a témában. Ebben a cikkben a városi bringás közlekedéshez adok pár jó tanácsot, hogy minél hatékonyabban és biztonságosabban jussatok el A-ból B-be.

A városi bringás közlekedés előnyei és hátrányai

Biztos vagyok benne, hogy te is fel tudnál sorolni legalább egy előnyét és hátrányát a városi kerékpáros közlekedésnek. A sokéves bringázás után számomra ezek jelentik a legnagyobb előnyöket és hátrányokat:

 • Rendszeres testmozgásként pozitív hatása van az egészségünkre. Úgy érzem nem kell sokat ragoznom, hogy mennyire is fontos a rendszeres testmozgás az egészségünk megőrzésében. Ehhez egyértelműen hozzájárulhat az is, ha bringával közlekedsz a városban.
 • Gyors és költséghatékony közlekedési forma. Itt nincs üzemanyagköltség, vagy drága havi tömegközlekedési bérlet, és nagyságrendekkel olcsóbb a bringa karbantartása, mint egy autóé. Megszámolni sem tudom már, mennyiszer gurultam el az álló kocsisor mellett a kerékpárúton és örültem, hogy már megint gyorsabban fogok odaérni az úticélomhoz bármelyiküknél csak azért, mert bringára ültem.
 • Izgalmas és szórakoztató módja a városban mozgásnak. Egy egész cikket írtam korábban arról, hogy miért jó buli bringával munkába járni, ott elolvashatjátok miért is tartom izgalmasnak a városi bringázást.
 • Időjárási körülmények nagyban befolyásolják. Zárt belső térrel nem rendelkező járműként nyilván sokkal jobban ki van téve a bringás az időjárás változékonyságának. Kevesen vannak rajtam kívül, akik inkább vízhatlan rétegekbe pakolják a csomagjukat és visznek magukkal váltás ruhát, de akkor is kerékpárral jutnak el az úticélhoz, és ezzel nincs is semmi gond.
 • Hiányos és rossz minőségű infrastruktúra miatt akadnak kellemetlenségek. Egyértelműen megnehezíti a városi bringás közlekedést az is, hogy kevés a logikusan átgondolt, a bringások igényeit kielégítő kerékpárút, és a meglévő infrastruktúra minősége is gyakran hagy kívánnivalót maga után.
 • Sérülékeny résztvevői vagyunk a közlekedésnek. Fokozottan körültekintően érdemes mozogni bringával a városban, mivel elég gyakran kerülünk forgalmi helyzetbe a közlekedés többi résztvevőjével és egy kis figyelmetlenségből is lehet nagyobb baj!
Az egyik leggyorsabb városi közlekedési forma a kerékpár! (A képen az Elops 520-as női vázas városi bringánk látható)

Jótanácsok korábbi cikkeinkből


Természetesen már az oldalunkon is születtek a témát érintő cikkek korábban, ezek közül kettőt szeretnék nektek kiemelni és a bennük szereplő hasznos tanácsokat megosztani veletek. Laborc Dániel kollégánk cikkéből megtudhatjátok, hogyan is érdemes városi környezetben kerékpározni. Írásában remekül összefoglalja, hogy:

 • Ismerd és tartsd is be a KRESZ-t
 • Ne félj, közlekedj magabiztosan kerékpárral az utakon
 • Legyen mindig a testi épséged az első
 • Figyelj oda a lakatolásra és legyen megfelelő lámpád a bringán
 • Használjuk ki a jó időt, járjunk bringával dolgozni és tegyünk ezzel az egészségünkért

A másik cikk is számtalan hasznos tippet adhat nekünk:

 • Győződj meg róla, hogy rendesen működnek a fékek a bringán
 • A megfelelő guminyomásra pumpáld fel mindkét keréken a gumit
 • Tisztítsd meg és olajozd meg a láncod indulás előtt
 • Legyen nálad pót belső gumi és akár defektjavító készlet is
 • Kerüld a bő ruhákat és a biztonság kedvéért mindig legyen nálad kis helyre összehajtható esőkabát

10 tipp a hatékony városi bringás közlekedéshez

 1. Mindig figyeld, mi történik körülötted és reagálj időben! A baleseteket úgy tudjuk a legjobban elkerülni, ha folyamatosan vizsgáljuk a környezetünket tekerés közben és még időben kiszúrjuk a potenciálisan veszélyes helyzeteket.
 2. A kerékpárutak és sávok a te biztonságodat szolgálják, használd őket! Ne csak azért használd őket, mert a KRESZ kötelez rá, legtöbbször biztonságosabb itt közlekedni, mint az autók között.
 3. Keresd a szemkontaktust a közlekedésben résztvevőkkel, hogy megbizonyosodj arról, hogy ők is látnak téged. Igen hatékony módja ez annak, hogy meggyőződj ők is észrevettek téged.
 4. Folyamatosan figyeld az út minőséget előtted, mert a nagyobb kátyúk és repedések balesetet okozhatnak. Kis hazánkban inkább problémás a kerékpárutak útminősége, mint nem, úgyhogy erre is próbálj odafigyelni.
 5. Szerezz be egy csengőt, még mindig arra figyelnek fel a leggyorsabban. Én szeretek udvariasan rákiabálni a többi bringásra, hogy szeretném megelőzni őket és adjanak helyet maguk mellett, de tény, hogy alkalmanként nem esik le nekik, hogy hozzájuk szóltam. Többször tapasztaltam már, hogy a csengőszóra egyből felfigyelnek és jobban együttműködnek.
 6. Ne tekerj túl közel az út szélén álló autókhoz, mert bármikor rád nyithatják az ajtót a figyelmetlen autósok. Csak egy kicsivel kell bentebb tekerni az úttesten ahhoz, hogy egy hirtelen kicsapódó ajtót el tudj kerülni.
 7. Figyelj a hirtelen irányt váltó gyalogosokra különösen akkor, amikor gyalogos-bringás közös használatú kerékpárúton haladsz. Rengetegszer láttam már szétnézés nélkül hirtelen irányt váltó gyalogost és ha én nem figyelek oda rájuk már előre, akkor könnyedén ütközhettünk is volna.
 8. Nyugodtan szólj az előtted lassabban haladó kerékpárosnak, hogy melyik irányból fogod megelőzni, elkerülve ezzel a balesetveszélyes helyzeteket. A tiszta és egyértelmű kommunikáció nem csak a párkapcsolatokban fizetődik ki!
 9. Ne hallgass zenét bringázás közben! A hallásod rendkívül fontos tényező a forgalmi helyzetek mihamarabbi feltérképezésében és a balesetek elkerülésében. Sokszor hallottam meg korábban a kereszteződéshez közelítő autót, mint ahogy megláttam volna, így már jóval előtte fel tudtam készülni a forgalmi helyzetre.
 10. Ne kövess más bringásokat gondolkodás nélkül, mivel egyáltalán nem biztos, hogy ők a megfelelő döntéseket hozzák. Legyél a saját magad ura! Az előtted közlekedő nagyon valószínű, hogy nem fog téged is figyelembe venni a közlekedési döntései meghozatalánál.
Az összecsukható kerékpárok is ideális városi bringák lehetnek! (A képen a Tilt 500-as összecsukható bringánk látható)

Összegzés

Városban kerékpárral közlekedni gyors és költséghatékony megoldás, és nem mellesleg igen jó szórakozás is lehet. Természetesen ennek a közlekedési módnak is megvannak a maga hátrányai és kellemetlenségei, de ha fokozottan körültekintően bringázol, betartod a KRESZ-t és odafigyelsz másokra is, akkor egész jól limitálni lehet a problémás helyzeteket. Én már igencsak sok éve kerékpárral közlekedek városon belül szinte mindenhova és egyszerűen nem tudom megunni. Adj neki te is egy esélyt, nem fogod megbánni!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)