Magazin

Blog

10 tipp a sikeres lóvásárláshoz

Kevés olyan kritikus helyzet van egy lovas életében, mint az első, vagy a következő lovának kiválasztása. Sok pénz, nagy kockázat, és mindig csak utólag derül ki, hogy mennyire volt jó döntés. Néhány tipp, hogy nagyobb eséllyel zárd ki a vakvágányokat.

Sajnos lovat venni sem egyszerűbb, mint autót, vagy ingatlant, sőt. Ennek is megvannak a buktatói, mint mindennek, és sajnos nincs 100% -os biztosíték arra, hogy mindet ki lehet kerülni kellő hozzáértéssel. De a nagyját igen. Ehhez adunk most Nektek tíz hasznos tippet. A lista persze bővíthető.

#1. Infózd le a kiszemelt lovakat!

Akár neten szembejövő eladó ló kelti fel az érdeklődésedet, akár a saját célzott hirdetésedre kapsz konkrét ajánlatot, akár szóbeli ajánlás alapján akadsz rá egy lehetséges jelöltre, mindig első dolgod legyen, hogy kérdezősködj! Előny, ha benne vagy a lovas élet vérkeringésében, mert így maximum 2-3 telefonnal megvannak a megnyugtató, vagy eltántorító infók, de ha nincs még meg a kiterjedt ismeretségi köröd a szakmában, akkor keress egy megbízható, rutinos lovasembert, aki megoldja ezt helyetted. Mit érdemes megkérdezni? Minden infót, ami csak elérhető, és segíthet eldönteni, hogy foglalkozz-e komolyabban az adott lóval. Először is, hogy maga az eladó mennyire megbízható. Ha ez megvan, próbálj meg információhoz jutni a ló egészségügyi állapotáról, hogy kiderüljön, nincs-e eltitkolt betegsége, rossz szokása, vagy bármi, ami komplikálttá és indokolatlanul drágává tenné a tartását egy átlagos, problémamentes lóhoz képest. Érdeklődj a képzettségéről, kezelhetőségéről, mire alkalmas, mire nem, kinek ajánlható jó szívvel, vagy éppen kinek nem. Tudakold meg, hogyan viseli a szállítást, patkolást, nyírást, állatorvosi beavatkozásokat, illetve más lovakkal hogyan viselkedik. Érdemes lehet beszélni korábbi tulajdonosával vagy lovasával, ha van hozzá kontakt. Ha az így megszerzett infók egyeznek azzal, amit az eladó elmond neked a lóról, az már okot ad a bizalomra. Ha nem, akkor ne azon gondolkozz, hogy kinek higgy, hanem köszönd meg, kívánj szép napot, és pont, jöhet a következő.

#2. Vigyél magaddal segítséget!

Egyszerűen azért, mert több szem többet lát. Hiába lovagolsz, vagy tartasz lovat sok éve, ha nem vagy lókereskedő, akkor bizony elfér ott még egy értő szem. Például az edződé, de tudnod kell, hogy a segítsége sok esetben nincs ingyen, hanem a ló árának bizonyos százalékáért adja a szaktudását, akár tudsz róla, akár nem, nagyon kevés edző létezik, aki ettől kifejezetten szeretne eltekinteni. A kérdés, hogy bízol-e benne annyira, hogy ezzel együtt is megéri, mert valóban segít a neked legmegfelelőbb lovat megtalálni, és nem csak rábeszél egy jó drágára, amivel nyilván ő is jobban jár. Mindig a képességeidnek megfelelően válassz, olyan lovat ne vegyél, amit mozgatni sem tudsz nélküle, ha csak nem a menedzsere akarsz lenni a saját lovadnak. Ha fiatal ló elindításához, vagy magasabb szintre képzéséhez kérsz fel edzőt vagy belovaglót, rendben van, de kerüld az érzést, hogy tollas a hátad, és csak fizetsz pofátlan összegeket, de nem tudsz egy jót lovagolni, mert csak hitegetnek, hogy majd ekkor, majd akkor jó lesz. Sok sztorit hallani, mikor az edző gyakorlatilag magának vetet lovat, amire a tulaj is felülhet néha, aztán vagy el tudja lovagolni, vagy nem. 

#3. Azonosítsd a lehető legpontosabban!

Hogy elkerülhesd a lóútlevéllel kapcsolatos visszaéléseket, például azt, hogy egy már nem élő ló le nem adott útlevelével próbálnak meg egy másik lovat eladni, győződj meg róla a lehető legtöbb adat ellenőrzésével, hogy tényleg azt a lovat látod magad előtt, akinek az útlevelét a kezedben tartod. Vettél már használt autót? Nem ragozom. Színe, jegyei, szőrforgói, chipszáma, a legapróbb részletekig. Sajnos a mai napig bele lehet futni ilyen jellegű átverésekbe, és minél rutintalanabb valaki, ennek annál nagyobb a valószínűsége. Csúnya dolgok ezek, de sajnos tudnod kell róluk.

Ha pedig nincs útlevele, "most nem találjuk", "elkeveredett", "már kikértük, de még nem küldték", "majd utánaküldjük", "az előző tulajnál maradt", akkor eleve felejtős az egész. Ugye Te sem vennél autót forgalmi engedély nélkül? Hasonló a helyzet, ha a ló még csak azonosítva sincs. Bár természetesen elvégeztetheted az azonosítást és kiválthatsz neki útlevelet, de számolj vele, hogy ez idő és pénz. 

#4. Egynél több alkalommal próbáld ki!

Egy próba sok kérdésre választ ad, mégis azt javaslom, hogy kérj egy második lehetőséget is, és ülj rá két alkalommal. Sokkal több minden kiderül, ha két élményed, két benyomásod van, mely segít meghozni a döntést, hogy továbblépj-e az ügyben. Van egy régi módszer, a váratlan látogatás, amikor a vevő vagy a megbeszélt időpontnál korábban, vagy pedig akár előző nap jelenik meg a kiszemelt lónál. Sokat elárul az eladóról és a dolgok tisztaságáról, hogy ilyenkor is szívesen fogadják-e. Miért? Lehetnek olyan eltitkolni kívánt dolgok, melyek ilyenkor még láthatóak, de a bemutatás időpontjára valamilyen módon eltüntetik őket, és a gyanútlan vevő csak otthon szembesül velük. Természetesen száz százalékosan nem lehet kivédeni az ilyen szándékot sem, hiszen vannak hosszú hatású injekciók, készítmények is, de nem árt, ha tisztában vagy vele, hogy ilyen is létezik. Természetesen nem kell minden lóvásárlás előtt kijátszani ezt a kártyát, elég akkor, ha nincs elég infód az eladóról, vagy valamit furcsának, gyanúsnak érzel. 

Ha a második felülés is rendben volt, jöhet a következő lépés, lásd alább, de előbb még győződj meg róla, hogy a ló valóban felmegy a futóra, főleg ha netán még fel is ajánlják, hogy "házhoz szállítják" neked. Nyilván nem a neves tenyésztőktől, online, akár külföldi aukciókon vásárolt lovakra vonatkozik ez a manőver.

#5. Szánd rá a pénzt az adás-vételi vizsgálatra!

Hidd el, tényleg megéri rászánni azt a nyolcvan-százezer forintot, főleg egy nagyobb értékű lónál. Elég sokféle probléma tud kiderülni utólag, amit ezek a vizsgálatok ki tudnak szűrni, borítékolható, hogy egyiknek sem örülnél, és utólag boldog lennél, ha csak a vizsgálat árával megoldható lenne a dolog. Ha biztosra akarsz menni, akkor jobb, ha ezt a vizsgálatot a saját állatorvosodra bízod, mint az eladóéra, aki esetleg érdekelt is lehet. Nem mondom, hogy az, de lehet, és jobb ezt kizárni.

Választásod legjobb esetben a ló egész életére szól - szentelj kellő figyelmet a kiválasztásnak!

#6. Kerüld a hirtelen döntéseket! 

A második felülés azért is fontos, mert ha az első kiugróan pozitív élményt adott, de emellett van egy-két nem elhanyagolható dolog, mely felett hajlamos lennél szemet hunyni, ha pusztán érzelmi alapon azonnal döntenél, nyersz egy kis időt, és tudsz rá aludni egyet-kettőt. Így nem fogsz beleugrani valamibe, amit később esetleg megbánhatsz. Mondjuk minden stimmel, a ló pont olyan, amire vágytál, csak épp tíz centivel kisebb, mint amilyenre szükséged lenne. Hogy csak egyelten példát említsünk. Ha a szíved el is vinne, általában az első, vagy a második éjszakán azért csak megszólal a józan ész. Sok esetben pedig kiderül utólag, hogy nagyon is jól döntöttél, hogy nem vetted meg, és hálás leszel magadnak. 

#7. Ne engedj a nyomásnak!

Ha bármikor, hangsúlyozom, bármikor - akár az utolsó pillanatban is - azt érzed, hogy valaki nyomás alá próbál helyezni, ne hagyd magad. Gyulladjon ki a piros lámpa! Csak az a döntés lehet jó döntés, amit Te magad is jó szívvel hozol meg. "Ennyi pénzért ilyen lovat lehet kapni." "Bejárhatjuk a fél országot, és elkölthetsz egy vagyont, de ennél jobbat úgysem fogsz találni." "Egészséges ló nincs." "Ki lóban, asszonyban hibát keres...", "Némi kezeléssel még évekig talpon tartható." "Most akkor akarsz versenyezni, vagy nem?" "Persze, jó ló van, csak nem ennyiért." Ismerős mondatok? Ha igen, akkor azért menekülj tőlük, ha nem, akkor meg azért...

#8. Soha ne utalj előre ismeretlennek!

Gondolom, ezt nem kell kifejtenem. Elég, ha belépsz egy csoportba, ahol legörgetve hajmeresztőbbnél hajmeresztőbb megtörtént eseteket posztolnak eladókról, akik eltűntek a kifizetett előleggel akár még az első felülés előtt. Sokan azzal szórakoznak, hogy innen-onnan összelopkodott képekkel mások lovait hirdetik eladásra, majd amikor találnak egy palimadarat, aki hajlandó a semmire előre százezreket utalni foglaló jogcímén, egyszerűen felszívódnak, és letiltják a pórul járt vevőjelöltet. 

#9. Írjatok korrekt adás-vételi szerződést!

Egy dolog, hogy a ló papírjai rendezettek, de emellett szükség van az adásvételi szerződésre is. Egyrészt, mert bármikor szükség lehet rá, erről is tudnék cifra sztorit mesélni, amikor éppen tíz év múlva kellett az a szerződés, ami nem volt letanúzva, másrészt nem csak tőled kérhetik, hanem neked is szükséged lehet az abban foglaltak igazolására egy teljes bizonyító erejű dokumentummal, arra az esetre, ha utólag derülne ki valami turpisság. Minél több részletre kiterjed az a szerződés, neked annál jobb. 

#10. Plusz egy trükk, ha drága lovat veszel

Bizonyos felsőbb körökben az sem ördögtől való, hogy a lótól a szerződés aláírásakor vért vesznek, és azt egy vérbankban elhelyezve tárolják bizonyos ideig. Ez nem olcsó, de ha valaki mondjuk egy lakás árát költi el egy lóra, bizony, hogy jól jöhet később. Én még olyan amatőr lovast is ismerek, aki utólag ennek hiányában nem tudta bebizonyítani, hogy a külföldről behozott lovát hetekig tartó nyugtató hatása alatt adták el neki odakint. Aztán amikor az addig birkamód viselkedő kanca egyszer csak "megsárkányodott" és kiderült, hogy konkrétan életveszélyes, jött a nagy megdöbbenés, és miután profi lovasok egymás után adták vissza a gazdájának azzal, hogy ez egy hatalmas képességű ló, csak épp ezzel ő soha az életben semmit nem fog tudni kezdeni, akkor jött rá, hogy bizony jó okkal lett eladó. És csak a szerencsén múlott, hogy nem lett belőle tragédia.

Tehát rizikófaktor bőven akad, a lóvásárlás soktényezős folyamat, rengeteg buktatóval, de a jó hír, hogy ez majdnem a dolog legnehezebb része. Ha megvan a kiválasztott, na akkor lehet végérvényesen beleszerelmesedni, és már "csak" annyi a feladat, hogy életben, egészségesen és jó kondiban tartsuk, valamint az általunk vágyott irányba és módszerrel képezzük. 

 

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)