Magazin

Blog

12 tipp, hogy motivált és sikeres legyél idén is!

Újévkor sokan hajlamosak túl kemény elvárásokat támasztani magukkal szemben. Emiatt hamar elszállhat a lelkesedés. Te is ilyen vagy? Alább néhány tanács, hogyan érdemes megtervezni fejben egy igazán sikeres évet.

#0. Rakj rendet!

Mielőtt bármibe is kezdenél, először is rakj rendet! Az otthonodban, a nyergesben, a fejedben, a szívedben, az emberi kapcsolataidban, a munkahelyeden, az üzeneteid, fotóid, ismerőseid között, tehát mind a fizikai, mind a lelki, mind az online területeken. Igen, ez nem két nap, mégis fontosabb, mint elsőre gondolnád. Miért? Mert a nagyobb célok eléréséhez nagyobb mennyiségű energiára van szükség, és az energiakészlete mindenkinek véges. Valószínűleg nem minden nap jut eszedbe, mennyi energiát tud elvenni ha rendetlenség, elintézetlen, rég magad előtt tologatott feladatok, konfliktusokkal terhelt, rossz kapcsolatok vesznek körül, vagy ha csak simán káosz van a gondolataid között, mert mondjuk nem tudod, mit akarsz. Képzeld csak el, mennyi energiát adhat vissza, ha ezek a területek harmónia és öröm forrásai lesznek. Próbáld csak ki!

#1. Tűzz ki határozott, de reális célokat!

Ez talán az egyik legfontosabb dolog. Ha az elején elszállsz, és teljesíthetetlen, vagy egyszerre túl sok célt állítasz magad elé, netán olyat, amely esetleg több időt igényelne, végső soron tehát kétségeket, rossz érzést kelt benned, az később megbosszulhatja magát. Agyonnyomhatnak a saját elvárásaid, és hamar feladhatod, vagy később azt tapasztalhatod, hogy részsikerek, motiváltság és büszkeség helyett csak ostorozod magad. Különösen a #8-as ponttal kombinálva. Ismerős? 

#2. Légy őszinte magadhoz!

A célok felállítása, és később a megvalósítása közben is figyeld az azokkal kapcsolatos érzéseidet! Akkor jó a cél, ha motivál. Ha lázba hoz, ha érzed az erőt, ami ki akar robbanni belőled. Nem csak az elején, hanem végig. Ha csak langyos, akkor keress másikat, vagy tedd fel magadnak a kíméletlen kérdést: ez valóban az én célom, vagy csak szeretnék valakinek megfelelni általa? Nagyon nem mindegy.

#3. Vedd figyelembe az adottságaitokat!

Fontos, hogy sem önmagaddal, sem lovaddal szemben ne támassz olyan követelményeket, melyeknek valamelyikőtök nem, vagy még nem tud megfelelni. Hogy miért nem, annak oka lehet fizikai, lelki, időbeni, vagy mondjuk anyagi tényező. Bármelyikből hiányzik, a kitűzött célt a legkisebb mértékben rendelkezésre álló tényezőhöz érdemes igazítani. 

#4. Mérlegelj!

Egy évre egy fő célt érdemes találni, és arra fókuszálni teljes erővel. Mellette lehetnek apróbb terveid, de ha túl sok túl nagy dolgot szeretnél egyszerre megvalósítani, akkor a végeredmény nagy eséllyel elmaradhat az elképzelésektől. Ezen kívül, ha túl makacs vagy, rámehet a nyugodt pihenésed, de akár az egészséged is. Ha az életed több területén is van egy-egy nagyobb terved, a lépésről lépésre-elv akkor is érvényes. Türelem. Jövőre is kell egy cél. 

#5. Bontsd lépésekre a cél felé vezető utat!

Hasonlóan lovad edzéstervéhez, minden nagyobb célhoz érdemes kisebb mérföldköveket beiktatni. Lehet ez egy magasabb kategóriában való sikeres szereplés, egy fontos minősülés megszerzése, vagy hogy... csak... maradj fent. Mikor melyik. :) És bizony, minden ilyen kis részsikert érdemes egy kicsit megünnepelni. 

#6. Minden nap tegyél valamit a céljaidért!

Nem véletlenül mondják, hogy minden kezdet nehéz. Egy új szokás kialakításához állítólag legalább harminc nap szükséges, ugyanakkor sokkal hamarabb is le lehet szokni valamiről, és ezt a kettőt véletlenül sem tudod felcserélni. :) Szóval ha eddig nem futottál, akkor nem fogsz pár nap alatt hozzászokni, de próbálj csak meg télen kihagyni egy hetet az alapozó munkából a lovaddal, és rájössz, hogy visszafelé milyen könnyen megy a dolog... Tehát ha nem is a legszigorúbban véve minden áldott nap, de rendszeresen tenned kell a célodért, hogy az mindig a szemed előtt legyen.

#7. Csak fokozatosan!

Valódi, tartós sikereket csak átgondolt, jól felépített, következetes munkával lehet elérni, ami pedig időbe telik, és nem hoz azonnali, látványos eredményeket. Ezt betartani pedig bizony nem mindig egyszerű. Néha a lelked előrébb járhat, mint az edzettséged, vagy a képzettséged, ugyanez persze a lovadra is ugyanúgy igaz lehet. Ne akarj egyszerre túl sokat. A legtöbben ott rontják el, hogy egy-egy edzés során hajlamosak túlkövetelni magukat, vagy a lovukat. A lovaddal való hosszútávú, gyümölcsöző kapcsolat egyik nagy titka: pontosan tudd, hogy mikor elég.

#8. Felejtsd el, hogy másokhoz méred magad!

Iszonyatosan destruktív dolog tud lenni, amikor gyengébb időszakodban órákig pörgeted az Instát vagy a Facebookot, és azon siránkozol, hogy bezzeg az ismerőseidnek már ez is, meg az is sikerült, itt vagy ott tartanak, csak neked nem jön össze soha semmi. Sajnos a technológia jelenleg sokkal fejlettebb, mint aminek a használatára a legtöbb ember lelkileg megérett - sajnos ez tény. Ahogy az is tény, hogy ahány ember, annyiféle háttér, annyiféle körülmény, és egyiknek sem láthatsz teljesen mögé. Láthatsz tökéletesnek látszó pillanatképeket, láthatsz eredményeket, melyek végső soron csak számok a körülöttük lévő kontextus nélkül, és mint minden, ez is relatív. Nem láthatod viszont, hogy az illető mennyit dolgozott az eredményéért, honnan, milyen adottságokkal, vagy milyenek nélkül indult el, vagy hogy kitől, mennyi és milyen jellegű segítséget kapott, avagy milyenek nélkül kell boldogulnia - és mégis ott van. Ezeket mind nem látod. Ezért veszélyes a közösségi média kontrollálatlan használata.

#9. Korábbi sikereiddel szerezz új lendületet!

Néha minenkinél eljön egy-egy hullámvölgy, ezt nem lehet kikerülni. Kicsit paradox, hogy ebben is lehet rutint szerezni, mert minél több ilyen perióduson vagy túl, annál jobban fogod tudni kezelni, vagy ha úgy tetszik, annál hamarabb tudod majd kirángatni magadat a gödörből, a hajadnál fogva. Mert ezt általában senki sem teszi meg helyetted. Ilyenkor idézz fel minél több korábbi sikert, nehéz helyzetet, amit megoldottál, akár olyat is, amiről sosem gondoltad volna, hogy sikerülni fog. Minél részletesebben jelenítsd meg őket magad előtt, akár le is írhatod, ha úgy könnyebb. Minél több ilyen emlék van a tarsolyodban, annál kevésbé fogsz zavarba jönni a következő akadálynál. Nincs még ilyen tapasztalatod? Semmi baj. Akár azon is dolgozhatsz, hogy ez legyen az első. 

#10. Vigyázz az egészségedre, és a kapcsolataidra!

Hiszed, vagy sem, ezek a legértékesebb kincseid. Szerencsére nem kell ahhoz elveszítened egyiket sem, hogy rájöjj, elég ha egy kicsit körbenézel a környezetedben. Céljaid kergetése és az anyagi világ, meg a fogyasztói társadalom hatásaitól hol jobban, hol kevésbé befolyásolva hajlamos lehetsz figyelmen kívül hagyni, hogy mennyi olyan dolog van az életedben, amit magától értetődőnek gondolsz. Egészen addig, amíg valami rá nem döbbent, hogy bizony semmi sem az. Éppen ezért:

#11. Légy hálás! Mindig. Mindenért.

Tervekben és motivációban gazdag sikeres, és boldog újévet kívánok!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)