Magazin

Blog

13 illemszabály, és veszélyforrás egy lovardában

A lovarda egy olyan hely, ahol sokan szeretnek elidőzni, akár csak külső szemlélőként is. Nagy családok, kerékpárokkal, kutyával, labdával, nagy hanggal előszeretettel fordulnak elő szinte minden lovas létesítményben. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy egy ilyen hely alapvetően nem játszótér, és nem óvoda. A lovak közelében fokozott odafigyelés szükséges a balesetek elkerülésének érdekében. Ezen cikk a teljesség igénye nélkül, lovardánk tulajdonosának kifejezett kérésére született.

Találd meg a parkolót!

Bár csábító lehet a lovaspályák, és az istálló közvetlen közeléig begurulni, mégis kissé tapintatlan megnyilvánulásnak minősül, még akkor is, ha sok időnek kell eltelnie, mire szóvá teszik. Nem is beszélve arról, hogy az autó sincs biztonságban egy elszabadult, vagy kevésbé jól nevelt lóval való találkozás esetén, melyekre egy lovas létesítmény berkeiben bármikor lehet precedens. Tudjuk, hogy minden okozott kárért a ló tulajdonosát terheli a felelősség, azonban arról hosszan lehetne beszélgetni, hogy ha ilyesmi egy lovarda területén belül, a parkolón kívül történik, azért ki a felelős. Hagyjuk az autót az arra kijelölt helyen.

Az élet rövid - Köszönj hangosan!

Mindenkinek. Egy lovarda, egy közösség. Bár vannak benne iskolalovakon lovagoló gyerekek, és bértartók, akik egymástól némileg különülnek, mégis közös bennünk a ló szeretete. Annál rosszabb nincs, amikor ráköszönsz egy gyerekre, vagy egy szülőre, és ő bambán bámul rád, ahelyett, hogy visszaköszönne... Nem baj, ha nem ismerjük egymást, attól még jól tud esni a tiszteletadás egymás felé.

Kobakviselés

Nyilván őseink nem kobakban hódították meg a Kárpát medencét, de nem is túltenyésztett és alulmozgatott lovakra ültek fel heti néhány óra erejéig, hobbi céllal. Kobakot viselni nemcsak önmagunkért kell, hanem a kis lovasokért, a kezdőkért, a gyerekekért is, akik példaképként tekintenek a nagyokra. Nem jó, ha azt látják, hogy az a menő, ha valaki kobak nélkül ül fel a lóra. 

 Vigyázzunk rá, hogy mindig ilyen szép legyen!

Öltözködés

Nyilván itt nincsenek már olyan merev szabályok, mint régen, de azért érdekességképpen megemlítem, hogy nem illik sem fürdőruhában, sem félmeztelenül, sem ujjatlan trikóban lóra ülni, már akinek ez még számít. Utóbbiért néhány éve egyszer még engem is zavartak ki edzésről, de nem bánom, legalább megtanultam egy életre. Ha szeretnénk a hagyományokhoz tartani magunkat, akkor galléros blúz, póló, vagy ing kell fölülre, és ne feledkezzünk meg a lábszárvédőről - ha lovaglócipőt hordunk-, valamint a nadrágszíjról sem. Azt pedig már mondani sem kell, hogy lovat csak zárt cipőben közelítünk meg...

Menekülő állat!

Előfordulnak banális okokra visszavezethető balesetek, melyeket végső soron az emberi tudatlanság idéz elő. Sokan nem tudják, hogy a ló menekülő csordaállat, ebből adódóan bármikor megijedhet, és ha az egyik megijed, lehet, hogy a többi is meg fog. Legyünk óvatosak ezért a különböző ajtók csapkodásával, lovardába lépés előtt mindig kérjünk helyet! Gyermekünk csörgő-zörgő rollerét, és kerékpárját lehetőleg ne a lovaspálya közvetlen közelében a macskakövön használja,  az esernyőket  óvatosan nyitogassuk a lovak mellett, és ügyeljünk rá, hogy a különböző zsákok, zacskók is ijedelemre adhatnak okot. A történethez hozzátartozik a lovardán kívüli közlekedés is, hogy nem száguldunk el ezerrel a lovasok mellett, főleg akkor nem, ha karjukkal intve arra kérnek bennünket, lassítsunk. Jó okuk van rá. Nem azt mondom, hogy bele kell ültetnünk a lovakba a parát, de legyünk körültekintőek, és próbáljunk helyettük gondolkodni. 

 Hagyjunk rendet magunk után!

Késés

A legtöbb szülői elégedetlenség abból fakad, hogy sokan elkésnek a lovasoktatásról, ebből adódóan csúszna minden őket követő lovas edzésideje, ez pedig nyilván nem megengedhető, ezért aki késik, az annyival kevesebb időt tölt lóháton. A fociedzés is elkezdődik, ha ott vagy, ha nem. Ez ilyen egyszerű.

Ne hagyjunk egyedül kisgyerekeket!

A legtöbb mai gyerek nem nagyállatok közvetlen közelében szocializálódik, ahogy igaz ez a legtöbb mai szülőre is. Ez természetes dolog, azonban kérdezni nem szégyen, sőt! Nem egyszer találkoztam már az istállóban felügyelet nélkül rohangáló gyerekek csoportjával, akik még a derekamig sem értek, és éppen azt találgatták, vajon melyik lóhoz lehet bemenni, és melyiket etessék meg valamivel. Mielőtt hagynánk, hogy a gyerkőcök feltalálják magukat a lovardában, nem árt tájékozódni, mit lehet, és mit nem a lovak közelében, de legjobb természetesen az, ha a pici gyerekek egyáltalán nem maradnak felügyelet nélkül lovas létesítményben. 

 Napközben a legelőn

Kutyák a lovardában

A legtöbb lovardában vannak kutyák, akik ott élnek, és sajátjukként tekintenek a területre. Éppen ezért idegen kutyát először illik pórázon tartani addig, míg meg nem bizonyosodtunk arról, hogy állataink nem jelentenek veszélyt egymásra. Figyeljünk rá, hogy a lovardát nem járt kutyák nem feltétlenül tudják, hogy a lovaspályára nem kéne berohanni. Erre őket is meg kell tanítani.  Természetesen a kutyagumi összeszedése itt is ugyanúgy elvárt, mint az utcán, vagy egy parkban.

Trágyát összeszedni

A bértartási szerződésben általában a ló napi háromszori etetése, egyszeri trágyázása, és karámozása, valamint a pályák használata foglaltatik benne. A ló mozgatása, extra igényeknek megfelelő vitaminokkal történő etetése nem a lovászok feladata. Az, hogy jófejek, és kérésedre megteszik, nem jelenti azt, hogy ezzel vissza kell élni. Pláne nem illik őket estébe nyúlóan telefonon, üzenetben zaklatni a takarók le, és feltételével, egyéb szivességekkel kapcsolatban. Nekik is van életük. Nekik - is - lenne. Nyilván egy állatorvosi vészhelyzet más elbírálás alá esik, de egy ló bértartása alapvetően nem 24 órás ötcsillagos, all inclusive full service... Szóval mindenkinek kötelessége a lova által elpottyantott ajándékokat is a megfelelő helyre csoportosítani. 

 Rend a lelke mindennek

Ne etesd a bértartott lovakat!

Ma már az állatkertekben is csak külön erre a célra készült csemegével lehet etetni az állatokat, egyéni igényeiknek, és érzékenységüknek megfelelően. Lehet, hogy jó bulinak tűnik almát-répát-lócsemegét- kockacukrot meg még ki tudja, mit  adni az istálló összes lovának, mégsem javaslom ezt a fajta kedveskedést. Ahány ló, annyiféle egyéni igény, és van olyan gazdi, aki kifejezetten nem szereti, ha a lovának minden második gyerek ad valamit. A lovak emésztőrendszere nagyon érzékeny, az állatorvosi kezelés minimum ötszámjegyű tétel, a kólika pedig a mai napig a vezető halálok. Ne etesd engedély nélkül más lovát.

Lámpák, ajtók, tisztaság

Egy szép lovarda akkor lesz sokáig szép, ha vigyázunk rá. Együtt. Nem csak a dolgozók, hanem mindenki. Szemetet a szemétbe, csikkeket a megfelelő helyre, a patamosót tisztán hagyjuk magunk után, és ügyeljünk rá, hogy ne generáljunk felesleges költségeket, mert a fagyi előbb-utóbb a bértartás árának növekedésével fog visszanyalni. A villanyokat kapcsoljuk le, ha elhagyjuk a fedelest, ahhoz, hogy a lovunkat az istállóban leszereljük, leápoljuk, elpakoljunk, nem kell. Egy ilyen csarnok kivilágítása óránként bizony három-négyezer forint. Ez az istállóra is vonatkozik. A lovak kedvelik a félhomályt, nincs szükségük díszkivilágításra. Egy apró kis figyelmességgel ezek az amúgy hamar összeadódó költségek mind megspórolhatók. Az ajtókat pedig nem csak illik becsukni magunk után, hanem több okból szükséges is. A biztonság mellett az sem elhagyagolható, hogy télen, kemény fagyok idején így védjük az önitatók csőrendszerét a teljes elfagyástól. A fűtőszál a mai napig luxusszámba megy sajnos, így ha ez bekövetkezik, akkor vödörből kell itatni az összes lovat.

 A rettegett takarószezon

Dohányzás

Amellett, hogy ma már csak a kijelölt helyeken engedélyezett a dohányzás, és különös illetlenség lóháton rágyújtani, az istálló és környéke fokozottan tűzveszélyes terület. A dohányzás mint tudjuk, csoportos tevékenység, így sajnos a rossz példa ragadós, ezzel a veszély nő. Elég egy kis szellő, egy égő cigaretta közelében, és pillanatok alatt fel lehet gyújtani egy komplett létesítményt, hiszen a szalma, széna, fa, mind kiválóan, és gyorsan égnek. Sok ilyen baleset volt már, és ilyenkor a legkiszolgáltatottabbak a fémrácsos boxokba zárt lovak. A fém felforrósodik, ők pedig semerre nem tudnak menekülni, ráadásul pillanatok alatt eluralkodik rajtuk a pánik.

Nyitvatartási idő

Végül, de nem utolsó sorban: minden lovardának van nyitvatartási ideje, melyet illik betartani. Kilenc óra után mindenki szeretne nyugovóra térni, főleg azok, akik másnap hajnalban kelnek, hogy a lovadnak enni adjanak. Jó dolog meghívni a nagy családot hétvégén lovardát látogatni, de illik észrevenni, amikor a felelős személy szeretné bezárni a kaput. 

Fotók: Takács Borbála

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)