Magazin

Blog

15 tipp, hogy túléld a kánikulában futást

Nem tudok lemondani a futásról, az életem része lett a heti 3 alkalom szaladás. Nyári hőségben is képes vagyok nekiindulni a távnak. Összeírtam, nekem milyen praktikák váltak be a 30 fok feletti hőmérsékletben való futáskor.

15 tipp, ha kánikulában sem mondanál le napi futás adagodról:

 

1. Légáteresztő, nyári futásokra tervezett ruházat: Könnyű és légáteresztő anyag ilyenkor nélkülözhetetlen. Az ilyen felsőruházat textíliák a kiváló szellőzést biztosítanak, extra gyorsan száradnak, nem ragadnak a testhez. Fontos, hogy a varrása extra lapos legyen, hőforrasztott illesztésekkel - így biztosan nem dörzsöl ki. Én az ujjatlan verziót szeretem, mert így még kisebb az esélye a bőrhöz való súrlódásnak. Nadrágból a terepfutó verziót használom akkor is, ha utcai futásra indulok. Ezeken jellemzően több zseb van, így elfér a zselé, müzli szelet, kulcs, mobil..

2. Naptej - nincs annál rosszabb mint leégett bőrre cuppantani másnap a sportmelltartó pántját. A napvédő krémek már elérhetőek spray , roll on és stift változatban is.

3. Mielőtt elindulok és futás alatt többször csurom vizesre nedvesítem a ruhám és a hajam. (A naptej miatt így sem dörzsöl ki a mez.)

4. Én nem kedvelem, ha extra súlyokat (pl. kulacsot, összehajtható víztasakot) kell magammal vinnem a szaladásokra, így használom az ivókutak lelőhelyet megmutató weboldalakat. Tervezetten arra haladok az edzés során. Extra tipp: egy szabályozásnak köszönhetően minden játszóterén kell lennie ivóvizet adó csapnak. Ha már minden kötél szakad: inkább a kulacstartó mellényt választom. Nekem a Kalenji modellje vált be.

5. Lemondok arról, hogy tűző napon rekordot fussak edzésen. Ilyenkor többnyire a “hosszú-lassú”, alacsony pulzus szintű szaladásokat részesítem előnyben.

6. Nem csak a futás során iszok, de mar egész nap bőséggel hidratálok, kvázi feltankolom a szervezetem sejtszintig.

7. A másfél-két órát meghaladó edzések után sótablettát vagy vitaminos, ásványi anyag tartalmú italt fogyasztok. Ezek fokozzák a víz felszívódását sportolás közben és hozzájárulnak a teljesítmény fenntartásához hosszú ideig tartó terhelés esetén.

8. Bar az izmaimat ilyenkor lazábbnak érzem, mint télen, de a legnagyobb forróságban is végzek bemelegítést és a végén nyújtást - az izmok meghálálják és kisebb a sérülés veszélye.

9. A simléderes sapka nekem nem vált be (befülledek), de sport-napszemüveget veszek fel, hogy védjem a szemem az UV sugárzástól. Én a Kalenji Run 500 típust választottam, ez könnyű (26 g) és rugalmas, az állítható orrnyereg révén az arcomhoz tudom igazítani - pár lépés után fel sem tűnik, hogy rajtam van.

10. Általában igaz, hogy érdemes a futást az átlagos tempónknál lassabban indítani, ám ez most fokozottan igaz. A szaladásom első 10-15 perce szinte cammogás érzetű a táv többi részéhez képest.

11. Ha van lehetőségem a forró beton helyett inkább erdei futást választok, vagy Budapest olyan részein, ahol több az árnyékot adó fa. (Gyakran futok ilyenkor Pasaréten, a Városmajorban, Szilágyi Erzsébet fasoron.) Hasonló környezet biztosan már városokban is adott.

12. A futások után könnyű sós leveseket, gyümölcs turmixokat, frissen préselt zöldséglevet fogyasztok - így gyorsan pótlom az elvesztett ásványi anyagokat, vitaminokat és a gyomromat sem terhelem.

13. A hosszabb futás alkalmakat között legalább 1 pihenőnapot tartok - így a szervezetem tud regenerálódni.

Nyári napokon nem űzöm magam a gyors tempóval.

14. Nem erőltetem a végletekig. Ha azt érzem, hogy mar végképp nem esik jól, lelkiismeret furdalás nélkül megállok vagy visszafordulok és kevesebb távot futok. Végső esetben marad a kicsit unalmas futópadozás - a légkondis edzőteremben.

15. És a legfontosabb: Próbáljátok elkerülni, hogy 11-15 óra között fussatok. Szaladás közben hajnalban Budáról átnézve látni ahogy felkel a nap a pesti oldalon - kihagyhatatlan élmény!

Vigyázzatok magatokra! Jó futást mindenkinek!

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)