Magazin

Blog

2 tuti tipp kisgyerekeseknek az óvoda- és iskolakezdéshez

Így foglalom le a gyerekeket a bevásárlások alkalmával...

Gondolom nem vagyok egyedül, ha azt mondom, minden új változás megvisel. Amíg rutinossá nem válik egy folyamat, addig szerintem sokunkat frusztrál a tapasztalás. 

Ráadásul amikor belecsöppenünk egy új helyzetbe, hirtelen egyre több olyan személy lesz körülöttünk, akik már megtapasztaltak dolgokat és szívesen mesélnek saját történeteikről.

Egyik személyes kedvencem, amikor túlzóan mesélnek arról, hogyan “bontják le” az üzletet a gyerekeik a bevásárlások alkalmával. Ezek után persze hogy kevésbé vonzó gondolat a gyerekkel történő beszerzés, igaz? Biztosan vannak olyan gyerekek, akik nagyon aktívak, de őszintén, én még nem találkoztam olyan gyerekkel, akit ne lehetne lekötni valamilyen számára kedves gondolattal, eszközzel. 

A gyerekeket nehéz lehet lekötni a bevásárlások alkalmával, de nem lehetetlen!

Tisztán emlékszem az érzésre, amikor először mentem bevásárolni az ikrek óvodakezdő csomagját. Nagyon izgultam, nemcsak azért, hogy nyugton maradjanak, hanem azért is, hogy időben be tudjam szerezni mindegyik tételt. Ráadásul egyedül mentem, a majdnem 3 éves ikrekkel és egy 4 hónapos picivel. Tudom, sok családban okoz gondot a logisztika. Talán azokban a családokban különösen, ahol két vagy több, közel egykorú gyerekkel indulnak útnak. 

Szeretném ez alkalommal is minél több szülőhöz eljuttatni az ötletemet, amit mindenki magára formálhat. Bízom benne, hogy sokak számára lesz hasznos a következő néhány sor. Eddig csak pozitív tapasztalataikról számoltak be a vásárlásokat követően. De engedjetek meg pár fontos gondolatot a listák bemutatása előtt. 

#1 TIPP - Mire célszerű figyelni az indulás előtt? 

  1. Legyen meg a bevásárlólista.
  2. Tudd, hol szeretnéd beszerezni az eszközöket, hogy időt, energiát és nyugalmat spórolj magadnak.
  3. Vedd figyelembe a napirendeteket! Vedd figyelembe, ha a kicsit menet közben szoptatni kellene, a délelőtti órákban érdemes menni, és akkor, amikor a gyerekek még elevenek, mert fáradt totyogókkal megviselő lehet majd az út.
  4. Legyen nálatok ital, gyümölcs vagy apró rágcsálnivaló, akkor is, ha csak 1 órára mentek el otthonról. A kicsinek pelenkázófelszerelés is szükséges.

Az előbb felsoroltaknak köszönhetően olyan tisztán emlékszem azokra a pillanatokra, amiket közösen megéltünk a gyerekekkel! Örülök, hogy mindent együtt tudtam velük véghez vinni. 

Még a vásárlás előtt legyen meg a bevásárlólista!

#2 TIPP - Minden alkalommal úgy megyünk bevásárolni a gyerekekkel, hogy otthon közösen megnézzük, mire lesz szükségünk. 

Írni még nem tudó gyerekek esetében megkérhetjük őket, hogy jegyezzenek meg pár könnyen memorizálható tételt a listáról (tej, kenyér stb). Azon kívül, hogy felelősségre neveljük, a figyelem, az emlékezet és a képzelet képességeit is fejlesztjük a gyerekben.

Ha már tud írni a gyerek, megírhatja a saját listáját, amennyiben viszont csak kevés betűt ismer, javasolhatjuk, hogy rajzolja le képes formában mindazt, amit be kell szereznie. A korábbi előnyök mellett megtanulják, hogy melyek azok az élelmiszerek és egyéb eszközök, amelyekre szüksége lesz a családnak.

Ikreink hároméves koruk óta minden bevásárláskor nagyon szívesen segítenek, mostanra Dorka is, aki már négy és fél éves.

Janka és Alíz már listát is tud írni arról, mire lesz szükségünk. A listát folyamatosan ellenőrizve közösen szereztük be az idei és egyben első tanévükhöz szükséges eszközöket is. 

Nagyon boldogok, elégedettek voltak, amikor egyesével saját maguk tehették be a tanszereket a bevásárlókocsiba. A beszerzőkörút végén, a pénztár előtt pedig minden tételt újra közösen leellenőriztünk. Ennek az is az előnye, hogy mire az iskolapadba ülnek, már minden eszközükkel teljes mértékben tisztában lesznek, tudják, mire fogják majd azokat használni. 

Írjátok meg közösen a listát, jegyezzék meg a gyerekek, mire lesz szükség

Fogadjátok szeretettel a listákat az alábbiakban. 

ÓVODAI BEVÁSÁRLÓLISTA: 

  • ovis hátizsák, benne: cserepóló, nadrág, alsónemű, egy alvós játék;
  • tisztasági csomag, benne: vécépapír, papír zsebkendő, szalvéta, fogkefe, fogkrém, 2 db kis törölköző, folyékony szappan, nedves törlőkendő (lehetőleg csatos fedelű, hogy nedves maradjon az utolsó kendőig);
  • esőruházat: kantáros esőnadrág, esőkabát (mi jobban szeretjük a vízlepergetős softshell kabátokat).

ISKOLAI BEVÁSÁRLÓLISTA

A tanácsokat "ActiveMumLife" néven ismert, Csíkos Juca írta. További tippekért, tanácsokért kövessétek Instagram profilját!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)