Magazin

Blog

3 tipp hobbi testépítéshez - Tomolya Péter parasportolótól

A 2019-es Nemzetek Tornáján bronzérmet szerzett magyar kerekesszékes kézilabda válogatott tavaly legjobb szakág játékosnak választott tagja, Tomolya Péter a sport megszállottja. A kézilabda mellett rendszeresen kerekesszékes kosárlabdázik, hetente 3-4 alkalommal építi izmait és állóképességét fitneszteremben és mellette szereti a parasúlylökést is.

A kerekesszékes kézilabda berkeiből már régóta ismerem őt, így a minap közös edzésre indultunk a Life 1 Váci úti klubjába: nem csak a fitneszgépeken erősítettünk, de a mozgás során bevetettük CORENGTH testépítés és cross training márka fitnesz eszközeit is. A kondi közben beszélgetve rájöttünk, hogy hiába tér el a sportolói múltunk, hasonlóképpen gondolkodunk a testmozgásról. 

TOP 3 tippünk az edzőtermi sportoláshoz:

1. Ne add fel az első buktatóknál!

Pétert gyerekként csontrákkal diagnosztizálták, a betegség következtében bal lábát amputálni kellett, azóta művégtagot használ a mozgáshoz. 4 éve Miskolcon találkozott két kerekesszékes sportolóval, akik közös edzésre invitálták. Előtte a sport nem volt a mindennapjai része, ám szerette volna, ha gyermekei büszkék rá, amiért edzeni kezd, így belevágott. 

Először számára is kihívás volt a rendszeres mozgás, de nem tántorította el, hogy a kezdeti időkben ő volt a parakézilabda csapat legidősebb és szakmailag leggyengébb tagja. Rengeteget gyakorolt és idővel a pályán végzett aktivitás mellett fitneszteremben is elkezdett edzeni. Megérte, hogy nem hagyta abba a sportot az első akadályoknál. A magyar válogatott tagjaként 2019-ben Horvátországban bronzérmet szerzett a kerekesszékes kézilabda Európa-bajnokságon, ahol a magyar csapat legeredményesebb játékosaként beválasztották a torna All Stars csapatába. A célja most, hogy a csapattal a paralimpián képviselhessék az országot.

Azt hiszed, csak neked esik nehezedre, ha hajnalban kelsz, hogy még eddz, mielőtt a munkahelyedre érsz? Azt érzed, hogy kinéznek a fitneszeremből a gyenge fizikumod miatt? Kihívás tartanod az egészségesebb étkezési szokásaid? Lassúnak találod az állóképességed fejlődését? Ilyen buktatókkal minden hobbi sportoló találkozik és ha akaratod nem gyengül, el fogod érni a kitűzött célod! Péter története is a példa arra, hogy meghozza gyümölcsét, ha kitartasz. 

Péter számára azért fontos a parasport, mert a pályán elszántsággal küzdő csapattársai hatalmas motivációt adnak neki. Fotó: Kocsány Kornél

 

2. Az aktív életmód fokozatos felépítése magabiztos sportolóvá tesz!

A testi állapotodhoz, az aktuális erőnlétedhez mérten alakítsd ki az edzésterved! Ezt a lépcsőzetes fejlődést nem csak a tárcsák súlyával tudod befolyásolni. A testépítés, cross training fitnesz eszközökkel végrehajtható gyakorlatok mindegyikének van olyan verziója, melyek segítenek az alapvető edzettség kialakításában, hogy aztán a fejlődésed szerint nehezítsd ezeket. Például többféle ellenállású gumipánt közül válogathatsz, a csomagolásukon pedig számtalan tippet találsz a kezdő szinttől az intenzíven sportolóknak ajánlott tréningekig.

Felkészítenéd a tested a nagyobb súlyok kitolására? Az edzőheveder weboldalán 15 féle ajánlott gyakorlatot találsz, amelyekkel mindig az edzettségi szintedhez igazíthatod a gyakorlatokat. Az ilyen egyszerű, akár táskádban is elférő eszközökkel alapozhatod a tested erejét a fitneszgépek használatára, fokozatosan fejlesztheted az erőnléted, így magabiztosabbá válhatsz nem csak a konditeremben, de azon kívül is.

Ha erősítéshez használod a gumipántot, a legkisebb ellenállással kezd, majd fokozatosan haladj felfelé!
Ha ugyanakkor egy mozdulat kíséréséhez használod, például húzódzkodáshoz, minél nagyobb ellenállású pánttal edzel, annál könnyebb lesz a mozdulat. Fotó: Magyar Kata

3. A sportolás része a bemelegítés, a regeneráció, a pihenés

Az izmaid optimális esetben ruganyosan követik az izompólyák. Ám ha nem megfelelően melegítesz be, nem nyújtasz, nem lazítasz, ha túlerőlteted az izmaid, nagy ismétlésszámmal végzed ugyanazt a gyakorlatot, akkor az izompólyák megkeményednek, izomcsomók keletkeznek, melyek fájdalmat okoznak. Ezek lényegében izomgörcsök, melyek az izmokban kialakuló túlfeszültség elkerülése érdekében jönnek létre. 

Az izomcsomók okozta fájdalmat elkerülheted a súlyok és a gyakorlatok nehézségi fokának fokozatos növelésével, az edzés végi nyújtással. A hengerezés az izomcsomók fellazításának hatékony eszköze, mely bevethető a bemelegítés részeként prevenciós céllal, vagy a regeneráció részeként a sportolásod után. 

Fordíts időt a pihenésre is, hiszen ilyenkor regenerálódnak az izmok. Ez nem csak megfelelő idejű alvást jelent, hanem azt is, hogy időnként iktass a testépítő, cross training edzéseid közé a szokásostól eltérő izom igénybevétellel járó mozgásformákat. Például fuss, ússz, kerékpározz  - vagy akár töltsd aktívan a szabadidőd a családoddal, ahogy Péter teszi.

Követnéd Péterről és a kerekesszékes kézilabda válogatottunk többi tagjáról a sport híreket? Látogass el Facebook oldalukra!  Ha érdekel a testépítés és a cross training, látogass el a CORENGTH márka insta oldalára

Edzésünk helyszínül a Life1 Váci35 klubot választottuk.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)