Magazin

Blog

4 jó ok a zenével futáshoz

A zenének sok jótékony hatása van, sok mindenen átsegít, mindig ott van veled, bármikor nyúlhatsz hozzá segítségül. Megérti az érzelmeid és mindig olyan hangulatot teremt, amilyenre szükséged van. Ebben a cikkben 4 dolgot említek, amiért jó dolog zenével futni!

Fuss zenével!

Legyen bármilyen idő vagy legyen bármilyen helyszín, a futók 70%-ánál láthatjuk a fülhallgatót a fülükben futás közben. Így hát lássunk 4 jó okot, hogy miért is futnak olyan sokan zenével.

1. Megkönnyíti a lépéseket!

Egyes kutatások szerint a zene 15%-kal növeli a teljesítményt. A zene ritmusa csökkentheti a fáradtság érzését és az erőfeszítés érzékelését.

Tudományosan alá van támasztva, hogy a zene hatékonyabbá tehet minket futás közben. A zenének olyan hatása van a szervezetre, hogy a hangulat pozitív aspektusait hozza ki belőlünk, mint erő, izgalom. Mindemellett csökkenti a negatív hatásokat, mint például a feszültséget és a fáradtságot. Továbbá zenehallgatás közben lehetőségünk nyílik javítani az állóképességünket, mert kisebb erőfeszítésnek érezzük a befektetett energiát.

Vezetékes fülhallgatóval futás

2. Eltereli a gondolatokat! (FLOW)

Sokszor kerülhetünk futás közben flow-ba, ami egy olyan állapot, amikor teljesen átadjuk magunkat a futás cselekvésének és elmerülünk benne. Nem érzékeljük megterhelésnek azt, amit csinálunk, egyszerűen csak sodródunk az árral. Ebben segíthet a zene, ha valami olyat hallgatunk, amit nagyon szeretünk, vagy felpörget és beleránt a futás élményébe, majd teljesen elveszünk benne és kiürítjük a fejünket a mindennapi gondoktól.

3. Kizárja a külvilágot!

Ellenkező esetben van, akinek arra van szüksége, hogy a zavaró zajokat meg tudja szűrni, és ezáltal tudjon elmerülni a gondolataiban. Sokan vannak ugyanis, akik futás közben tudnak a legjobban gondolkozni. Ebben az esetben viszont figyelni kell, hogy ne használjunk teljesen zajszűrős fülhallgatót, inkább a hagyományos fülhallgatókat használjuk és ne hallgassuk nagyon hangosan se a zenét, mert ha olyan helyen futunk, ahol forgalom van, autók közlekednek, könnyen baleset lehet belőle, ha nem halljuk a környezetet. Ezért erre kiemelten figyeljetek. 

Vezeték nélküli fülhallgató bluetooth kapcsolattal

4. Megváltoztatja a ritmusunk!

A testünk képes alkalmazkodni a zene ritmusához, így téve változatosabbá az edzéseket. Egy pörgősebb zenével futás kifejthet edzéshatást azzal, hogy a zene ritmusában futunk és nagyobb teljesítményt nyújtunk ezáltal.

Nagyon sokféle zene van, és mindenkinek más stílusú jön be. Mivel a zenéknek más és más a BPM-je - ami röviden annyit tesz: ütés per perc - tehát a zene ütemezése, ritmusa, ezért fontos megtalálni azt a zenét, amivel el tud kapni egy jó ritmust.

Lejátszási lista futáshoz

Sokak állítanak össze saját lejátszási listát futáshoz, én is élek néha ezzel a lehetőséggel, aki viszont nem akar rá sok időt fordítani, annak sem kell aggódnia, az interneten már rengeteg ilyen lejátszási listát lehet találni, így biztosan szembe jön majd a megfelelő dal a futáshoz.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)