Magazin

Blog

5+1 eszköz haladó úszóknak

Milyen eszközre lehet szüksége egy haladó úszónak edzésen vagy versenyen? Melyik edzésfelszerelés és kiegészítő miért jó? Segítünk eligazodni.

Ha valaki komolyabb szinten úszik, esetleg versenyekre is jár, akkor az ideális fejlődéshez bizony többre van szüksége egy egyszerű tenyérellenállás és bója kombinációnál. Természetesen az alapvető edzésfelszerelést, amelyről korábban már írtunk egy cikket, ők is használják, ugyanakkor megjelenhet az igény további eszközökre is. Ha te is új módokon fejlesztenéd a technikád és sebességed, ez a cikkünk neked szól.

1. Front snorkel + orrcsipesz

A kifejezetten úszáshoz kifejlesztett légzőcső - a sznorkelezéshez használt változatával ellentétben - a homlokhoz rögzítve, az arc előtt középen nyúlik a vízfelszín fölé, így nem mozdul el oldalra nagyobb sebességgel való úszás mellett sem. Elsősorban a technika fejlesztéséhez ideális (hiszen nem kell a levegővétel miatt elforgatni a fejet), de az oxigénfelvevő képességet is javítja. Főleg gyorsúszó sorozatokhoz vagy hosszútávú gyorsúszáshoz ajánlanám.

Ami eleinte nehézséget okozhat, az a bukófordulóknál a víznyelés elkerülése, hiszen a kidelfinezésből feljőve a csőben víz található, így az első levegővétel előtt azt ki kell fújni onnan. Némi gyakorlás után azonban már remek társunk lehet edzéseken.

A légzőcső egy gumipánttal rögzíthető, hogy biztosan ne mozduljon el.

A légzőcsővel való gondtalan úszásban segítségünkre lehet még egy orrcsipesz használata, hiszen a levegővételt általában az orrunkon és a szánkon át együttesen végezzük. Azonban a legzőcső csak a szájon át légzést teszi lehetővé, és ha magunktól nem tudjuk "elzárni" az orrunkat, minden levegővételnél vizet szippantanánk fel vele. Ennek elkerülése érdekében érdemes lehet beruházni egy egyszerű orrcsipeszre, amely egyébként hátúszásnál is hasznos lehet - ha megnézzük, a nagy versenyeken is szinte minden hátúszó orrcsipeszben áll rajthoz.

2. Deszkabója

Az edzésfelszerelések arzenáljából talán a személyes kedvencem a "kettő az egyben" deszkabója; kis helyen elfér, és ugyanúgy használhatom bójaként a combaim közé téve, mint deszkaként magam előtt tartva. Számomra elképesztően kényelmes a kialakítása, bukófordulónál szinte tenyérellenállásként rá lehet fogni (a hüvelykujjat a középen található nyílásba helyezve), kis mérete miatt sosincs útban, és a felhajtóereje is épp megfelelő.

A deszkabója áramvonalas, kényelmesen használható felszerelés lehet edzésen.

3. Edzőtábla

Aki valaha versenyre készült, tudja, milyen fontos az alaposan kidolgozott edzésterv. Ha egyesületben úszik az ember, edzővel, akkor nem is kell amiatt aggódnia, hogy pontosan hogyan épül fel a sorozat, vagy milyen indulási idők vannak; viszont ha nincs tábla, vagy nem áll ott az edző, aki folyamatosan mondja a feladatot és nézi az időt, akkor bizony magunknak kell gondoskodni az elérhető edzéstervről. Korábban ezt rendszerint úgy oldottuk meg, hogy otthon kiírtuk egy papírra az edzést, amit aztán vagy bezacskózva a medence szélén tartottunk, vagy benedvesítve a rajtkőre tapasztottunk - és reménykedtünk, hogy nem ázik olvashatatlanra vagy esik bele a medencébe.

Erre a felhasználói igényre jelentkezett a Nabaiji az edzőtáblával, melyet kényelmesen letámaszthatunk a medenceparton, és a saját kis ceruzájával minden sorozatot és indulási időt alaposan kiírhatunk rá edzés előtt; de akár a teljesítményünket is lejegyezhetjük vele edzés közben. Szerintem remek funkciója, hogy a tetején egy kis csúsztatós sávval (mint a csocsóasztalok szélén a pontjelző) nyomon tudjuk követni, hol tartunk az adott sorozatban.

Az edzőtábla kényelmesen a medence szélére állítható.

4. Gumikötél

Nemrég jelent meg cikkünk a gumikötél és a gumiheveder összehasonlításáról. Most előbbit emelném ki, hiszen ez az, ami kifejezetten az erő növelésében, a sebességfejlesztésben lehet segítségünkre. Nemcsak edzésen, de akár versenyen bemelegítéshez is hasznos kiegészítő. Az edzésfelszerelések közül talán ez az, amibe legutolsónak fektetnék be (vagy másokkal közösen venném), viszont ha valakinek már minden más felszerelése, kiegészítője megvan, ez akár remek ajándékötlet is lehet.

A kötél egyik végét a rajtkőhöz, a másikat a derenunkhoz tudjuk rögzíteni.

5. 40 literes úszótáska

Aki ott tudja hagyni az uszodában, valamilyen zárt öltözőben vagy tárolóban a felszerelését, talán nem is érzi, mekkora szerencséje van. Amióta abbahagytam a versenyúszást, és minden alkalommal magammal kell vinnem a holmimat, folyamatos probléma volt számomra a sporttáskák mérete és kialakítása.

Viszonylag új termék a Decathlon kínálatában a 40 literes, úszóknak készült sporttáska - korábban csak hátizsákból volt ekkora. A 27x50x30 centis - hatalmasnak tűnő - táskának a négy sima zsebén túl egy vízhatlan rekesze is van az aljában, ami egyébként szintén vízhatlan anyagból készült, így akkor sem ázik fel, ha vizes felületre sikerül lehelyezni; sőt, a papucs vagy békaláb tárolására is kifejezetten ideális. Összesen 4 pántja van, a szokásos vállpánton és összetépőzárazható hordozópánton kívül oldalt is kényelmesen rá lehet fogni, ha inkább kézben vinnénk.

Az úszótáska aljában akár a békaláb és a papucs is kényelmesen elfér.

Engem azonnal megnyert magának, mert végre minden felszerelésem egy helyen elfér. A papucs, törölköző, sapkák, szemüveg, úszódresszek, hajszárító, hajtörölköző, vízhatlan neszesszer mellett korábban a deszkabóját, a tenyérellenállást és a kulacsomat is alig tudtam elhelyezni a táskámban. Most kényelmesen elfér minden, akár köntöst is hordhatnék edzésre (azért szoktam le róla, mert sosem volt helye a táskámban).

Ráadásul számomra külön öröm, hogy környezettudatos eljárással készülnek a táskák, vagyis újrahasznosított, szálfestett anyagból gyártják őket. Így tudom, hogy a végtelenül praktikus, feneketlen táskámmal még a fenntarthatóságért is teszek.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)