Magazin

Blog

5+1 tipp, ha belevágnál az amerikai fociba

Cikksorozatunk első két részében az amerikai futball alapjairól írtunk. Jelen írásunkban összegyűjtöttünk néhány praktikus tippet azok számára, akik kedvet kaptak a sportághoz és szeretnék kipróbálni magukat a pályán.

Mivel arról már szó esett, hogy testalkattól függetlenül bárkinek ajánljuk az amerikai futballt, mostani tanácsaink között nem térünk ki külön arra, hogy bármilyen testfelépítéssel belevághatsz a sportba. Lássuk a tippeket:

1. Nézz meg néhány meccset!

Az amerikai futball nem olyan sportág, amelyet minden hazai testnevelés órán ki lehetne próbálni, így a szabályok sem annyira széles körben ismertek itthon. Természetesen olvashatók különböző szabályismertetők, de sokkal könnyebben összeáll a kép, ha a gyakorlatban is megfigyeled a játékot. Az egyesült államokbeli NFL és NCAA közvetítései már hazánkban is elérhetők, emellett a magyar bajnokságokat is követni lehet online. A legtöbb hazai mérkőzés visszanézhető, a kommentátorok munkája pedig tovább segíti a pályán történtek megértését. Fontos, hogy a szabályok ismerete nem feltétel ahhoz, hogy edzésbe állj: ha nincs kedved meccseket nézni vagy egyszerűen inkább a saját bőrödön tapasztalnád meg, hogyan áll össze a játék, ugyanúgy helyed van a tréningeken.

2. Légy türelmes!

A sport világában minden időigényes, fel kell készülnöd arra, hogy nem fogsz pár hét alatt szupersztárrá válni. Rengeteg gyakorlás és belefektetett energia szükséges ahhoz, hogy valakiből kiváló játékos lehessen. A titok, hogy nem szabad feladni. Ha szorgalmasan jársz edzésre és meccsekre, előbb-utóbb a legjobbak között találod majd magad.

Az amerikai foci hatalmas taktikai és erő küzdelem

3. Készülj rá, hogy kemény lesz!

Nem árt, ha úgy érkezel meg az első edzésre, hogy van némi erőnléted. Nem árulunk zsákbamacskát, ez egy kemény sport: légy tisztában azzal, hogy akármilyen védőfelszerelés is van rajtad, az ütközések fájni fognak. Idővel viszont ezt is meg fogod szokni és a mentális felkészültséged is rengeteget fog javulni. Mindazonáltal az amerikai foci nem csupán ennyiből áll. Az ütközések mögött komoly taktikai szál húzódik, a játékosok szinte minden mozdulata eltervezett. Akkor működik olajozottan egy csapat, ha mindenki tisztában van a taktikával és tudja, mi a szerepe.

Szücs Kristóf a Budapest Cowbells színeiben

4. Számolj az anyagiakkal!

Kezdetben nem lesz szükséged másra, csupán az időjáráshoz igazodó sportruházatra és egy pár stoplis cipőre. Később szükségessé fog válni saját felszerelések beszerzése, amelyeknek egy részét a Decathlonban is megvásárolhatod. Vállvédő és sisak tekintetében pedig érdemes lehet először használt eszközökben gondolkodni, létezik ezzel foglalkozó Facebook csoport, illetve az adok-veszek oldalakon is találhatsz egy-két gyöngyszemet. Vásárlás előtt praktikus kikérni egy tapasztalt játékos véleményét is az adott termékről.

5. Igazi csapatmunka!

Szücs Kristófnál, a Budapest Cowbells fiatal védőjátékosánál nehéz jobban megfogalmazni, mit is jelent a csapatmunka és mi kell ahhoz, hogy a közösség igazi részévé válj: „Ha úgy mész a pályára, hogy mindent megteszel, hogy a legjobb legyél és nyitott vagy, akkor tényleg jó kapcsolatod lesz a csapattal. Csapatban lenni egyébként szerintem azért is hasznos, mert felkészít az életre. Megtanulod, hogy vannak nehéz dolgok, de fel kell állni, és meg kell csinálni magad és mások miatt." (A teljes interjú itt olvasható el.)

Ebben a sportban nélkülözhetetlen, hogy minden játékos jól szerepeljen a posztján, hiszen így áll össze megfelelően a játék. A csapaton belül egyfajta hierarchia figyelhető meg, amit nem tanácsos kétségbe vonni. Mindig az edzők állnak az élen, őket néhány (teljesítményük miatt) kiemelt játékos követi.

Az amerikai fociban egyszerre négy csapatkapitánya lehet egy csapatnak egy mérkőzésen

5+1. Élvezd a focit!

Triviálisnak tűnik, de sajnos nagyon sokan elfelejtik élvezni azt, amit csinálnak. Ha csak kötelességként tekintesz az edzésekre, nem fogsz olyan ütemben fejlődni, mintha azért mennél ki a pályára heti két-három alkalommal, mert szereted és örömet okoz neked az, hogy mozoghatsz és egy csapat tagja lehetsz.

Ezek tehát a mi tanácsaink, amelyeket érdemes lehet megfogadnod, ha el szeretnéd kezdeni az amerikai futballt. Ha kipróbálnád a sportágat, szeretettel várunk a Football Armoury Budapest Cowbells csapatában, ahol évente három alkalommal induló újoncprogram keretei között ismerkedhetsz meg az alapokkal. Kövesd oldalainkat, hogy ne maradj le a toborzó lehetőségéről! Nyárindító toborzónkra itt tudsz jelentkezni.

A cikk borítóképe Kutasi Petra fotója.

A többrészes cikksorozat során az amerikai és flag futball világába kaphatunk betekintést a Budapest Cowbells csapat tagjai által - edzőik, játékosaik és az egész csapatuk elkötelezett az amerikai futball hazai népszerűsítése mellett.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)