Magazin

Blog

5 dolog, ami mindig legyen nálad kerékpározáskor

Sosem lehet tudni, mi jön velünk szembe az úton, ezért érdemes felkészülni a lehető legtöbb eshetőségre. Ebben segíthet számos eszköz és felszerelés, amit, ha magunknál tudunk, kellő nyugalommal pattanhatunk szeretett kétkerekűnkre.

1. Defekt javításához szükséges eszközök

A leggyakoribb probléma a defekt, ezért mindenképpen szükségünk van olyan eszközökre, amik segítségünkre lehetnek a javításban.

  • A gumiköpeny leszedő segít abban, hogy könnyedén leszedhessük a külsőnket szükség esetén.
  • A defektjavító készlettel néhány pillanat alatt befoltozhatjuk a belsőben keletkezett lyukat és, ha nem akarjuk véletlenül se összekenni magunkat ragasztóval, használhatunk öntapadó foltot is.
  • Kézi pumpa nélkül nem érdemes elindulni, mert defekt nélkül is megeshet, hogy kiszökik a levegő és a megfelelő guminyomás nélkül már nem akkora élvezet a tekerés.
  • Nem árt, ha van nálunk legalább egy pótbelső, mert előfordulhat, hogy nem javítható, amit éppen használtunk. Belső nélküli rendszerek esetén sem árt, ha van nálunk pótbelső, mert bár van eszköz a tubeless kerék javítására is, de sokkal gyorsabb és egyszerűbb, ha ezt otthon végezzük el és az úton, csak beleteszünk egy belsőt, hogy hamarabb juthassunk el a célig.
Egy kézi pumpa mindig legyen nálad, ha tekerni mész

2. Sisak

A kerékpáros társadalomban a bukósisak kérdése igencsak megosztó. Ellene szóló érv leggyakrabban, hogy kényelmetlen. Egyrészről ez nem feltétlenül igaz, mert a legtöbb sisak már kifejezetten kényelmes tud lenni, főleg, ha közepes vagy magasabb árkategóriából választunk. Másrészről pedig a fejünk védelme bőven megéri azt a kis kényelmetlenséget, mert bármennyire is gyakorlott bringások vagyunk, vagy éppen, hogy nem, a kerékpáros bukósisak kötelező darab kell, hogy legyen. Rajtunk kívül álló okok miatt is előfordulhat, hogy fejreállunk és akkor nagyon nem mindegy, hogy van rajtunk bukó, vagy sem. 

3. Patentszem

Előfordulhat, hogy elpattan a láncunk, ami kifejezetten kellemetlen dolog. Nincs szükség feltétlenül, hogy pótláncot is pakoljunk, de egy patentszem jó szolgálatot tehet, ha megtörténik a szakadás. Természetesen szükségünk lesz a hajtásunk helyreállításához egy láncbontóra és egy patentszem fogóra is, hogy könnyedén elvégezhessük a műveletet szükség esetén.

4. Gyorskötöző és szigetelőszalag

Az élet bármely területén jól jöhet néhány gyorskötöző és szigszalag, ha valamit rögzíteni akarunk és ez a kerékpározásnál pláne igaz. Nem is gondolná az ember, hogy mennyi mindent "hagyhatunk" el menet közben, amit ezekkel az eszközökkel rögzíthetnénk, ha számolunk velük. Természetesen a legtöbb esetben ezek vészmegoldások, de abszolút nem mindegy, hogy lámpa, küllőprizma, vagy fék nélkül leszünk kénytelenek folytatni az utunkat, mert nincs nálunk semmi, amivel ideiglenesen rögzíthetnénk a letört, megsérült elemeket. 

5. Elsősegély készlet

Nemcsak gyalogtúrákhoz a hegyekben, vagy extrém sportokhoz javasolt, hanem bringázáshoz is érdemes vinnünk magunkkal elsősegély készletet. Akár velünk, akár a környezetünkben történik valakivel valami, nagy segítséget nyújt, ha csak egyszerűen elővesszük az elsősegély készletet, amit magunkkal hoztunk. A legvalószínűbb sérülés, amit elszenvedhetünk kerékpározás során valószínűleg ellátható lesz a legegyszerűbb készlettel is és ezáltal elkerülhetjük a fertőzéseket és komfortosabban folytathatjuk az utunkat.

Az elsősegély készlet kifejezetten javasolt kerékpáros túrákhoz is

+1. Első és hátsó világítás

Érdemes megtervezni az útvonalat és nagyjából tudni, hogy mikor érkezünk a kijelölt célhoz vagy otthonunkba, de az is előfordulhat, hogy ránk sötétedik. Az ilyen esetekben az a legjobb ha legalább egy első és egy hátsó kerékpárra rögzíthető lámpával is fel vagyunk szerelkezve.

+2. Többfunkciós szerszám kerékpárhoz

A többfunkciós szerszám vagy multi tool szintén egy olyan eszköze a kerékpározásnak, amit nem érdemes otthon hagyni. A legtöbb bringán számos csavar található, amihez elengedhetetlen egy ilyen eszköz.

Mit vigyünk frissíteni egy hosszabb kerékpározáskor?

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)