Magazin

Blog

5 érv Zsocától, hogy miért is kezdj el futni!

Nem szeretnék innen-onnan szedett okosságokat puffogtatni, hogy miért is kezdj bele a futásba, miért is lesz ez életed döntése, mert az nagyon hajazna egy kezdő teleshopra. Még a fényezést, a futás oly szép, ragyogó és “szivárványos” mivoltát sem tárom fel a következő posztban. Mindössze, leírok 5 olyan tényezőt, amiért bátran vállon veregetheted magad, ha futócipőt ragadsz és kilépsz a komfortzónádból.

Szóval, ahogy a beharangozóban is megemlítettem, nem áll szándékomban Leonardo da Vinci-ként lefesteni a Futnod kell! című remekmű Mona Lisa-s negyvenegyedik másolatát, nyomtatva. Azért sem, mert rengeteg olyan cikk van a neten, ahol a futás jótékony és hasznos tulajdonságait leírják A-tól (olykor) Z-ig. Egyszerűen, fogom magam és kendőzetlenül “ötös fogatba” helyezem, hogy szerintem miért is lehet több az életed, ha futni indulsz.

Egészség? Több annál!

Amit már most kiemelnék a sok közül (és tetszik), az az érrendszeri betegségek távolmaradása, valamint a boldogság - erre még a webbeteg is kitért egy olvasmányban. Vagy a Mitsportoljak link, ahol orvosi és civil szemszögből is olvasgathattok erről a témáról. A közérzeted, a stresszkezelő képességed javul, mikor a napi sok felgyülemlett feszkót egyszerűen kifutod magadból. Egy jó futás felér egy kamaszkori, megérdemelten kapott apai arconteremtéssel. Egy biztos, a sok jó mellett nem árt észben tartani, hogy ha túlhajszolod magad, akkor a jóból is megárt a sok, szóval csak fokozatosan! Hobbiszinten, a józan ész határain belül bátran legyinthetünk a “taccsra teszed az ízületeid” jellegű intelmekre. Mert a megfelelő hozzávalókkal és a recept betartásával hamar kisüthetünk egy kiváló futás- élményt! Tehát, ha tenni akarsz az egészségedért, próbáld ki a futást!

Csak elindulsz és fejlődsz - közben is

Fogyni akarsz? Futás!

Hölgyeim és uraim, nem kertelek. Az a nagy helyzet, hogy aki a fogyáson agyal, álmodozik és nap mint nap emészti magát, hogy de nem jó így, tenni viszont nem tesz, annak a helyzete nem is fog változni. Tehát az induláshoz adok egy jelszót: FussNeki. Ha elégedetlen vagy a testsúlyoddal, ne rágd magad, hanem ragadj futócipőt és mutasd  meg a világnak, hogy igenis, megcsinálod! Igen, futással lehet. Még úgy is, ha azt mondod, megeszem azt a csokitortát, csak azért is. Hajrá!

Menő leszek? Alap.

Az se humbug, hogy a mai közösségi média fellendülésének melegágyában úgy lehet nyugovóra térni, mint a Hilton szálló legkényelmesebb apartmanjának francia ágyában! Ezt kihasználva - mármint, akinek inge, az vegye magára - … a futásunk, annak fejlődése és mozzanatainak posztolása, kiválthatja a pozitív érzéseket másokból is. Nincs mese, néhanapján büszkeség megmutatni, hogy most mennyit, milyen terepen, hogyan tettem meg azokat a kilométereket. Irigylésre méltó tud lenni. Azonban nem elfelejteni, mértékkel, mert a futós posztokból is megárt a sok.

Saját magad elleni harc? Győzelem!

Mi lehet annál jobb, mint amikor a tükör elé állva egy "megcsináltam" - arc mosolyog vissza rád, azzal a gondolattal, hogy "Egy éve azt sem hittem volna, hogy tíz km - t lefutok." Puff. Lehet annál nagyobb győzelem, mint amikor az első fél-maratonod 17. kilométerénél nemet mond majdnem minden végtagod és te mégis végigcsinálod? Elkapod a képzeletbeli bowling golyót és borulnak a kifogások bábuk, csak futsz és futsz, akár Forrest! C’mon!

Legyőzni önmagad a futással

Célok. Ahogy minden év végén megfogadod, na majd jövőre!

Legyünk bármilyen különbözőek, egy biztos: mindenkinek van célja az életben. Minden év utolsó napjaiban elhatározzuk, hogy akár magunkért, akár másokért, valami jó ügyért, leteszem a dohányt, nem iszom több colát, pénzt gyűjtögetek, hogy láthassam végre Izland fenséges gejzírjeit... Miért ne lehetne az egyik olyan, hogy lefutok egy félmaratont? Igaz, mértékkel,  ne úgy, ahogy a szarka, hiszen aki sokat akar… Határozd el, hogy elkezded! Elsőre legyen 5 km a cél, majd 10 km és év végére, akár jövő ilyenkor, a jól haladó felkészülés ölelésében futsz egy félmaratont. Lehetséges? Igen! FussNeki!

Szóval, nem csak kellemesebbnek érzem a közérzetemet a futástól, nem csak egyszerűen boldogabb vagyok tőle, hanem annál sokkal több - durva bevallani, de igaz. 

Ezt kívánom nektek is! Mindent bele, fussatok, mert #futniYO

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)