Magazin

Blog

5 indok, hogy miért kezdj el teniszezni!

Rengetegen tanulnak meg felnőttkorban teniszezni, méghozzá nem is rosszul! Miért érdemes belevágni? Ebben a cikkben mutatunk 5 okot arra, hogy miért kezdj el teniszezni!

1. A mozgás öröme 

Home office és megannyi ülőmunka, ami után egyre gyengébbnek és fáradtabbnak érzed magad. Ráadásul a felesleges kilók is könnyebben jönnek fel, amit senki sem szeretne. 

Sokan nem gondolják, hogy a tenisz nem csak a felsőtestet, hanem valójában a teljes testet tökéletesen átmozgatja és kiváló kardió edzés is egyben. 

Gondoltad volna? - Egy intenzív 1 órás tenisz mérkőzés alatt akár 700-800 kalóriát is elégethetsz!

A tenisznek megvan a sajátos mozgása és ritmusa, ami talán nem hasonlítható egyik sportághoz sem. A játékosok nagy százalékban oldalirányba mozognak, számos irányváltást hajtanak végre, akár egy labdameneten belül is. Ha szereted a kihívásokat és te is oda vagy azért a bizonyos edzés végi jó érzéssel eltöltő fáradságért, akkor már meg is találtad azt a sportot, amit keresel! 

A tenisz tele van oldalirányú irányváltásokkal 

2. Izgalmakban nem lesz hiány 

Kevés olyan sportág létezik, mint a tenisz, ha azt nézzük, hogyan tudsz nyerni egy játékot, majd játszmát vagy éppen mérkőzést. A számolás teljesen speciális, de pontosan ez az oka annak, hogy gyakorlatilag bármilyen vert helyzetből vissza lehet jönni (és bármilyen nyert helyzetből el lehet bukni egy összecsapást...). Egyszerűen itt egy pillanatra sem engedhetsz ki, mert az szinte biztosan nem marad büntetlenül. 

Ne gondold, hogy csak a profiknál nagy a nyomás!

Ha jártál már valaha amatőr tenisz versenyen, akkor talán nem is kell bizonygatnom azt, hogy a feszültség sokszor kézzel tapintható. Nyilván nem mindenkinek a győzelem az első, de senki nem szeretne veszíteni és mivel egyéni sportágról beszélünk, nem oszlik meg a felelősség a csapat többi tagján. Itt minden rajtad áll vagy bukik. 

3. Nem is annyira drága, mint elsőre gondolod 

A tenisz a gazdagok sportja és csak az úriemberek és hölgyek űzhetik… Ez az állítás megállta a helyét sok-sok évvel ezelőtt, de mára ez szerencsére azért változott. Nézzünk is egy gyors kalkulációt, hogy megközelítőleg mennyire kellene belenyúlni a pénztárcába, ha esetleg egy páros mérkőzést szeretnél összehozni a barátaiddal. A pályabérlés fejenként ritkán haladja meg az 1.000 Ft-ot, (4 főre nézve) főleg a szabadtéri szezonban, ha egy órát szeretnétek játszani. Szükség lesz még egy doboz labdára, ami szintén fejenként olyan 500 Ft-os költséget takar. 

Valamivel ütni kell a labdát és ha nem szeretnél ütőt bérelni, akkor a Dechatlonban 10.000 - 20.000 Ft között már be is szerezheted a saját kis “fegyveredet”. Ami fontos, védd a bokádat és a cipőn ne akarj olyan formában spórolni, hogy nem teniszcipőt használsz! 15.000 Ft ráfordításával hosszú távon megoldódott a “csuka” kérdés. Emellett kiegészítésként tenisz ruházattal is felszerelheted magadat, de nem muszáj mindent egyszerre…

Összegezve a dolgokat, nem kerül több pénzbe elkezdeni teniszezni, mint belevágni egyéb más labdajátékba.

Teniszcipőre, ütőre és ruházatra van szükséged a sport elkezdéséhez. 

4. Nem csak a testedet, de az agyadat is megdolgoztatja

A világ legjobb 100 játékosa között a legnagyobb különbségek már nem a technikai tudásban keresendők, hanem sokkal inkább a mentális oldalon. Ebben a sportágban nem tudsz cserét kérni vagy ráhagyatkozni a csapattársaidra. Itt te magad vagy az egyetlen, aki kitalálja, hogy milyen taktikát fogsz alkalmazni a következő labdamenetben vagy éppen milyen technikai elemet húzol elő egy fontos szituációban. Döntések tömkelegét kell meghoznod egy mérkőzés alatt, független attól, hogy milyen szinten teniszezel.

5. Nehéz kiöregedni 

Az egyik legszebb dolog a teniszben, hogy hasonlóan a társasjátékokon megtalálható, 5-99 éves korig való ajánlás ide is igaz lehet. Tulajdonképpen egy életen át űzhető sportág, amiből sokkal nehezebb kiöregedni, mint a legtöbb egyéb mozgásformából. 

Úgy érzed, megcsúsztál már azzal, hogy belevágj?

Rengetegen tanulnak meg felnőttkorban teniszezni, méghozzá nem is rosszul! Némi edzői segítséggel és megfelelő elszántsággal, szorgalommal gyorsan eljuthatsz egy olyan szintre, ahol már igazán élvezetes játék tud lenni a tenisz. 

További tenisszel kapcsolatos hasznos tanácsokért tekintsd meg a Redgen Tennis videóit!

A tanácsokat Vörös György, a Redgen Tennis alapítója írta.

További tenisz tartalmakért kövesd őket Facebookon, vagy a weboldalukon.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)