Magazin

Blog

5 ok, hogy miért kezdj el szörfözni

Napos időben órákat tölteni a strandon és szemünket a végtelen tengerre szegezni... Ki ne álmodna egy ilyen napról? Erre az évre azonban új perspektívát kínálunk. Milyen lenne sportosan élvezni a hűsölést, kilátással a tengerre és a partra? Ezen a nyáron tiéd a választás: ülsz a strandon, vagy irány a víz és egy szörfdeszkán élvezed az összhangot a hullámokkal. Garantáljuk, hogy ha egyszer kipróbálod, soha többé nem akarsz lemondani róla.

#1 A szörfözés az egész testet átmozgatja

Egy szörfös a vízen átlagosan az ideje 85 %-át evezéssel tölti, hogy fogjon egy jó hullámot, melyet érdemes megülni. Ez intenzív igénybevétel a karoknak, felsőtestnek és a mellkasnak. Amint a látótérbe kerül egy megfelelő hullám, a feladat „evezni, evezni, evezni”. Ha már a deszka alatt érzed a hullámot, gyorsan fel kell állni és kezdődhet a hullámlovaglás. A legtöbb kezdő eleinte nem az evezéssel küzd, hanem az egyensúlyozással, hogy a deszkán maradjon. A deszkán az egyensúly keresése közben az egész test dolgozik, de különösen a hát- és a lábizomzat. Ha a hullámod elment, visszafekszel a deszkára és kezdődik az evezés a hullámokkal szemben a kiindulási helyre. A szörfözés tehát rövid, de intenzív erőfeszítések sorozata, mely az egész testet megmozgatja. Legfőképp a robbanékony erő és a kitartás fejlődik.

#2 A szörfözés levezeti a stresszt

Minden tengerrajongó megerősítheti: a tengernél eltöltött idő segít abban, hogy jobban érezzük magunkat. A víz, a levegő, a jód, a hullámok morajlása és az óceán illata meghívó az ellazulásra és segít levezetni a stresszt. A fizikai fáradság mellett minden egyes alkalom javítja az alvás minőségét is. Ezen felül a szörfözésre alkalmas helyszínek gyakran csodás helyeken találhatók, melyek egyéb kikapcsolódásra is csábítanak. 

Retrofish 900 merev szörfdeszka - fa - üvegszálas epoxy szendvicsszerkezete miatt strapabíró

#3 A szörfözés érzelem hullámokat kelt

Mindegy, hogy kezdő vagy haladó vagy: amint szörfözni kezdesz, sokféle érzelem lobbanhat lángra benned: egyéniségedtől függően szórakoztat, kikapcsol, becsvágyat ébreszt vagy felpörget. De minden esetben az összes érzéked felélénkül, amint megtapasztalod a sebesség növekedését és a hullámok erejét a talpad alatt.

#4 A szörfözés szórakoztató

Ha úgy gondolod, hogy a szörfözés technikai trükkök elsajátításáról és a látványos hullámok megüléséről szól, akkor tévedsz! A szörfözés elsősorban szórakozás. Már az első órák alkalmával megtapasztalod, hogy a szörfözés az élveztek egyik valódi forrása. Szórakozás, mely egy nagy előnnyel párosul: egy határok nélküli játéktéren edzhetsz. A szörfözés soha nem lesz rutinszerű, mert minden alkalom egyedi, melyet az időjárás és a helyszín alakít. Tiszta szórakozás! 

A szörfözés elsősorban szórakozás

#5 A szörfözés egyszerű

Ha eldöntötted, hogy szörfözöl, javasoljuk, hogy először is vegyél részt oktatáson. Ott megismered a legfontosabb alapokat és nem sodrod magad feleslegesen veszélybe. Emellett az oktató azt is tudja, hogy hol vannak a legmegfelelőbb körülmények a te tudásszintedhez. A kezdők eleinte habszivacs szörfdeszkát használnak, mint amilyen például a 100-as, 6'-os Olaian szörfdeszka. Ezekkel gyorsabban lehet eredményeket elérni, mivel szélesebbek, rugalmasabbak és ezáltal stabilabbak. A felállás egyszerűbb, mert a deszka méreteiből adódóan könnyebb az egyensúlyozás a hullámokon. További előnye a habszivacs szerkezete, mely elnyeli az eséseket és ütközéseket. Az első sikeresen teljesített habszivacs deszkás órák után már jöhet is a kihívás a kemény deszkán. Rendszeres edzés mellett hamar lehet látványos fejlődést elérni.

Fontos a jó alapfelszerelés!

Mielőtt beleveted magad a szörfözésbe, még szeretnénk adni egy tanácsot: szörfözés közben sokat mozogsz, gyakran beleesel a vízbe és a nap is különösen erősen ér, mivel még a vízről is visszaverődik. Ezért a víz hőmérsékletétől függően mindenképp azt javasoljuk, hogy neoprén ruhát vagy jól illeszkedő bikini felsőt, bikinit alsót, vagy boardshortot viselj. A nap ellen védekezz 50-es faktorszámú vízálló naptejjel, mert egy leégés után már nem olyan szórakoztató a nyaralás. 

A vízbe esések miatt fontos a jól illeszkedő fürdőruha, bikini

A nyár az új sportágak kipróbálásának az ideje. Akkor pedig miért ne ugranál be a mélyvízbe, hogy kipróbáld a szörfözést? És a szörfösöktől pedig megkérdezzük: Ti is ajánljátok ezt a sportot?  

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)