Magazin

Blog

5 tipp a babás túrásoknak, avagy túra a családdal

Szeretnék néhány tippet adni, azoknak a szülőknek, akik most kezdenének bele a túrázás világába, és szeretném megosztani veletek azokat a tapasztalataimat, amiket a gyerek előtt, majd az első túrák után éltünk át Lehellel. Mert igenis hiszek abban, hogy babával a túrák nem nehezebbek, hanem sokkal szebbek.

Alakulhat úgy egy túrás élete, hogy egyszer csak megváltozik minden, gyerek csatlakozik a családhoz, és már semmi sem a régi. Ez fokozódik akkor, amikor az Anyuka is nagy túrás, nem csak az Apuka, ilyenkor nincs más választása a Picinek, hamar szocializálodni fog a természetbe, de persze könnyebb ezt leírni, mint megvalósítani. Nekünk sem indult ez olyan egyszerűen.

A kezdetek

Amikor Luca áldott állapotba került, örömünk határtalan volt, de tudatosult bennünk az a gondolat is, hogy mi lesz majd így a túrákkal? 2008 óta egyre intenzívebben vetettük bele magunkat az erdők, hegyek világába, és most jön egy baba, aki fenekestül felforgatja majd az életritmusunkat!? Persze mentek a fogadkozások Lucával, hogy nem lesz itt gond, megyünk úgyis, hiszen csak egy pár kiló súllyal lesz több egy baba... Na  persze, meg a vele járó összes kérdés: Mikortól hordozható? Hogy fog enni az úton, ha éhes? Mit csinálunk, ha a túra közepén elkezd sírni folyamatosan? Persze sorolhatnám sokáig a felvetéseket. Lehel 2016 november elején született, így kicsit nyugodtabbak voltunk e tekintetben, mert november és február között mi sem vagyunk túl aktívak, olyankor mi is inkább beltéri sportokat űzünk. Időközben pedig megtanultunk szülőkké válni, összeszokni a babával, kiismerni Őt, így reménykedve vártuk 2017 tavaszát.

Az első próbatétel

Március első hétvégéjére esett az a nap, amikor Lehelt először vittük a természetbe egy könnyed Hármashatár-hegyi kéktúrára. Erről bővebben itt olvashattok: Megérkezett az idei tavasz, Lehel babánk első túrája.

 Lehel, a született túrázó

Ez a túra sok szempontból tanulságosnak bizonyult, rájöttünk, hogy a háti hordozásos technika egyrészről életkor kérdése, de másrészről a baba mozgásbeli fejlődésének a megvizsgálása. Lehel ugyan végigaludta a kirándulást (5 km), de a pozíció amiben Luca hátán pihent, nem mindig tűnt egészségesnek, így erre nagyon figyelni kell. Aztán követte ezt egy nyári kéktúra, ahol már nagyobb távot, és intenzívebb emelkedőket választottunk, kitéve magunkat egy kicsit az időjárásnak is, hiszen erősen esőre állt az idő, ez persze nem volt tervben, de szerencsére a csapadékot megúsztuk. Az eddigi leghosszabb túránk közösen, egy börzsönyi kalandozás, ahol 17 km-t mentünk együtt, és hál' Istennek nagyon jól bírta.

Tippek

Az első és legfontosabb, a baba teljeskörű megismerése, és az igényeinek a felmérése. Mennyit bír, élvezi-e, készen áll már egyáltalán egy túrára, mindene meg van-e, ami egy túrához kell? Ezek mind olyan kérdések, amik a babától függnek. Ne akarjuk félévesen kivinni a természetbe, ha ő még arra bármilyen oknál fogva nem készült fel, mert csalódás lehet az egész családnak. Viszont nyugodtan vigyük el szerintem akár már pár hónaposan, ha tegyük fel sportbabakocsi van a háznál, és nem messze letesztelhető egy erdőben. Mi speciel tudtuk, hogy Lehel annyira nyugodt, és kiegyensúlyozott baba, hogy 4 hónaposan készen áll egy rövid túrára, mi pedig elég rutinosan mozgunk a természetben. Ez persze nem jelentette azt, hogy biztos az első sikeres túra Lehellel. 

 Felváltva is lehet hordozni

Hordozás

A második a baba hordozása. Ha van eszközigény, amire költsünk, az mindenféleképpen egy jó hordozó. Ez lehet kendő, vagy csatos hordozó, de fontos, hogy minden terepen jól szuperáljon, kényelmes legyen a kicsinek, nekünk is, és szerintem olyan szempontból praktikusabb a csatos hordozó, hogy ha bármikor le kell venni és visszatenni, akkor nagyjából két-három mozdulat. Lehel nagyon szereti, és mi is, a kendő nálunk kevésbé vált be túránál.

Etetés

Harmadik javaslatom, hogy az etetés témakört járjuk körbe. Ha anyatejes a baba, szükséges olyan helyet találnunk, ahol meg tudja az Anyuka szoptatni. Ha tápszeres, szintén tudnunk kell, hogy miként készítjük azt el a részére. Ezekhez segítség lehet olyan szakasz, ahol biztosan vannak aktív turistaházak. Mi ugye jó időben kezdtünk el túrázni, és mivel anyatejes, maximum egy vízszintes talajra volt szükségünk, meg persze a plédre, amit vittünk magunkkal. De tápszernél bonyolultabb lehet a folyamat, ha még kicsi, ha már nagyobb, akkor lehet magunkkal vinni bébiételeket.

Időjárás

A negyedik tippem az időjárási körülmények vizsgálata minden túra előtt. Ha hőség van, és nagyon süt a nap, vizsgáljuk meg, érdemes-e kitennünk ilyen szélsőségnek a babát. Nem biztos! Ha mégis, nagyon kenjük be naptejjel, itassuk sokat a túra során, és legyen mindenhol UV védett ruhája, kalapja. Amennyiben pedig hideg van, többszörösen öltöztessük fel, mint amennyire szoktuk, minden testrészét lefedve, mert mi ugyan mozgunk, kimelegedünk, izzadunk, de a baba olyan hőmérsékleti állapotban van, mint ha egész nap ülne. A börzsönyi túra például mi nem adtunk Lehel kezére kesztyűt, és persze "nem szólt egy szót sem", de éreztem végig, hogy hideg a keze. Sajnos kicsit meg is hűlt, legyünk mi az intő példa.

Tervezd meg alaposan!

S végül az ötödik tippem, szervezzük meg alaposan a túrát, hogy kiszámítható legyen minden, ha bármi történne. Azelőtt mi Lucával sokszor csak elindultunk egy faluból, aztán spontán módon jártuk a hegyeket. Persze nagyjából sejtve, hogy hol lyukadunk ki. Babával viszont szerintem fontos azt tudni, hogy mennyi idő a túra. Milyen nehézségű, hol tudunk megállni útközben (turistaház, menedékek, esőbeálló, bármi), hány falu érhető el, van-e vízvételi lehetőség. Legyen nálunk feltöltött telefon, térkép, tájoló, minden ami kellhet a biztonságos túrához. Annak idején el lehetett "hippiskedni" a túrákat Lucával, sokszor meg is tettük, ezek örök emlékek, de itt már egy felelősség nyomja a Szülő vállát (szó szerint), egy gyermek, akit fel kell nevelni, egy gyermek, akit Lehelnek hívnak, egy baba, aki már ideje korán belecsöppent a hegyek világába. :)

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)