Magazin

Blog

5 tipp, hogy nyeregben maradj egy hosszabb bringatúrán

Egy többórás kerékpártúra alkalmával, nemcsak az útvonalat érdemes megtervezni és felépíteni, hanem a táplálék és folyadékpótlásunkat is, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések.

1. Reggeli

A kerékpározás elsősorban a szénhidrátról szól, ha táplálkozás szemszögéből közelítjük meg. Érdemes tehát az indulás előtt lassú felszívódású, magas szénhidrát tartalmú, alacsony glikémiás indexű ételt fogyasztanunk, mint például a zabkása. Kellemesen lakjunk jól, de semmiképpen se együk túl magunkat indulás előtt.

Ne várjuk meg míg szomjasak leszünk!

2. Hidratáció

Nem lehet eleget inni egy hosszabb út alatt, de lajtos kocsit sem érdemes ezért magunkkal húzni. Törekedjünk arra, hogy kellő mennyiségű folyadék álljon rendelkezésünkre bringázáskor. Ami mindenképpen legyen nálunk, néhány kulacs és vagy víztartályos hátizsák. Vihetünk magunkkal izotóniás italokat és sportitalokat, de jó ha víz is van nálunk és, ha alkalmunk nyílik az út során, akkor töltsük újra kulacsainkat. Ne várjuk meg, hogy megszomjazzunk.

3. Energiaszeletek és zselék

Megfelelő reggelit követően 60-90 percig nem lesz szükségünk evésre, de utána 20-30 percenként fogyasszunk valamit. Érdemes betárazni energiaszeletekből és energiagélekből, utóbbit mindenképpen érdemes a túra előtt kipróbálni, hogy tudjuk, miként reagál rá a szervezetünk. Használhatunk sótablettát is és multivitamin is jól jöhet túránk során.

Bátran vesszünk el a különféle izotóniás italok, zselék és energiaszeletek világában

4. Étkezés a célnál

Megérkezve a célhoz adjuk meg a módját és táplálkozzunk kielégítően. Érdemes előre megnéznünk, hogy ahova érkezünk, mik a lehetőségek. Érdemes kerülni a túra után a zsíros ételeket, de például egy gyrostál remek választás egy hosszú tekerés után. Élményekkel gazdagon és az energiáinkat visszatöltve sokkal kellemesebb a hazaút.

5. Felkészülni váratlan dolgokra is

Bármennyire is odafigyelünk a folyadékpótlásra és az energiabevitelre, előfordulhat, hogy így is ránk tör egy fejfájás. Ilyenkor nemcsak a teljesítményünk romlik, hanem a gondolkodásunk is lassul és az ítélőképességünk sem lesz a legjobb, ami egy túrán még veszélyesebb. Ennek kiküszöbölésére jó, ha van nálunk fájdalomcsillapító. Először mindenképpen folyadékkal és akár egy hosszabb pihenővel próbáljuk elmulasztani, ha van rá mód, de végső esetben vegyük be a gyógyszert.

Mit vigyünk magunkkal kerékpározáskor?

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)