Magazin

Blog

5 varázslatos Budapest környéki kirándulás

A túrázás nem egy sport. Életérzés. Rohanó életünk pillanatnyi falatkái, mikor azt érezhetjük: HAZAÉRTÜNK. Vezessen bármerre is utunk, biztosak lehetünk benne, lábunk azt a tempót fogja diktálni, amivel képesek leszünk megérteni, felfogni a körülöttünk lévő csodát. A csodát, amelyet természetnek hívunk. Öt olyan helyre kalauzollak el, ahol megízlelheted mindezt. Akár túrázni, kempingezni, vagy csak kikapcsolódni szeretnél. Tarts velem!

1.Magyarország legszebb vasútállomása, Ivacs

Negyvenöt percet vonatoztunk a Nyugati-pályaudvartól. Az állomásra érkezve el sem tudtuk dönteni, a sínpár melyik oldalán lévő tópartra szeretnénk letelepedni. Végigjártuk a horgász stégeket, majd azok túloldalán, a fiatal fenyves tövében terítettük le plédünket. Percekig néztük, ahogy egy megtermett dobermann ugrál be a vízbe, és harapdálja az úszása keltette habokat. 

Ivacs tópart

A szél egy kicsit alábbhagyott, így egy mobil gázfőzővel teriyaki tésztát készítettünk. Ebédünk után összepakoltunk és barangoltunk az erdőben, megnéztük a mini zubogót, a kőszobrokat. Hihetetlen volt látni, ahogy a település teljes harmóniában él a természettel.

2.A magyar El Camino (Camino Húngaro)

A Nulla kilométerkőtől indultunk, a belváros szívéből egy-egy megpakolt hátizsákkal. Benne mindenünk, amire csak szükségünk lehetett az előttünk álló két napban. Fantasztikus élmény volt a sárga nyilakkal kijelölt úton haladni, főként a gondolattal játszadozva, hogy Santiagoig meg sem állunk. Fokozatosan hagytuk magunk mögött a főváros zsongását. Néztük, ahogy a házak tömegét felváltják a fák Normafánál, ahogy a lombkoronák később mezőkké szelídültek Pátynál. Az éjszakát a Pilis lábánál töltöttük egy apró sátorban, így reggel az ébresztőóra helyett a mellettünk legelésző őzekre ébredtünk. Utunk idő hiányában másnap napnyugtával ért véget, de sosem fogom elfelejteni Budapest sárga kagylós irányjelzéseit, Budakeszi sűrű erdeit, a zöldséges mézédes dinnyéjét, Páty végtelen napraforgó mezőit, és a legfinomabb tejfölös pizzát, vagy Zsámbék vendégszeretetét.

Magyar El Camino

3.Szentendrei sziget (Kisoroszi szigetcsúcs)

Második napja eveztünk  már, majdnem egyhuzamban. Szlovákiától Magyarországig. A távolban egy szigetre lettünk figyelmesek. A part kavicsait, apró hófehér kagylóhéjak fedték. A távolban az erdő-liget árnyékában méregzöld föveny húzódott. Itt húztuk fel a függőágyainkat. A szikrázó nap sávokat alkotva tört át a fák ágai között. Nem sokkal később már ropogva lobogott a tábortűz és a pár faluval feljebb vásárolt szalonnát sütögettük rögtönzött nyársainkon, miközben egymás lejátszási listáját hallgattuk. Ránk sötétedett és a Visegrádi vár némán magasodott fölénk...

Szentendrei-sziget

4.Pilis

Leharcolt ezer éves hátizsákkal, egy kölcsön sátorral, pár ív felgöngyölt lyukas polifoammal és egy szakadt, hetvenes évekből származó térképpel indultam el Hűvösvölgyből. Valahol Pilisszántó és Pilisszentkereszt között lehettem félúton, mikor vissza akartam fordulni a kimerültségtől. Egy forrás mellett pihentem meg végül, ahol le is sátraztam. Tábortüzet gyújtottam és hosszasan bámultam a lángnyelveket. Sosem éreztem azelőtt ennyire szabadnak magam. Másnapra a fáradtságom teljesen elillant és újult erővel mentem tovább Dobogókőre. Az évek alatt rengeteg technikai felszerelésem lett, amik sokkal komfortosabbá teszik a gyalogtúráimat, de az első egyedüli utam örök emlék marad.

Pilis

5.Népsziget (Szúnyog-sziget)

Óbudáról sétáltam haza. A vasúti hídról lepillantva színes, világító lampionokat láttam a pesti oldal fáira akasztva. Azonnal magával ragadott a hely varázsa. Csak másnap volt lehetőségem bejárni az onnan nyíló kis “szigetet” is, a hozzá tartozó erdővel, a sziklákat benőtt borostyánokkal, a homokos folyóparttal és lenyűgöző panorámájával. Hálásnak éreztem magam, hogy itt lakhatom a szomszédságában és bármikor meglátogathatom, ha egy kicsit kiszakadnék a város zajából..  

Népsziget

A világ csodálatos! Fedezzük fel együtt! Ha kedved támadt többet látni belőle, vagy megosztanád az élményeidet másokkal, csatlakozz a #dinosaur_around_the_world sport közösséghez, a sportoljma.hu oldalán! Várunk téged is szeretettel!

Közeleg a jó idő, így ezeken a csodálatos helyeken akár már sátorban is kint tudtok aludni 1-1 éjszakát! Fontos, hogy mielőtt elindultok, megfelelő kemping felszereléssel vágjatok neki a túrának!

Molnár Dénes túra szakértő sporttanácsadó írása

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)