Magazin

Blog

6+1 alapdarab a rudasoknak

Mint minden sportnál, itt is van ideális öltözet, ami könnyebbé teszi a mozgást. A rúdsport nem egy olyan mozgásforma, ami fölött megjegyzés nélkül elsiklanak az emberek. Ebből adódóan a ruházatunkat is bírálják, holott teljes mértékben funkcionális az öltözetünk. A megfelelő tapadás nélkülözhetetlen, mert az életünk múlik azon, hogy bizonyos elemeknél mekkora a szabad bőrfelületünk, ami ezt biztosítja.

Előfordul, hogy ez sem biztosít elég biztonságot, így tapadást elősegítő anyagokat is használunk. Lényeg a lényeg, a megfelelő ruha ebben az esetben életmentő lehet :)

A megfelelő ruha rúdsporthoz életmentő lehet :)
  • Trikó: az első órákon még nem szükséges, hogy a kezeden és a lábszáradon kívül más tapadási felületed is legyen, így nyugodtan viselj trikót. Ez egyébként a bemelegítés alatt is hasznos. Abban, hogy bemelegedjenek az izmaid és kisebb legyen a sérülés veszélye, segíthet az is, hogy “betakargatod” magad és így megakadályozod a gyors hőleadást.
  • Top: A hölgyek tudják, hogy sportoláskor sokkal célszerűbb egy sportmelltartó viselése, mint egy hagyományosé, hiszen jobban támaszt, tart és szellőzik. A rudas hölgyek viszont azt is tudják, hogy később ez lesz a viseletük egyik fő eleme, hiszen a 2. szinttől már az oldaladat is használod, hogy fent tudj maradni a rúdon. A lányok 99%-át feszélyezi az elején, de a közösségnek és a tapasztalatnak köszönhetően hamar belátják, tényleg kényelmesebb és biztonságosabb.
  • Sort: Férfiak és nők is rövidnadrágban jönnek edzeni, hiszen a hosszúnadrág vagy a térdnadrág viselete nem biztonságos a fent említett okokból kifolyólag. A testhezálló fazon a legkényelmesebb. Gyakori, hogy hosszabb darabokat választanak, mert takarni szeretnék magukat, de hidd el, nem azért vannak ott a többiek órán, hogy mások fölött ítélkezzenek és egyáltalán, más ruhájával vagy testével foglalkozzanak. Mindenki elkezdte valahol, és nagyon kevesen kezdték sportos testtel. Szóval nyugalom!  A hosszúnadrágot tartogassad a nyújtásra. :)
Lábszármelegítők
Lábszármelegítőből sosem elég
  • Lábszármelegítő: Bemelegítéshez, nyújtáshoz rendkívül fontos, hiszen melegen tartja az izmokat, ízületeket, így csökkenti a sérülés esélyét. A rúdon viszonylag kevés alkalommal hordható, mivel csúszik, de vannak olyan helyzetek, amikor nagyon is kényelmes. Én rögtön az első óra után vettem is egyet, mert olyan buzgón gyakoroltam, hogy 15 percen belül már véres volt a lábfejem. A sebtapasz mit sem ér önmagában, mert azonnal leszedi a rúd, viszont a lábszármelegítő segített fenntartani. Talajgyakorlatoknál sem utolsó. Választhatsz hagyományosat, vagy saroknál kivágottat is.
  • Forgótalp: Táncos és művészi órákon jó szolgálatot tesz egy pár ezekből az apróságokból. Mint a neve is mutatja, a forgást segíti elő, ami a talajgyakorlatokhoz, táncos elemekhez jó társad lehet.
p_20161124_203714
Forgótalp, lábszármelegítő - hasznos kiegészítők!
  • Térdvédő: Talajgyakorlatokhoz nagyon jó segítséget nyújt a modern táncokhoz is használt térdvédő. Így például a versenyek előtt, amikor rongyosra gyakorolsz egy-egy elemet vagy a koreográfiádat ismétled, nem teszed tönkre a térdeidet, és sokkal több gyakorlást bírsz.

+1. Kellékek: a versenyszabályzatok rendkívül szigorúan meghatározzák az öltözetet. Minden kényes területet teljes mértékben takarnia kell, el nem mozdulhat, különben akár kizárást is vonhat maga után ez a kis baleset. Vannak versenyek, amelyeken a sportoló előadóvá is kénytelen válni, ezért különböző egyéb ruhadarabokat is felhasználnak a koreográfiájukban, melyek persze szintén szabályozva vannak. Nem lehet olyan, ami segíti a tapadást, ezzel előnyhöz juttatva a versenyzőt és nem lehet sérülésveszélyes, vagy olyan, ami megrongálja a rudat. Vannak, akik kalapot, cipőt, vagy akár egy szép szoknyát használnak, de láttam már olyat, aki korcsolyát is felhasznált. Határ a csillagos ég…. Na meg a szabályzat :)

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)