Magazin

Blog

8 tipp, hogy élvezhesd a téli túrákat!

A természet nem csak jó időben hívogat. Télen is rengeteg szépséget, és kihívást rejteget az erdő. Ha odafigyelsz pár apróságra, csodás téli kalandban lehet részed. Élvezd ki a havas tájakat, irány túrázni, de előtte olvasd el ezeket a tippeket!

Hideg van, esik a hó, mindenki szívesebben marad otthon, és kucorodik a kanapéra egy bögre forró teával. Mégis, aki járt már télen kint a természetben, az tudja, hogy igazán megvan a hangulata a téli túráknak. Viszont, ha nem készülünk fel megfelelően, és nem figyelünk oda pár dologra, azok könnyen elronthatják az élményt. Mire is érdemes figyelmet fordítanunk, ha télen túrázni indulunk?

Készülj fel a csúszós terepre

A tél velejárója a hó, és a jég, ami a terepet könnyen csúszóssá, és veszélyesebbé teheti. Épp ezért, a túrák alkalmával figyeljünk jobban, hogy hova lépünk, hiszen nagyon könnyű elcsúszni és akár megsérülni. Sokszor a friss hó alatt is jégpáncél rejtőzik, ami nagyon sunyi módon állít csapdát nekünk. A lényeg: csak óvatosan!

Réteges öltözködés

 Elég néhány apróságra figyelni, és időjárástól függetlenül lehet kirándulni

Hideg időben is fontos, hogy az öltözékünket hogyan választjuk meg túrázáshoz. Az elv, amit követnünk kell, hogy rétegesen öltözködjünk. Minden rétegnek megvan a maga funkciója. Az első réteg, ami felveszi, eloszlatja és kivezeti, átadja az izzadtságot a következő rétegnek. Ezért olyan anyagból készült aláöltözetet válasszunk, ami gyorsan szárad (poliészter, poliamid, gyapjú). A második a hőtartó réteg, ami lehet egy polár pulóver, vagy toll kabát. Mindkettő remekül megtartja a testünk által kibocsátott meleget. A harmadik réteg pedig az időjárási viszontagságok ellen fog megvédeni minket, mint az eső, vagy a szél. Ezért válasszunk vízhatlan, és szélálló kabátot.

Túrabakancs

A télen megváltozott terepviszonyoknak megfelelően kell túracipőt is választanunk. Már csak az alacsony hőmérséklet miatt is, a magas szárú bakancs ajánlott. A másik amire figyelnünk kell, az a talp kialakítása. Olyan bakancsot keressünk, melynek a talpa jobban tapad a havas terepen. A Decathlonnál a téli bakancsaink talpai egy "Snow-contact" nevű technológiával készülnek, ezért jobb tapadást, és stabilitást biztosítanak.

Hideg elleni védelem

Ha már jól felöltöztünk, ne feledjük a két legfontosabb kiegészítőt. A legtöbb hő a fejtetőnkön, kéz-, és lábfejünkön keresztül távozik. Ezért, hogy csökkentsük a hőleadást, ezeket a testrészeket védeni kell a hidegtől. A sapka és a kesztyű a hidegben nagyon sokat számít, ezeket a téli túrázás alkalmával elengedhetetlenek.

Folyadékpótlás

 A téli túrázásnak is megvan a varázsa

A megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása nem csak a nyári melegben fontos. Télen is figyelnünk kell arra, mennyit iszunk. A hidegben kevésbé érezzük, hogy szomjasak vagyunk, de a szervezetünknek ugyanúgy szüksége van a folyadékra, ezért ne csak akkor igyunk, amikor már szomjasak vagyunk, hanem folyamatosan emlékeztessük magunkat az ivásra. Vigyünk magunkkal meleg teát a termoszban,  amibe igazán melengető érzés belekortyolni.

Bőrvédelem

A hideg idő a bőrünknek sem fog kedvezni, könnyen kiszárad, kirepedezik. A túrazsákban, zsebben egy kis ajakápoló és kézkrém könnyen elfér, az ajkaink és bőrünk is megköszönik, hogy törődünk velük.

Napszemüveg

Bár rövidebbek a nappalok, és kevésbé süt a nap, a szemünket télen is védeni kell, főleg, ha havas helyre megyünk, mert a fehér hóról visszaverődő fény is bántja a szemünket. Ezért még ha kicsit furcsa is, nyugodtan vigyünk magunkkal napszemüveget a téli túrára.

Vedd észre a téli természet szépségeit

Eltűnnek a színek, a fák lehullajtják a leveleiket, és úgy összességében van, aki kevésbé találja szépnek a kopár tájat. De, ahogy minden másnak, ennek is megvan a maga szépsége. Egy apró virág, ami kibújik a hóból, egy deres bokor, rajta színes bogyókkal, vagy a távolban elszaladó szarvas. Ha nyitott szemmel jársz, te is észre fogod ezeket venni, és rájössz, az erdő nem csak a többi évszakban gyönyörű. 

A téli természet szépségei

   

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)