Magazin

Blog

9 tipp lépésről-lépésre otthoni edzéshez

A következőkben összeszedtem 9 pontban, mit kell tenned ahhoz, hogy az otthoni edzés az edző valós jelenléte nélkül is tökéletes, biztonságos és hatásos legyen.

1. Az edzéstípusnak megfelelő öltözet

Ha alacsony intenzitású edzésen fogsz részt venni, a fő szempont a kényelemé lesz. A jóga, pilates, stretching, tartásjavító torna során nem fogsz erőteljesen megizzadni, ezért bármilyen kényelmes pamut tartalmú póló és training nadrág tökéletes választás. A pulzusod csak minimálisan emelkedik és ezek a fajta textilek a hőt is bent tartják, így az izmaid a megfelelő hőmérsékletűek lesznek a rugalmasságuk növeléséhez. 
Ha egy aerobic, cardio, hit, cross vagy bármilyen magas intenzitású, sok izzadással járó edzésre készülsz, mindenképpen olyan öltözetet válassz, ami nem csak kényelmes, de jól szellőző, izzadságelvezető tulajdonsággal bír. A megfelelő rugalmas anyagot (pl. elasztánt) tartalmazó ruhadarabok kényelmesek és kellő profizmussal hagyják elpárologni a nedvességet. 

Kényelmes Jóga-pilates öltözet
Kényelmes, de rugalmas és jól szellőző öltözet 

2. Terepszemle 

A lakásodnak mindenképpen egy olyan pontját válaszd ki, ahol oldalsó középtartásba emelt kézzel még meg tudsz fordulni tengelyed körül 360 fokban. Ha ezt minden gond nélkül kényelmesen meg tudod tenni, akkor meg is találtad a helyed! 
Fontos, hogy ne legyen a közelben semmi olyan tárgy, bútor, amiben megütheted magad. Lehetőleg legyen a közelben egy ablak, amin friss levegőt tudsz beengedni. 
Ha lehetőséged van a kertben edzeni, az a legideálisabb, mert itt könnyedén megvalósul a friss levegő és a hely kérdése is. 

Elegendő hely, biztonságos környezet , friss levegő

3. Szőnyeg

Teríts le egy polifoamot vagy fitneszszőnyeget, viszont figyelj arra, hogy a magasabb intenzitású lépkedős feladatoknál balesetveszélyes és zavaró tud lenni. Ezeket a feladatokat végezd a szőnyeged előtt, de ezt csak akkor tudod megtenni, ha van elegendő helyed. Kis helyen javaslom, hogy egyelőre csak készítsd oda összehajtva és ha szükséges a talajgyakorlatoknál, egyszerűen csak gyorsan odakapod és már mehet is a feladat. Nyújtáshoz, kevésbé intenzív gyakorlatokhoz, jógához használj jógaszőnyeget!

4. Víz 

Ezt talán mondanom sem kell, hogy mennyire fontos a hidratáltság. Testünk kb. 70%-ban víz. Az edzés is energikusabban fog menni, ha gondoskodsz róla, hogy mindig legyen a kezed ügyében folyadék.

 

Frissítő, karcsúsító és méregtelenítő víz 

5. Eszközök

Készítsd a közelbe az általad kedvelt eszközt: súlyzót, tárcsát, lábsúlyt, erősítő gumipántokat vagy a nyújtást segítő pántokat, jógatéglát, illetve az edző által előre kijelölt eszközt. Hasizom erősítéshez tökéletes eszköz lehet a haskerék, mellyel változatos gyakorlatokat tudsz végezni. Az izomcsoportok hatékony erősítéséhez pedig a TRX edzőhevedert ajánlom, ami szuper otthoni eszköz, hiszen kis helyen elfér, de számtalan gyakorlathoz ideális.
 

Egyik kedvencem, a lábsúly

6. Keress egy helyet az edzőnek is!

Tedd a telefonod vagy a laptopod olyan helyre, ahol jól látod a képernyőn mozgó edzőt. Állíts megfelelő hangerőt, hogy jól halld. A szabadban edzés itt is előnyös tud lenni. Nem zavarod a háztartásodban élőket, ráadásul különvonulva el is tudsz egy kicsit szeparálódni és jobban tudsz koncentrálni, valamint a gátlásaid is jobban el tudod engedni. 
Fantasztikus lehetőségnek tartom a gátlások feloldása szempontjából az online edzés lehetőségét. Aki kicsit szégyenlősebb, zárkózottabb, nem szeret annyira közösségbe járni és más előtt mozogni bármilyen okból kifolyólag, ezáltal ő is lehetőséget kap arra, hogy részt vegyen a maga kis csendességében és esetleg fel tudjon készülni, mintegy személyes kihívásként, hogy majd közösségben is kipróbálja ezt a mozgásformát. Hiszen olyan jó tartozni valahová, ahol egy az érdeklődési kör. 

7. Edzés 

Amint bejelentkezik az edző, írd meg neki azonnal, még mielőtt elkezdené az edzést, ha fáj valamid, hogy a training közben figyelembe tudja azt venni! 
A bemelegítés során felkészítjük az idegrendszert, az ízületeket és az izmokat a terhelésre, a fókuszált munkavégzésre. 
Végig tartsd a figyelmed a helyes testtartáson és a légzéseden. 
Az edzés lényegi része alatt használhatod az általad kedvelt eszközöket saját kreativitásodhoz, lehetőségedhez mérten. Itt tényleg csak a képzeleted szabhat határt. DE! Edző valós jelenléte nélkül csak és kizárólag felelősséggel, teljes odafigyeléssel eddz! Amint kellemetlen vagy fáj, inkább tedd le az eszközt. Akkor is, ha az edző jelölte ki annak használatát!
Végül a nyújtás felkészít a regenerációra. Segít visszaállítani a légzést és az idegrendszert nyugalmi állapotba. Növeli az izmok rugalmasságát ezáltal az erejét is! 

8. Edzés után

Írj kommentet az edzőnek, hogy milyen volt az edzés. Tudtad-e követni az instrukcióit, melyik feladat volt a kedvenced és melyiket nem sikerült olyan egyszerűen kivitelezni. 
Ez a visszajelzés kiemelten fontos az edző és a te szempontodból is , hiszen a következő edzéseket ennek fényében fogja tudni megalkotni. Természetesen edzés után figyelj a megfelelő nyújtásra, regenerációra, folyadék-és tápanyagbevitelre!

9. Végül

Igyekezz figyelni a nap folyamán a helyes táplálkozásra és a megfelelő folyadékfogyasztásra!

Fogyassz megfelelő mennyiségű folyadékot !


Képforrás : https://www.pinterest.de/

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)