Magazin

Blog

A 24 órás jóleső szenvedés - Ring24 Hungaroring

Idén, a 4. alkalommal kerekedem fel kis csapatommal, a Green Riders-szel, hogy házhoz menjünk egy olyan pofonért, ami egy maradandó élményt ad, és amire mindig szívesen emlékszem vissza.

Van ennek a katlannak valami különös, megnyugtató varázsa, amit igazán csak az érez és ért, aki már volt a 4381 méteres aszfaltcsíkon. Ezen a hétvégén nem a motorok zajától lesz hangos a box utca, hanem a kerekek susogásától, 24 órán keresztül.

Ring24 Hungaroring
 A Ring24 egy 24 órás kerékpárverseny

A rajt

A boxok megtelnek a bringásokkal és bicajaikkal. Vannak csapatok, akik hűtővel, mikróval, cifrábbnál-cifrább fekhelyekkel készülnek a versenyre. A rajtot szombat délután 14:00-kor lövik el valami fura módon úgy, hogy a bringát le kell tenni a célegyenes falához, a Ridernek a pálya másik oldalán kell helyet foglalnia, majd adott jelre stoplis cipőben skera a kétkerekűhöz, és ami a csövön kifér körbe-körbe. Az első körök, míg rendeződnek a viszonyok, bőven 7 perc alattiak, majd megnyugszik a menet és 7-7 és fél percenként halad el az élmezőny a célegyenesben. Kora estére a csapatok vagy ellesik egymástól, vagy kitalálják, hogy mi a megfelelő módszer a minél hatékonyabb és gyorsabb váltásokra.

Ring24 Hungaroring
 Naplemente a Hungaroringen

És jön a naplemente... ilyenkor a boxokból minden versenyző kijön, elkészít egy képet a telefonjával vagy fényképezőjével. Hogy miért? A célegyenesben a Pilis gyönyörű látképe tárul elénk, és e vonulatok mögött tér nyugovóra a nap. Fantasztikus látvány. Majd eljön a soha véget nem érő sötétség és csend. A pályán csak fehér és piros haladó fényeket lát az ember, mintha UFO-k köröznének. Az éj csendjét vagy egy görgő zümmögése, vagy "következő körben jövök" bekiabálás töri meg, de ha az ember végigsétál a boxoknál, néhol erős horkolást is lehet hallani.

Azt hiszem, hogy mindenkinek a holtpontja hajnali 4-5 körül jön el. Ilyenkor jön el az előző estéről maradt bolognai, carbonara, grízes tészták elfogyasztása, olykor hidegen, hogy feltöltsük a raktárakat. Hideg van, ekkorra már mindenki kicsit kimerült, álmos, de igazából ilyenkor kell igazán észnél lenni, és nagyon sokat lehet hozni egy csapaton, de sokat is lehet bukni...

Ring24 Hungaroring
 Tészta az energiaraktárak felöltéséhez

Az utolsó körök

Majd jön a vérfrissítés: a 10 órakor induló 24 körös mezőnyét beengedik a megfáradt 24 órás Riderek közé. Ilyenkor kicsit kényelmesebben lehet utazni egy sokkal haladósabb tempóban, de itt is vigyázni kell, mert nagyon sok múlhat egy rosszul vagy rosszkor kivitelezett váltáson. Az utolsó órákban sok csapat csak 2-3 körre küldi ki a versenyzőit, hogy utolsó erőtartalékaikat mozgósítva próbáljanak közelebb kerülni vetélytársaikhoz.

Az utolsó köröket izgalommal várja mindenki és megjelennek a kísérők, a csapattársak a box utca falán, és biztatják a kint lévő bringást. És egyszer csak véget ér a varázs, aminek egyfelől örül mindenki. Vagy azt mondja, hogy erre soha többet nem jövök, és de jó, hogy vége. Vagy azt mondja, hogy már csak 364-et kell aludni, és újra át akarom ezt élni. Én az utóbbiak táborába tartozom...

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)