Magazin

Blog

A biztonságos lovaglás top 3 alapfelszerelése

Nyár közeledtével gyorsan fogynak a helyek a lovastáborokba. Sokan vannak, akik az év többi részében nem, vagy csak alig-alig lovagolnak. Az ő készülődésüket szeretnénk megkönnyíteni ezzel a kis összefoglalóval, melyből kiderül, mire van szükség mindenképpen ahhoz, hogy valaki a lehető legnagyobb biztonságban tudhassa magát, amikor lóra ül.

A nyári lovastáborszezont megelőzően jellemzően megnő a forgalom a lovas részlegeken. Ilyankor a szülők, nagyszülők egy része komplett szettekben gondolkodik, csupa jó szándékból sok dolgot megvesznek, ami valójában sokáig nélkülözhető, viszont előfordul, hogy a fontossági sorrendet még nem ismerik, így igazán lényeges dolgok is kimaradhatnak a kosárból.  

Csak egy példa a nem kellőképpen tudatos, ám annál lelkesebb vásárlásra: a lovaglás kulcstermékeként sokan a lovaglónadrágra tekintenek, amit tipikusan a szín és nem az évszak alapján választanak ki. Ha ez megvan, vesznek hozzá egy színben passzoló, ám a lovaglás szempontjából teljesen lényegtelen lovacskás pólót/pulóvert, egy szintén a színösszeállítást feldobni hivatott zoknit, és persze pálcát meg lovaglókesztyűt, mert...mert másoknak is van a lovardában, akkor biztos rögtön szügség lesz rá. És elküldik a gyerkőcöt a táborba kondicipőben, túrabakancsban, vagy ami éppen van otthon és nem sajnálják erre a célra. Kobakot nem vesznek erre az egy hétre, biztos adnak a táborban kölcsön, gerincvédő meg minek, nem fog még ugrani a gyerek.  

Ezzel szemben a három leglényegesebb elsőként beszerzendő termék fontossági sorrendben a következő lenne: 

1. Kobak 

A lovas első és legfontosabb életet védő felszerelése a kobak. Nem hiába, hiszen a fej védelme abszolút első kell, hogy legyen. Itt a vásárlók egy része nagyon helyesen úgy gondolja, hogy az ő gyereke ne vegyen fel olyan kölcsönkobakot, amibe más már beleizzadt, ugyanakkor még mindig sokan arra építenek, hogy majd kap a gyerek a tábor idejére a lovardában. Sajnos még ha a higiénia kérdése felett át is siklanak, egyáltalán nem garancia, hogy ha a gyerek kap kölcsön kobakot, akkor az jó lesz méretben, nem beszélve arról, ha netán korábban valaki esett már benne, és helytelenül nem cserélték le azonnal, de elég az is, ha csak nem megfelelően tárolták. Pedig az életet védő felszerelésnek méretben is és állapotban is tökéletesen meg kell felelni, különben nem tudja ellátni a feladatát. Tehát már egy hétre is megéri beszerezni egy olcsóbb, állítható modellt (nem jó a kerékpáros sisak, más szabvány, baleset esetén nem fizet a biztosító stb...), mely minden szempontból megfelel, mert a biztonság, és főleg a fej védelme mindennél többet ér, nem éri meg rizikózni vele. 

Kobak, lovaglócipő lábszárvédővel, és gerincvédő - a legfontosabb lovas alapfelszerelések


2. Lovas lábbeli 

Közkeletű tévhit, hogy mindegy, milyen lábbeliben ülünk lóra. A megfelelő, lovaglásra alkalmas lábbeli több bajtól tud megóvni, mint egy gerincvédő, ezért is került előbbre a sorban. Onnantól, hogy valaki kengyelt használ, szabályos, sarokkal rendelkező, keskeny orrú lovas lábbelire van szükség. Ez állhat egy (lovaglócsizma), vagy két részből (lovaglócipő ÉS lábszárvédő). A sarok megakadályozza, hogy a lovas lába teljesen belecsússzon a kengyelbe, vagy átszaladjon rajta, a keskeny orr minimalizálja a beszorulás kockázatát, ami bár csekély, de így is megvan, még biztonsági kengyel esetében is, amit jellemzően versenyzők használnak, gyerekeket táboroztató lovasiskolák nem. A vádlirész amellett, hogy jobb tapadást biztosít, megóvja a lovas ruházatát a ló sós izzadságától, a kibolyhosodástól, keményedéstől, és a szakadástól. Tehát nem csak szükség van rá, amellett, hogy bizony a lovasetikett megkívánja, hanem kifizetődő is a beszerzése, akármilyen szép színes zoknit is vettünk a gyerkőcnek, amit szeretne mindenkinek megmutatni. 

3. Gerincvédő

A gerincvédő bár opcionális, a legfontosabb alapfelszerelések közé tartozik. Abszolút nyugodtan kölcsön lehet kérni, ha valaki nem akar költeni rá a tábor miatt, azonban itt is fontos, hogy a méret passzoljon, és a beállítás megfelelő legyen. A lovaglás szintjétől, a gyerek és a szülő biztonságérzetétől, a kényelemtől és az anyagi tényezőtől függően sokféle lehetőség közül lehet választani, és a választáshoz szívesen adunk segítséget is. A gerincvédő nem ciki, nem kell a pulóver, kabát, vagy a zakó alatt rejtegetni. Tény, hogy egyes modellek - jellemzően azok, amelyek nem csak a gerincet, hanem teljes felsőtestet védik - nem valami kényelmesek, emiatt sok gyerek megpróbálja kikerülni a viselésüket. Ennek ellenére érdemes a kezdetektől hozzászoktatni őket ahhoz, hogy a gerincet igenis védeni kell. Ennek a viselésével a lovas felelősséget vállal a testi épségéért egy olyan sport űzése közben, amihez egy másik, szabad akarattal bíró élőlény, ráadásul egy az embernél tízszer nagyobb menekülő csordaállat a társunk, és amely során sajnos tényleg bárkivel bármikor megtörténhet a baj. Ezért javasoljuk, hogy az első években, amíg az ember a lovaglással kellőképpen megismerkedik, mindenki viseljen gerincvédőt.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)