Magazin

Blog

A bronzérmes magyar hajléktalan futballválogatott

Futball csapatuk 2006 óta vesz részt a Hajléktalan Labdarúgó Világbajnokságokon, melynek 2018-as, mexikói eseményéről bronzéremmel tért haza a közösségük. Amikor Pap Dáviddal, a Decathlon dolgozók alkotta focicsapat, a Futball Session kapitányával megtudtuk ennek a sportsikernek a hírét, azonnal elhatároztuk: kihívjuk egy barátságos mérkőzésre a magyar hajléktalan foci válogatott tagjait.

A foci, mint terápiás eszköz

Karácsony előtt pár nappal a sűrű hóesésben sétálok Budapest 8. kerületében, a Dankó utcai éjszakai szálló felé, mely 26 éve biztosít hajlék nélküli embereknek melegedést és tisztálkodási lehetőséget. Az épületben, melyben anno mészárszék üzemelt, 1992 óta látja el sokszor életmentő szolgálatát az Oltalom Karitatív Egyesület (OKE), az őszi-téli krízis időszakban akár 130 emberről is gondoskodva. Az OKE, valamint a Wesley János Lelkészképző Főiskola dolgozói 13 éve hozták létre sportegyesületüket, azzal a céllal, hogy szociálisan hátrányos emberek számára rendszeres sportolási lehetőséget nyújtsanak. A fogvacogtató hidegből lépek be a Dankó utcai éjszakai szálló udvarába, hogy az Éjjeli Menedékhellyel egy épületben működő Oltalom Sportegyesület elnökével, Rákos Andrással egyeztessem a közös foci eseményünk részleteit. Keresztülsétálunk a többszintes házon. Bekukkantva a szobák ajtaján, emeletes ágyakat látok és idős, barázdált arcú férfiakat, akik a hátizsákjukba tömik vélhetően összes ingóságukat, hogy hátukra véve azt elinduljanak napi teendőjüket intézni. Akad, aki innen jár dolgozni. András főiskolás évei óta dolgozik a szociális ellátás területén. “Kihívást jelentő, értékteremtő, izgalmas munka. Néha még én is azt érzem, hogy nem látszik a tevékenységünk eredménye, de megerősít az, amikor azt tapasztalom, hogy tetteinkkel könnyítettünk az ügyfeleink problémáin.” A sportra úgy tekint, mint alternatív segítő módszerre. “A foci kiváló terápiás eszköz, hogy a hátrányos helyzetű embereket bevonjuk az egyéb szociális szolgáltatásainkba is. Az edzések során szabályokat kell betartani, a sikerért áldozatot kell hozni. Ugyanakkor a tréningeken résztvevők azt érezhetik, hogy tartoznak valahova. Céljaik vannak, a VB résztvevőiként láthatják a világot. Ez motiválttá teszi őket és ez az egyik leglényegesebb az esetükben. Hiszen a hajléktalanságnál nem csak a kapcsolatok, de a célok hiánya is konzerválhatja a helyzetet.” 

 A VB egyik legkeményebb meccsét Mexikó csapata ellen játszottuk.

Hajléktalan Futball Világbajnokság

Az egyesület többféle mozgás lehetőséget is biztosít (asztalitenisz, ökölvívás), ám a legsikeresebb kezdeményezésük a futball lett. Két nemzetközi foci szervezet munkájához is csatlakoztak. Az egyik a Hajléktalan Futball Világbajnokság.  Az ezt koordináló alapítvány Skóciában működik és 73 nemzet hajlék nélküli tagokból álló csapatával tartja a kapcsolatot, köztük a magyarral. A VB-n induló nemzeti csapatok nyolc tagból állnak, ebből egyszerre négyen vannak a 2*7 percig tartó mérkőzés során a pályán.  “Ez egy izgalmas 3+1 felállású, 16*22-es pályán játszott palánkos foci. Támadáskor három játékos támad kettő ellen, hiszen a védekező csapat egy játékosának a másik térfélen kell tartózkodnia - ez igazán szép, akciódús focit eredményez, sok góllal." 

 A csapatok bevonulása a 2018-as mexikói futball VB-n.

A VB-t rendező város főtéren szokták felállítani a focipályákat, a nézőteret. Mivel izgalmas a játék, mindig megtelik lelátó. Ezek az események és az azokat övező médiafelhajtás közelebb hozzák az emberekhez a hajléktalanság témáját, más megvilágításba helyezik azt és talán láthatóvá válik ennek a kérdésnek az összetettsége. “A hajléktalanságnak nagyon sok formája van. A leglátványosabb, amit a híd alatt, az aluljárókban látunk, de ez ennél sokkal szélesebb réteget érint. A hajléktalanság nem csak az utcán való alvást jelenti. Hajléktalan az is, aki a szállón lakik és hajléktalan az is, aki albérletben lakik, amit hónapról hónapra éppen hogy ki tud fizetni. Az is hajléktalan, aki egy városszéli, víz és fűtés nélküli nyaralóban húzza meg magát a tulaj jó szándékából. A hajléktalanság sokakat elérhet. Jelenleg is van egy focistánk, aki édesanyjával lakott hosszú éveken keresztül. Az anyukájának azonban olyan élettársa lett, aki már annyira nem szívesen látja otthon a felnőtt fiút és elzavarta. Ő jobb híján most beköltözött a hajléktalanszállóra.” 

 A magyar csapat bronzérmet ért el a 2018-as VB-n. András (balra) tartja a plakettet.

Az egyesület foci edzésein évente több száz résztvevő is megfordul, közülük kerül ki a válogatott 8 tagja. “ Annak, aki bekerül a külföldre utazó csapatba, több szigorú kritériumnak kell megfelelnie. A kiválasztottaknak rendszeresen részt kell venniük az edzéseken, az erőnléti felkészítésen. Minden csapattagnak magának kell gondoskodnia az útlevelének kiváltásról, melyet saját pénzén kell elintéznie. Ezen felül a játékosoknak egyéni életvezetési célokat tűzünk ki, ezeket is el kell érniük. Szintén fontos, hogy a jövőbeni válogatott tag részt vett- e a másik kiemelt futball kezdeményezésünk, a Fair Play Futball Roadshow mérkőzésein.”

Utcai foci

A Fair Play Futballal kötődik a sportegyesület a nemzetközi szervezet, a Street Futball Word tevékenységéhez. Hetedik éve rendezik meg ezt a hazai bajnokság sorozatot, melynek célja, hogy a különböző társadalmi rétegből érkező csapatokat hozzon össze a pályán. A meccsek sajátosságát az adja, hogy 3 félidőből állnak. Ez a mérkőzés előtti megbeszélés, maga a meccs és a mérkőzés utáni egyeztetés. A pályán nincsen bíró, helyette mediátorok segítenek a csapatoknak közösen meghatározni a meccsek szabályait. Az erősebb csapat engedményeket adhat a gyengébbnek, például a gyerekek, lányok által rúgott gól kettő pontot érhet. A tornák fair play díjasa az a csapat, amely játékosai a legtöbb sportszerű gesztusokért járó pontot gyűjtötték össze. “A Fair Play Futball Roadshow során a foci keretein belül párbeszédet indíthatunk el olyan embercsoportok között, akiknek amúgy nincsen kapcsolata egymással, vagy ha van is, az teljesen eltérő attól, ami egy sportpályán kialakulhat.  Például amikor rendőrök fociznak a helyi roma srácokkal, vagy önkormányzati tisztviselők lépnek pályára a segélyezett emberekkel. 2018. április 14-én egy egész napos Fair Play Football Bajnokságot szerveztünk a Hős utca 15/A és 15/B tömbök közötti területen. A legnagyobb sajnálatunkra a meghívásunk ellenére az önkormányzat és a rendőrség nem képviseltette magát az eseményen, de így is több csapat indult a rangadón és jó hangulatban telt a nap. A bajnokságot a >Hős utcai srácok és lányok< csapata nyerte, és az Oltalom Sportegyesület színeiben szintén sok olyan Hős utcai gyerek játszott aznap, akik részt vesznek rendszeres edzéseinken. Szintén idén, júliusban látogatott el a Fair Play Futball Roadshow a Gyöngyöspatán lévő  Bem Tábornok utcai telepre, ahol a sportegyesület több izgalmas meccset is játszott a helyiekkel.” 

 Izgalmas Fair Play Futball meccs a Hős utcában.

Az álom

“Rövidtávú célunk, hogy 2019-ben a Wales-ben megrendezésre kerülő Hajléktalan Futball Világbajnokságon is hasonlóan kiváló eredményt érjünk el. A legnagyobb álmunk azonban, hogy az Éjjeli Menedékhellyel szemközti, jelenleg üresen álló telket megvásároljuk és ott egy közösségépítő sporttelepet alakítsunk ki. Olyan grundfoci bázis lenne, ahova iskola után szívesen jönnének a gyerekek a leckét megírni, hogy aztán focizhassanak.” András feláll a székéből, odasétál a beszélgetésünk helyszínéül szolgáló szoba ablakához és kinéz az utca túloldalán lévő, gazzal telenőtt hatalmas udvarra, ahol a buckákra most nagy pelyhekben hull a hó. “Lennének tantermek és focipályák is. Naponta tarthatnánk edzéseket.” Hátranéz rám:  “Te is el tudod képzelni, hogy milyen jó lenne, ugye?”

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)