Magazin

Blog

A bukósisak - Legfontosabb életet védő sportfelszerelésünk

Sosem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos a bukósisak használata biciklizés közben. Egy kisebb esésnél is beütheted úgy a fejed, hogy maradandó egészségkárosodás legyen a következménye. Mégis sokan azzal foglalkoznak, hogy néznek ki benne, vagy mennyire nem áll jól nekik. Szorít, nyáron meleg, minek lőttem be a hajam, ha ráveszem a sisakot és a többi kifogás. Olvasd el, milyen menő is tud lenni amellett, hogy biztonságot nyújt.

Vedd fel, vedd fel, vedd fel! Mindig.

Tudom, te csak két utcával odébb mész, te csak a barátnődhöz gurulsz át, te csak...

Az az autós meg csak a nagymamához ment épp, de tövig nyomta a gázt azon a 3 km-en. És...tudjuk tovább.

Nem a táv a lényeg, hanem az erőviszony autós és kerékpáros között. Vagy beton és kerékpáros között.

Szóval nem vagyunk mindenhatóak, függetlenül attól, hogy milyen drága volt a bringánk. Legyen tehát a bukósisak is ugyanolyan fontos, mint a biztonsági öv az autónkban.

Milyet válassz?

Mind mountainbike-hoz, mind pedig országúti kerékpározáshoz találhatsz megfelelőt magadnak áruházaink kínálatában. Méret tekintetében S, M és L univerzális méretek közül tudsz választani. Honnan tudod, hogy melyik passzol? Akkor jó, ha nem tudod 2.5 cm-nél jobban semmilyen irányba elmozdítani. A méretre állítható pántokkal sokkal biztonságosabban, kényelmesebben lehet a fejedre igazítani.
 

Szinte szemöldökig húzzátok le elől a sisakot, így véd leginkább az ütésekkel szemben :)

Ha a sisak előrecsúszik, a tarkó sokkal sebezhetőbbé válik egy esetleges baleset során. Az sem jó, ha a bukósisak hátrafelé csúszik, mert baleset során a homlok és a halánték lesz veszélyben. Ebben az esetben szintén rossz a méret. Ezért fontos, hogy olyan méretet válassz, ami bekapcsolás nélkül is szinte alig mozog a fejeden. Az állszíj szorosra húzása csak egy plusz biztosíték, de enélkül sem lötyöghet, ha a méretválasztás megfelelő.  Ha mégsem tudtad elkerülni a balesetet, válj meg az akkor használt sisakodtól és vásárolj újat, hiszn ezek az eszközök a saját károsodásuk árán védenek meg Téged. Lehet, hogy a sisak sértetlennek tűnik, de fenn áll a veszélye, hogy egy újabb ütközés erejénél már nem tud kellő védelmet nyújtani.
 

Ami nekem bevált: Van Rysel bukó:

Miért szerettem meg könnyen és gyorsan? Sosem volt még ilyen kényelmes sisakom. Az előzőek vagy nyomták oldalt a fejem,vagy túl melegek voltak, vagy akárhogy húztam rajtuk, csúszkáltak a fejemen.

Nem éreztem, hogy védelmet nyújtanának egy esetleges baleset következtében.

Ez a sisak belül párnázott,de nem annyira,hogy túl meleg legyen.

 

 

A szélrács és a belső szellőzőcsatornák segítik a folyamatos levegőáramlást, ez főleg nyáron nagy segítség. 

(Télen természetesen kell alá venni egy vékony sapkát.)

Háromféle színben találod meg, így tudsz igazodni a ruházatodhoz is. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ne csak nekünk, a gyerekeknek is!

A jó példa szerencsére ragadós.

A kicsiknek ugyanolyan fontos (ha nem fontosabb) a bukó viselése.

Itt sok véle szín közül választhatnak a legkisebbek is, méretválasztásnál a fent említettek náluk is nagyon fontosak és persze érdemes tudatosítani bennük, hogy nem csak nagyon menők ebben, de még biztonságban is vannak.

 

Végezetül... 

Mindegy milyen bringán tekersz és hogy hány éves vagy: az életed a tét, ha kerékpárra ülsz, mert nem egyedül vagy a nagy világban.

Ha türelmes és körültekintő vagy az utakon, akkor is történhetnek nem várt események.

Légy elővigyázatosak (és vagány), vegyél fel bukósisakot, akármikor szállsz is fel kedvenc paripádra! 

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)