Magazin

Blog

A fény az alagút végén – avagy hogyan lássunk és legyünk láthatóak futás közben?

Az ősz és a tél beköszöntével két dolgokra érdemes figyelni kültéri sportok esetében: az egyik a réteges öltözködés és a megfelelő kiegészítők használata, hiszen ilyenkor a legkönnyebb összeszedni a felsőlégúti megbetegedéseket. A másik, hogy a nappalok egyre rövidebbek, így a reggeli és a késő délutáni időszakban sokszor már sötétben kell lefutnunk a napi penzumot. Ilyen esetben fontos, hogy ne csak mi lássunk rendesen, de minket is észrevegyen a forgalom többi szereplője. A következőkben az ehhez szükséges hasznos kiegészítőket mutatom be nektek.

Maradj látható!

A kedvenc kis eszközöm ehhez nem más, mint a Motion light nevű, villogó fényű lámpácska. Miért szuper? Mert nem igényel áramforrást, így mindig használatra kész, és a környezetet sem terheljük elemekkel. Futás közben a lengőmozgást alakítja át energiává: a tekercsben lévő mágnes minden lépésnél megmozdul, ennek hatására gyullad fel a 4 kis piros led. A ledeknek köszönhetően a futók jól láthatók az autósoknak, bringásoknak. Vízállósága IPX 7-es, így esőben is működik.

Motion light: elemek nélkül a láthatóságért

Természetesen a hagyományos helyzetjelző fény is megtalálható a választékunkban. Ezt a kis lámpát bárhová felcsatolhatod: a nadrág vagy dzseki zsebére, a futótáskára, vagy mint én, a sapi hátuljára. 1 db gombelemmel működik, mellyel 9 órán át tud folyamatos, 22 órán át pedig villogó üzemmódban fényt adni. Esőállósága IPX 4-es, így ezzel sem akadály a csapadékos időjárás.

Kicsi a bors, de erős: maradj látható jelzőfénnyel!

Még nagyobb klasszikus a fényvisszaverő pánt, amelyet karra és lábra is fel lehet húzni. A pánt megfelel a EN 13356 szabványnak, így láthatóságot biztosít a futóknak sötétben, és gyenge fényviszonyok között.

Fényvisszaverő pánt: amennyire klasszikus, annyira hatékony is

Ne botladozz a sötétben: ismerd meg futólámpáinkat!

Alapvetően kétféle lámpával találkozhattok nálunk: az egyik csoportot a fejlámpák alkotják, a másikat a testlámpák. Kezdjük a fejlámpákkal!

A 210-es és  710-es lámpák mindegyike futásra lett kifejlesztve. A világítófej a homloknál, míg az áramforrás a fej hátsó részén helyezkedik el. Ennek az optimális súlyeloszlásnak köszönhető, hogy futás közben nem csúsznak le, kényelemes viseletet biztosítanak. A fő különbség, hogy a 210-es elemekkel működik, míg a 710-es aksis. Teljesítményben utóbbi erősebb: 30-300 lumenes, míg a 210-es 45-100 lumen között állítható. Természetesen minél erősebb üzemmódot választasz, annál rövidebb a lámpák üzemideje.

210-es és 710-es fejlámpák futáshoz

A testlámpák között is megtalálható elemes és aksis verzió. A különbség itt is utolérhető a teljesítményben: az aksis max. 250, míg az elemes termék max. 100 lumenes. A 100 lument úgy képzeljétek el, hogy a lámpa az előttünk lévő 20 métert tudja bevilágítani. Én szeretem ezt a típust, bár tény, hogy megvannak a korlátai: nem követi a fejünk mozgását, mindig az előttünk lévő utat világítja meg. Éppen ezért terepfutáshoz inkább fejlámpát javaslok.

Érezd magad Vasembernek futás közben!

A holdról is látszódni szeretnél? A reflektív ruházatot neked találtuk ki!

Azt már megszokhattuk, hogy a futáshoz gyártott ruházati termékeken van 1-1 kisebb fényvisszaverő rátét. Azonban ha biztosra szeretnél menni, csekkold le az extra fényvisszaverő kabátot, pulcsit és nadrágot! Ezek a termékek nemcsak melegen tartanak, futás közben légáteresztő anyaguknak köszönhetően kényelmes viseletet biztosítanak – hab a tortán, hogy a holdról is látszódni fogsz bennük, ha rád vetül egy fénysugár!

Válassza extra fényvisszaverő ruházatot őszi és téli futásokhoz!

Jó futást az új évszakban is!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)