Magazin

Blog

A haskerék helyes használata

A haskerék egy igazi klasszikusnak számító sportszer. Én még gyerekkoromból emlékszem rá, amikor a házi gimnasztika szertár három eleme közül ez volt az egyik.

Ezen kívül még volt egy súlyzórúd és egy rugós expander otthon (csak, hogy nem maradjon válasz nélkül, a benned megfogalmazódott kérdés).

A haskerék ismételt népszerűsége nagyjából a funkcionális tréning megjelenésével és plank, mint csodagyakorlat elterjedésével jött meg újra. A kigördülés gyakorlatvégrehajtása a test összes izmának összehangolt munkáját igényli. Hogy képes vagy-e teljesíteni vele az alap gyakorlatot, azt a munkavégzésben résztvevő izmaid leggyengébbike határozza meg. Vagyis lehet, hogy brutál erős a vállöved, de a törzsizmaid nem. Vagy képes vagy sok száz hasprés teljesítésére, de a mély hátizmaidat nem kondícionáltad megfelelően... akkor nem leszel képes teljesíteni ezt a gyakorlatot. Hát eddig nem sok jó hír hangzott el.

Az evolutív haskerékhez jár a heveder és a párna

Ezt nyilván a termékgyártók is belátták, így kialakították azt a segítő mechanizmust, mely alkalmazássá teszi a sportszert a kezdők edzésében történő alkalmazására. A haskerékhez opcionálisan rögzíthető -hosszában és feszességében állítható - hevedernek köszönhetően, terhelhetőségi szintednek megfelelően használhatod az eszközt és leszel képes a gyakorlat végrehajtására.

Így használd

A kiindulóhelyzetben felvett térdelőtámasz miatt - mely egy puha és megfelelő tapadással rendelkező párnán valósul meg -, nem kell a teljes testtömegedet mozgatnod. Így itt már van egy könnyítés. A kerék középtengelyére rögzített heveder megakadályozza, hogy a kerék kiszaladjon előre, vagyis biztonságossá válik a végrehajtás. Nem kell tartanod attól, hogy nem leszel képes megállítani a kereket a mozdulat végpontján. És minekután a heveder lényegében egy rugalmas, elasztikus kötél, így kifeszített állapotából az igyekszik majd visszatérni a felfüggesztéséhez (térdedhez), vagyis nagyban segíti majd a visszagördülést, vagyis a mozdulat koncentrikus szakaszát.

A haskerékre rögzített heveder megakadályozza, hogy kiszaladj előre, így biztonságos a használata

A legjellemzőbb hiba az ilyen típusú támasz pozíciók esetében a gerinc ágyéki szakaszának leesése, vagyis az, hogy a derekad egy fokozott homorított helyzetbe kerül. Ennek megelőzésére figyelmedet irányítsd a has izmaira, melyek megfeszítésével egy stabil alátámasztást adhatsz a gerincednek. Próbáld úgy végezni a gyakorlatot, hogy oldalról kapj egy visszajelzést a testtartásodra vonatkozóan.

Ha a különböző saját testsúlyos támasz jellegű gyakorlatokat már tökéletesen képes vagy végrehajtani, akkor itt az ideje annak, hogy szintet lépj az edzésprogramodban. Ebben az esetben a haskerék könnyített, majd erőszinted javulását követően segítő mechanizmus nélküli használata jó választás lehet a fejlődésed biztosítása érdekében.

Gyakorlatok haskerékkel

Tekintettel arra, hogy maga az eszköz 1-2 gyakorlat végrehajtását teszi lehetővé, vagyis nem egy multifunkcionális csodakütyü, gondolhatnánk azt, hogy nem is olyan hasznos. De mivel az általa végezhető gyakorlat a test összes izmát megdolgoztatja, szerintem megbocsáthatjuk neki! A porszívón sem kérjük számon, hogy miért nem tud kávét főzni... Nem? Na ugye! ;)

Góg Anikó korábbi triatlon olimpikon, személyi edző, humánkineziológus tanácsait olvashatjátok. Anikó az IWI Nemzetközi Fitnesziskola tanára állóképesség, pulzuskontroll valamint funkcionális edzés témakörökben.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)