Magazin

Blog

A jó túrahátizsák ismérvei

Természetjáráskor – legyen az teljesítménytúra, kirándulás vagy családi túra – szükségünk van egy jó hátizsákra, amiben minden szükséges holmink elfér. A jó zsák alkalmas arra a kompromisszumra, hogy kevés, de elegendő vinni valónkat tartalmazza – mindezt úgy, hogy azok könnyen hozzáférhetők legyenek.

A túra jellege befolyásolja a hátizsák méretét

Még rövidebb kiránduláson sem mindegy, hogy mennyit és mit cipelünk magunkkal. Az arany középutat azonban nem könnyű megtalálni, ezt igen gyakran megfigyelem a túrákon. Pedig tényleg nem mindegy. Túl sok holmival hamarabb elfáradunk, csökken a komfortérzetünk – pedig éppen azért jöttünk ki a természetbe, hogy felüdüljünk, pihenjünk (még ha aktívan is). Persze egy kisebb vagy nagyobb váratlan helyzet is problémát okozhat, gondolok például otthon hagyott-felejtett esődzsekire vagy sebtapaszra. És nyilván éhezni sem kellemes, hogy a folyadékpótlásról ne is beszéljünk.

A természetben és laboratóriumban egyaránt teszttel hátizsák: Quechua MH500

Kényelem:

Ha kirándulni, természetet járni megyek kis családommal, más kihívások elé nézek zsák ügyében is, mint egy teljesítménytúrán. Több komfortra; következésképpen több holmira is van szükségünk. Erre a célra szerintem remek társ a Quechua MH500 hátizsák. Szükség esetén akár degeszre pakolhatom, de rövid távon, kevés holmival sem fog lötyögni, zavarni. Ebben igen nagy szerepe van a remekül testre szabható megoldásainak

  • Vállpántjai kényelmesek, szélesek – ami igaz a derékpántokra is.
  • Természetesen elől keresztpántos: ennek hiányát anno első zsákomnál igen hamar megszenvedtem, és pont emiatt kellett másikat vásárolnom.
  • És nem csak felül, a mellkason, de az alsó derékpántnál is. Igazán testre szabható, komfortos érzés viselni.
A Quchua MH500 hátizsák
A Quchua MH500 hátizsák

Súly:

A súly kiválóan megoszlik, ami nagy segítség hosszú távon. Maga a zsák egyébként alig több, mint egy kiló: 1100 grammos. Magassága 56 cm, szélessége 28 cm, mélysége pedig 21 cm. Így hát kellő térfogat áll rendelkezésre ruháknak, elemózsiának, más egyéb szükséges holmiknak. Sőt: nem egyszer még pár gomba vagy gesztenye is a tetejére fért…

Több rekeszes tárolás:

Ezekből egyébként öt áll rendelkezésre kívül (plusz a két említett „vesezseb”, tehát összesen hét). Ezekbe kellemesen elpakolhatjuk a szükséges apróbb holmikat (néhány elsősegély-cucc, PowerBank, pénztárca, csősál, kesztyű, naptej, térkép, szemüveg stb.). Könnyen szállíthatjuk botjainkat is a megfelelő tartókban. Ugyanez érvényes a kulacsokra is – és még egy jó hír a folyadékpótlásra: vizestasak! Nyári melegekben igencsak hasznos kiegészítő: erre is gondoltak a fejlesztők.

Szellőzés:

A zsák háta szellőzős („AirCooling”), ami izzasztó emelkedőkön igen barátságos érzés. Ugyanez érvényes a két derékpántra is, amik egyúttal zsebeket is rejtenek. 

A Quechua 10 év jótállást vállal az MH500 hátizsákra, amely a vásárláskor kapott pénztári blokkon feltüntetett időponttól lép életbe.
 A Quechua 10 év jótállást vállal az MH500 hátizsákra, amely a vásárláskor kapott pénztári blokkon feltüntetett időponttól lép életbe.

Kopásállás:

A külső réteg kopásálló, amire tíz év garanciát is kapunk! Eső esetén pedig alul rendelkezésre áll egy esővédő huzat is, ami igen könnyen és gyorsan felhelyezhető.

Űrtartalom: 20l

Nekem még soha nem sikerült teljesen teletömni hármunk holmijával, bár télen előfordulhat az is, ha sok ruhanemű is kerül bele, meg termosz és társai. Ezzel együtt is úgy vélem, hogy a helykínálat bőséges és elegendő egy egész napos túrázás vagy kirándulás esetére. Kellemes használatot, és főként szép élményeket, gyönyörű tájakat kívánok hozzá! 

A tanácsokat Gombos Kálmán, szenvedélyes teljesítménytúrázó osztotta meg.  

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)