Magazin

Blog

A KIPRUN komolyan gondolja

Az április 22-én és 23-án megrendezésre kerülő Vivicittá futófesztiválig mindössze bő két hetetek van. Előző írásomban a piacvezető futóruházatunkból szemezgettem néhányat a nagy alkalomra. Most az utolsó előtti pillanatot kihasználva a KIPRUN legújabb futócipőit szeretném bemutatni nektek.

A KIPRUN egy igazi nagyágyút igazolt a csapatába

Többször hivatkoztam már arra a tényre hogy a KIPRUN tervező és fejlesztő mérnökei mennyire adnak a felhasználók véleményére. A futóktól futóknak kezdetű mondat, nem csupán egy hangzatos szólam, hanem egy küldetés is egyben. A márka egyre nagyobb neveket próbál megnyerni ahhoz, hogy a különböző igényeket meghallgatva tudjon közeledni minél több futóhoz. Úgy tűnik, hogy sikerül is neki. 

A legfrissebb igazolásuk a kétszeres olimpiai érmes Paul Chelimo, akinek 2018-ban sikerült 13 perc alá kerülnie 5000 méteren. A 12 perc 57,55"-es eredménye szép kilátásokkal kecsegteti az utcai futószámok terén is. Budapesten, az atlétika Világbajnokságon a leghosszabb pályán futott távon, 10 000 méteren szeretne a csúcsra érni. A harmadik X után azonban már gondolnia kell az országúti futásra is. Ősszel a Félmaraton Világbajnokságon szeretné képviselni az USA-t, amit lassan már tíz éve tekint új hazájának. 2024 februárjában pedig maratonon próbálná meg az olimpiai csapatba kerülést kivívni a válogatón. 

Ha nem sikerül, akkor sincs nagy dráma, hiszen 2028-ban Los Angeles-ben is még mindig ideális maratonfutó korban lesz. Két kísérlete volt eddig félmaratonon és szinte másodpercre azonos időket ért el. 2019-ben New York-ban 1 óra 02 perc 19" alatt érte el a célvonalat, az idén pedig mindössze 3 másodperccel szaladt lassabban Berlinben. A legutóbbit már nem a négy éve megszokott szponzor cipőjében, hanem a KIPRUN KD 900X-ben futotta. Ez a cipő számít most a legdinamikusabbnak a saját márkánk termékei között.

A napokban került a választékba a KIPRUN KD 900 újragondolt változata, ami első ránézésre is egy rendkívül impozáns látvány. 42-es méretben 218 grammra sikeredett, Ugyanabból a VFOAM habanyagból készült mint a KD 900 X, csak a karbon lemez hiánya adja a különbséget. A "fánk" (K-Ring) alakú sarok kialakítás finomítja az anyag alakváltozását, hogy dinamikus maradjon a mozgás. Az elülső lábfej geometriája érvényre juttatja a Pebax® hab visszaható erejét, míg a sarok geometriája pedig alakjából adódóan élményszerű ütéscsillapítást biztosít ott, ahol a legnagyobb szükség van rá. Azoknak való, akik a résztávos edzéseiket 4 percen belüli tempóban tudják végezni, de még idegenkednek egyelőre a forradalmian új technológiától. 

Ezek mögött a cipők mögött már nem csak a fejlesztőmérnökök vannak jelen, hanem egy nagyszerű egyéniségekből álló csapat, akik a további ötleteikkel emelhetik futócipőink minőségét egyre magasabbra. Méline Rollin (2ó 30' maratonon), Viola Chepngeno (1ó 06' 1/2 maratonon), Yoann Kowal (Európa-bajnok 3000 m akadályfutásban, és 1ó 02' 1/2 maratonon) és most már Paul Chelimo segít a márkának elérni az ambiciózusnak mondható célokat. Az én személyes álmom pedig az, hogy a magyar élvonalbeli hosszútávfutóink - szerencsére újra vannak néhányan - véleménye is számítson a fejlesztéseinkben a közeljövőben! 

Paul fejlesztései neked is szólnak

Milyen cipőben fussak a versenyen?

Nem győztem már elégszer hangsúlyozni azt a tényt, hogy a Decathlon a kezdő futóktól a profi sportolókig mindenkire gondol. A cég törekvéseiben van az, hogy a legközelebb tudjon lenni a sportolókhoz hogy megértse az igényeiket. Az alacsonyabb árfekvésű lábbeliktől sem kell megijedni, mert azok fejlesztésénél ugyanúgy arra törekednek, hogy a lehető legtöbbet ki tudják hozni az adott nyersanyagokból. A sérülés megelőzés a legolcsóbb kategóriájú terméknél is alapfeltétel! Éppen ezért, a teszteket nem csak élvonalbeli futókkal végeztetik, hanem a "földi halandókkal" is, hogy mindenki számára meg tudja adni a sportolás örömét és annak jótékony hatásait. Célunk, a sport csodáin keresztül megmozgatni az embereket! Ez pedig a sebességtől és mozgás minőségétől független. A szabadidős sportolóknak nem feltétlenül kell a szénszálas cipő beszerzésén törni a fejüket, mert nem fogja azt a hatásfokot nyújtani mint a professzionális sportolóknál. 

A tömegsport rendezvényeken résztvevőknek egy kényelmes Km gyűjtő cipőre van szüksége leginkább. A táv vége felé jelentkező fáradtság a koordináció romlásához, vagy akár a széteséséhez is vezethet. Egy vékony talpú versenycipő viselése komoly izomfájdalmat és sérülést okozhat, és a remélt kilométerenkénti másodpercek megnyerése helyett még a célba érkezés is megkérdőjelezhető lehet.

Az ajánlatom az újdonságaink közül a KIPRUN KS 900 Light cipőnk lenne, ami egy nagyon könnyű edzőcipő. 42-es méretben, mindössze 252 gramm. "Súlytalansága" ellenére, a sarokrésznél 29 mm-ről induló és a talp elülső részén 21 mm-re érkező MFOAM habanyagnak köszönhetően rendkívül jó ütéscsillapítást biztosít. A hosszabb futásoknál a kényelem is nagyon fontos szempont. Éppen ezért a cipő felsőrésze egyetlen elemből áll. Varrásmentes, így csökken a kidörzsölődés kockázata. A 6 perces Km-t, vagy a fölött teljesítők számára a szeptemberben beharangozott nagy testvére, a KIPRUN KS 900 lehet a megoldásA szélesebb talp kialakításának köszönhetően nagyobb felületen érintkezik a talajjal, így kisebb a csavarodás lehetősége. Ennek köszönhetően pedig védettebbé teszi a boka- és a térdízületeket.

Büszkeség és öröm tölti el a szívemet amikor a kamion érkezését követően ezeket a számomra megbecsült kincseket kicsomagolom és a kiteszem a polcra. Hadd lássa ország és világ hogy honnan, hová jutottak a cipőink a piaci megjelenést követő 18 év alatt. A nagykorúvá válásunk eredménye az egyre jobb megítélésünk. Az előítéletek ugyan mélyen berögzültek, ha futócipőről beszélünk, de a nyitottság terén érezhető némi javulás a rendezvényeinken, vagy a vásárlótérben is. A saját márkánk hűségprogramja pedig verhetetlen, hiszen a kártya vagy applikáció beolvasását követően kipróbálhatóvá válik a futócipő. Akár egy Margit-sziget kör lefutása után, vagy közben is el tudod dönteni, hogy megtartod a cipőt a későbbiekben, vagy nem. A 45 futó évem alatt még nem láttam ehhez hasonlót.

A legkönnyebb KIPRUN cipő is megérkezett.

Célok vagy álmok?

Hat évvel ezelőtt vettem fel először a kék mellényt, amit azóta is büszkén viselek. A vásárlókkal gyorsan szót értek, hiszen szinte minden élethelyzetre van egy történetem. Igyekszem mindig az adott helyzethez, vagy igényhez megtalálni a lehető legjobb terméket. Teszem ezt még akkor is, ha a legolcsóbb cipő jöhet számításba. Rengeteg történetet, célokat és álmokat osztanak meg velem. Időnként kerekre nyílik a szemem és nyitva marad a szám a csodálkozástól, hogy mennyire el tudnak rugaszkodni az elvárások a rendelkezésre álló lehetőségektől. Az én olvasatomban a célt az különbözteti meg az álmodozástól, hogy a feltételrendszer adott, vagy sem. Ha nincs annyi óra a napban, hogy a terhelés és a pihenés arányát biztosítani tudjuk, akkor abból sérülés, vagy motivációvesztés lesz. 

A sport ma egy megvásárolható élményként működik, amivel nincs semmi baj, de a csomag nagyságáról mi döntünk és nem a versenyszervező. Ha "az ő is meg tudta csinálni" kezdetű mondatra alapozzuk a döntésünket, akkor azt is meg kell vizsgálni, hogy a feltétel rendszer is ugyanaz-e. Egy nagyon kedves barátom és "tanítványom" sokáig másokhoz mérte magát és ennek következtében a céljait is rosszul határozta meg. Állandóan fájt valamije és frusztrált volt a kielégítetlen vágyai miatt. A célok meghatározásánál "csak" egy dolgot hagyott ki a számításból. Öt gyermeket nevel, akik közül az egyik teljes embert igényel. Ehhez képest, sokáig a korosztályához mérte magát és nem a lehetőségeihez. Szerencsére ma már helyére kerültek a dolgok és újra boldoggá teszi egy 3 órás maraton is. 

A minap az egyik vásárlóm osztotta meg velem a célját a futócipő választás során. Nekem inkább álomnak tűnt, mert heti 12 óra edzésből készítik fel egy hároméves program szerint az Ironman távra. Sokan gondolják úgy hogy a heti 25-30 km lefutása is elég lesz a félmaratonra való felkészüléséhez. Vitatkoznék ezzel még akkor is, ha valóban teljesíthető a táv. Azért kevés, mert a mentális erőre épül a táv teljesítése és nem az izomzat megfelelő felkészítésére. Maratonra pedig legalább 60-80 Km-t illik összegyűjteni hetente. Tudom, hogy a mindennapos teendők mellett nagyon nehéz megteremteni a lehetőségét, és elengedni sem könnyű az álmokat. Nehezen élem meg, hogy a segítő szándékom ellenére csalódottságot okozok időnként az őszinteségemmel és a féltésemmel. Ugyanakkor azt vallom, hogy nem csak egy tárgyat kell eladnom ami a futáshoz kapcsolódik, hanem annál sokkal többről van szó. 

A mi kultúránkban még csak most tanítják a futást, hiszen évtizedeken keresztül szinte mindenhol csak fegyelmezésre és büntetésre használták. Most kezdik sokan felismerni a jótékony hatásait. A futás egy kölcsönösen hosszútávú befektetés lehet a felhasználónak és a kereskedőnek egyaránt. A futónak az egészségmegőrzés biztosítását nyújthatja élete végéig. A futócipőt forgalmazó egység pedig egy évtizedeken keresztül visszajáró vendéget üdvözölhet benne, akár az utódait is beleértve. Erre azért van szükség, hogy a maraton ne csak egy egyszeri próbálkozás legyen, hanem a felkészülés során az élet minden terén terhelhető, kiegyensúlyozott, egészséges egyéniség formálódjon az addig hétköznapinak számító emberből. Ellenkező esetben egy idejekorán újra passzív életet élő egyén válhat belőle, aki elkezdi megint kergetni az álmait. Nem könnyű az arányokat kialakítani, de ugyanakkor elengedhetetlen a helyes út megtalálása, mert a tét óriási. Ha jól érzem magam a bőrömben, akkor a környezetem is jól érzi magát körülöttem. Erről szól az élet!

Meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt.


 

 

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)