Magazin

Blog

A láb statikai elváltozásai és ezek javítási lehetőségei

A láb statikai elváltozásai több tényezőből állhatnak, amelyek az egyéni vizsgálat alkalmával fogalmazhatók meg pontosan.

Helyes alsó végtag tartásának alappillérei:

~ Lábujjak előrefelé mutatnak.

~ A láb belső élei párhuzamosak.

~ A talpon 3 ponton történik meg az alátámasztás (nagy és kis lábujj tövénél lévő talpi párna, ill. a sarok közepe)

Forrás: http://www.jgypk.hu/tamop15e/tananyag_html/gyogytesi/az_als_vgtag_ortopdiai_betegsgei.html

~ Hátulnézetből a sarok középvonala, az Achilles-ín folytatásába esik (ezt a boka belső oldalán áthaladó: lábszárról eredő - lábon tapadó izmokkal tartjuk fent)

~ A lábszár elülső részén lévő, térdízület alatti csontos dudor (amelyen a térdkalácsról jövő ín tapad) előre mutat.

~ Térdkalács előre mutat.

~ Medence elölnézetből szimmetrikus, oldalnézetből enyhén előre van billentve (nem billen se fokozottan előre, se hátra, tehát az ágyéki gerincszakasz enyhén homorú – erről az előző cikkekben részletesen olvashattok)

Forrás: Gyógyító szemmel (facebook)

Járásnál, futásnál automatikusan változik a láb kifelé-befelé fordulása, tehát egyik fázisában jobban terheljük a belső vonalat, máskor a külsőt. Ez abban az esetben tud megfelelően létrejönni, ha értelemszerűen, jó az ízületek funkcionális (mozgásban lévő) és statikus (álló) alaphelyzete.

Különböző elváltozások és kombinációk lehetnek:

~ Kifelé vagy befelé mutatnak a lábujjak.

~ „Beesik” a boka, belső boltozat csökken/megszűnik („lúdtalp”); vagy a talpának a külső részét. terheli jobban, ilyenkor a talpak enyhén befelé néznek.

Forrás: https://szimpatika.hu/cikkek/5741/a_ludtalp_okozta_fajdalom_kezelese

~ Haránt boltozat íve csökkent/megszűnik.

~ Lábszár- és a combcsont egymáshoz képest ellenkező irányba csavarodik.

~ A térdkalácsok kifelé (szét) vagy befelé (össze) néznek, a test középvonalához viszonyítva.

Most kiemeltebben a lábról beszélünk, a következő cikkben pedig a többi területről.

Meg kell nézni, hogy ez a derék, csípő, térd, esetleg a boka ízületénél létrejövő elváltozásból adódik, vagy ezek kombinációjából, emellett azt is, hogy milyen irányúak ezek a változások. A kapott eredmények alapján állítjuk össze a specifikus tornát, stabilizáló és dinamikus gyakorlatokat, nyújtással, lazítással. Miközben a következményeket tornával kezeljük, a mindennapokban aktívan és tudatosan korrigáljuk magunkat, ezáltal figyelmünket az érintett testrészre helyezzük. Mert nem ok nélkül alakult ki ez az elváltozás. Meg kell vizsgálnunk a szokásainkat!

Egy példa a lehetséges kombinációkra:

Forrás: https://sportrehab.hu/2019/11/19/testtartas-elemzes-fontossaga/

A változást, ezekkel a lépésekkel kezdjük el:

~ Az előbb felsorolt szempontok alapján, figyelj a helyes tartásra. Otthon állítsd be magad a tükör előtt, a korrigált helyzetbe. Csinálj korrekció előtti és utáni is képet.

~ Figyelj arra, hogy így tartsd magad a mindennapokban, amikor állsz, sétálsz.

~ Hangsúlyos legyen az elrugaszkodás fázisa, amikor a hátul lévő lábaddal elrúgod magad a talajtól, érezd ahogyan ebben a folyamatban a lábujjaid, főként a nagy lábujjad is részt vesz. Úgy gondolj rá, mintha a vádlid (Achilles ín) folytatása lenne, és nélküle nem lenne megvalósítható ez a mozgás, mert ez így is van! Ne hagyd elsatnyulni a lábujjaid izmait, mivel nagyon fontos és hasznos szerepe van a megfelelő statikai és funkcionális helyzeteknél (is…).

~ Nézd meg, hogy séta közben, hogyan mozog a lábad! Emeled-e kellő mértékben a térded, tehát hajlik-e rendesen a csípőd, térded és a bokád? Vagy hanyag eleganciával a hajlítások helyett, inkább leír egy félkörívet kifelé a csípőd és beesik közben a térded és a bokád? Amennyiben így lenne, igyekezz ezt korrigálni és az előbb említett helyes módon energiát és izommunkát nem kímélve, az előre mutató irányt tartani és hajlítani ízületeidet. A megfelelő ízületi keringés, a terhelés eloszlatása, a porckopás megelőzése is itt kezdődik, a megfelelő használatnál. Ezáltal izmaid is optimálisan dolgoznak, nem fognak „elgyengülni”, „befeszülni” és még több elváltozást előidézni.

Tornagyakorlataid:

1. Álló helyzetben, 3 pontos alátámasztás mellett, lábujjak elemelése a talajtól – 8 db

Forrás: https://slideplayer.hu/slide/2162238/

Ezzel segítünk a talpi fasciának/kötőszövetnek megtartani és javítani a rugalmasságát, boltozatemelő funkcióját, miközben a lábujjakat hátrafeszítő izmokat erősítjük. Figyeljünk arra, hogy a térdünk, csípőnk nyújtva maradjon.

2. Lábujjhegyre emelkedés

Először állva csípőszéles terpeszben, utána szűkebb állásban; majd a falhoz támaszkodva, mintha széken ülnél - 8 db

Először amennyire megy. Ez az jelenti, hogy addig emeljük, ameddig a jelenleg feszülő izmaink engedik, vagy ameddig a jelenlegi izomerőnkkel létre tudjuk hozni a mozdulatot. De lebegjen a szemünk előtt a cél, a teljes felemelkedés, kihasználva a lábujjak és boka ízület maximális mozgásterjedelmét. Végig figyelj arra, hogy a bokád, térded, csípőd ne mozogjon jobbra-balra; talpad, sarkad ne forduljon befelé-kifelé; Az álló helyzetnél a térded, csípőd ne hajoljon be. Törekedj arra az ismétlések és alkalmat alatt, hogy minél lassabban, precízebben tudd végezni ezt a gyakorlatot.

Forrás: https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0025_Barbara-Thomas-Oettinger-Funkcianalis_gimnasztika/ch07s06.html

3. Ugrálj sokat!

Minél magasabbra, minél többféleképpen, mint egy vidám gyerek!

~ Választhatod itt az ugróiskolát, ugrókötelet, vagy edzésbe beépítheted, vagy csak úgy neki kezdesz minden további nélkül ugrálni. Figyelj nagyon az elrugaszkodás fázisára, hogy a lábujjaidtól történjen meg a végső elemelkedés. Ezáltal, a láb- és egyéb izmaid, kötőszöveted is erősíted, rugalmasságukat megőrzöd, visszanyered, energiát szabadítasz fel és veszel magadhoz, stimulálod az egész keringési rendszered. Addig csináld amíg jól esik! Semmit se szabad túlzásba vinni! :)

~ A megfelelő rugalmasságot segítik a nyújtások is (jóga, és egyéb streching gyakorlatok, amelyek a feszes szöveti részeket célozzák, de ezek mindenkinél egyediek, de érezzük magunktól is, hogy melyek ezen a területeink, a kérdés, hogy mit kezdünk velük)

~ Hengerezés, kislabdázás alsó végtagra, és a talpra! Szintén főként a feszes szövetek felett.

~ Minél többet mászkálj mezítláb, instabil felszíneken. Pl.: homokban, köveken, füvön stb.

Kellemes és eredményes önvizsgálatot, korrekciót, tornát, és lazítást kívánok! :)

"Rácz Szabó Viola vagyok, gyógytornász. Folyamatosan arra törekszem, hogy megismerjem az ember testi-lelki-szellemi működését - mivel nem szabad és nem is lehet ezeket különválasztani egymástól. Mindig jön valami új információ, megérzés, tudás, amely hozzáad az ismereteimhez vagy új gondolatot ébreszt. Széleskörű látásmódot és tapasztalatot kaptam az elmúlt években, amelyek mentén összeállítok magamban egy egészet. Nincs egy olyan módszer, amely mindenre jó, ezért kell minél szélesebb körben ismereteket szerezni, ha segíteni szeretnénk."

Ha kérdésetek van, vagy szeretnétek Viola munkásságát jobban megismerni, látogassatok el az Insta oldalára!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)