Magazin

Blog

A legérdekesebb "szerkezet" - testünk csodái

Vitathatatlan, hogy a testünk bármilyen bonyolult is, az biztos, hogy érdekes. Amit teszünk, eszünk, iszunk és ahogy élünk, hatással van ránk. Íme, néhány érdekes tény a szervezetünk működéséről és az egészségünkről, illetve arról, hogyan őrizhetjük meg azt.

Pepszin: a fehérjebontó

A fehérjék emésztése már a gyomorban megindul, egy pepszin nevű enzim segítségével, amely a savas környezet hatására indítja el a fehérjék bontását. A pepszin a gyomor falában termelődik. A gyomorsav pH értéke nagyjából 1,0–1,5 közt ingadozik, üres gyomorban. A sav annyira erős, hogy testünk 3-4 naponta teljesen új nyálkahártya réteget képez. A gyomorsav túltermelődése okozhat akár súlyosabb emésztési zavarokat és refluxot is. Ha kerüljük a túl cukros és zsíros ételeket, a túlzott savtermelés enyhülhet. Valamint a teli gyomorral való lefekvés puffadáshoz és savtúltengéshez vezet. 

Reggelizz minden nap
 A vegyes táplálkozás fedezi a napi tápanyagszükségletünket

Amiláz: a cukorbontó

A cukrok bontása kezdődik el leghamarabb, már a rágás közben, az amiláz enzim segítségével. Az összetett szénhidrátokat egyszerű szénhidrátokra bontja. Az agy számára az elsődleges ételanalízis rögtön az ízleléssel indul. Az édes ízt ösztönösen szeretjük, illetve ide tartozik a sós íz is. Ősidőkből visszamaradt asszociáció, hogy a savanyú ízű ételek baktériumokat tartalmaznak, így az étel akár romlott is lehet. A keserű ízű ételek a növényi alkaloidákat juttatja tudat alatt eszünkbe: azaz mérgező növényre figyelmeztet! Természetesen az ételekhez való hozzáállásunk a modern technológiák miatt már teljesen átalakult.

Találd meg a neked való sportot!
 Izomzatunk típusa függ attól, milyen sportot űzünk

Ami megmozgat

Háromféle izomcsoportot különböztetünk meg: az első a szívizom, melyet a szív saját ingerületképző központja irányít, második a simaizom, melyet nem tudunk akaratlagosan irányítani, és harmadik a harántcsíkolt izom, mely a vázizmunk alkotója és akaratunkkal irányíthatjuk. Sporttól függően a vázizom lehet fehér izomszövet vagy vörös, illetve ezek kombinációja. Egy maratoni futó izomzata kitartó, de nagy erő kifejtésre nem képes: fehér izomszövetből áll. Egy súlyemelő gyors és nagy erőkifejtésre képes, de hosszútávon nem eredményes, mely a vörös izomszövetekre jellemző.

Izomláz: a jóleső fájdalom

Izomláz az az izomfájdalom, amely testmozgás után jelentkezik, legtöbbször olyan sport esetén, ahol erősen megterheljük edzetlen izmainkat. Az izomláz oka valószínűleg az izomrostokban keletkező apró szakadások, melyek helyén gyulladás jön létre. Ez a fájdalom forrása, emellett az izmok megduzzadnak és érzékenyebbé válnak. Sokáig úgy tartották, hogy az izomláz oka az izmokban felgyülemlett tejsav, de ez szinte biztosan nem így van. Na nyugi, nem kell megijedni, az izomláz elmúlik pár nap alatt és az izmon keletkező izomszakadások sem jelentenek gondot megfelelő tápanyagbevitel és pihenés mellett.

Mozogj rendszeresen!
 A mozgás jó hatással van a hormonháztartásunkra

Endorfin: a fájdalomcsillapító

A testünk mozgás hatására endorfint és szerotonint termel, a két hormon hatására a fájdalomérzetünk csökken, valamint a test vérellátása javul. A szerotonin részt vesz az idegek közti kapcsolatok fenntartásában. A sport ezen kívül hatással van a növekedési hormonokra és a nemi hormonok aktivitására is.

Testünk legjei: guinness rekorderek

A testünk legkeményebb része a fogzománc. A combcsont teherbírása a legnagyobb. A testünk legnagyobb fehérjéje az aktin, mely a harántcsíkolt izomrostok alkotórésze. A legkisebb csont a fülben található kengyel. A tüsszentés sebessége nagyjából 160 km/h. Képek: https://pixabay.com/

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)