Magazin

Blog

A levegőnél is könnyebb: a Quechua Helium termékcsalád

A tavaszi-őszi időszakban szeszélyes az időjárás, nem elég egy póló és rövidnadrág a nap során. A hajnali induláskor még fázunk, az emelkedőn izzadunk, a kilátóban pedig a füleink közül is kifújja a fejünket a szél. Öltözködni kell, de nem mindegy mennyi és milyen nehéz ruhát viszünk magunkkal.

A fast hiking-nevű túrastílus itthon kevésbé ismert, vagy ha ismerjük is, nem nevezzük nevén. Legjobban a teljesítménytúrázáshoz hasonlítanám, de mégsem az. Egyszerűen "csak" nagy tempójú, dinamikus, de gyalogos túrázást jelent, nem kell hozzá szintidő, vagy rendezvény. A sebesség éppen a futás/kocogás sebessége alatt van, de nem futómozgással, hanem gyalogos mozgással haladunk.

A Quechua Helium, vagy újabban csak FH (fast hiking) termékcsalád kínálata ehhez a szűk réteghez készült. Az intenzív mozgás miatt az alacsony tömeg, a kis helyigény és a jó szellőzés fontos tulajdonságok a tervezés során, amelyek jelentős hozzáadott értéket képviselnek. Nézzük meg jobban, hogy milyen termékek lapulnak a héliumtartályban!

Kabátok

Ha már ilyen esős idő kerekedett október második hetére, kezdjük a kabátokkal. A természet minden évszakban más arcát mutatja, de ezért nem kell lemondanunk a kirándulásról. Sőt, éppen emiatt a változás miatt érdemes egész évben túrázni. Az intenzív mozgás ellenére a hideg, nedves időszakban is szükségünk van kabátra, amelyből két típust is találhatok. Az első egy kiegészítő hőtartó kabát, a másik pedig egy vízálló hibridkabát, amelyeket egy hajszálnyival változatosabb férfi színváltozatban is megtaláltok. Ebben az esős időszakban nagyon jó szolgálatot tesz a vízlepergető, de jól szellőző membrános kialakítás.

FH900 Hybrid kabát női változatban, szinte minden időjárásra. 178 g az M-es méret.

Felsőruházat

A kényelmes felsőruházat nagyon sokat emel a komfortérzeten. A könnyű, jól szellőző pólók kis helyen is elférnek, de így ősszel már a többi rétegre is gondolnunk kell.

Első körben elég lehet egy széldzseki a nap folyamán, vagy a kora reggeli és a késő esti időszakban egy túrapolár. Ha nincsen szerencsénk az időjárással, akkor esőkabáttal is készülnünk kell az induláskor, ez a többi ruhadarabhoz hasonlóan női és férfi színváltozatban érhető el. 

FH500-as széldzseki, mert bízok benne, hogy nem esik egész ősszel az eső. 119 g az L-es méret

Nadrágok

Nadrágok terén is egyszerű a helyzet. Egy-egy hosszúnadrág van férfi és női szabásban és ugyanennyi rövidnadrág is. Egyszerű szabás, zsebek, cipzáros szellőzőnyílások segítik a megfelelő hőháztartást.

A női kínálat azonban annyival bővebb, hogy már két leggingset is találhattok. Ez utóbbiakat én nem fogom kipróbálni, de remélem kapok visszajelzéseket kollégáktól, vagy tőletek. A termékfotók alapján a kategóriájukban kifejezetten praktikus megoldásnak tűnnek. 
 

FH900-as női legging.  202 g az M-es méret.

Cipők

Jelenleg kétféle női és férfi cipőt találtok. Az FH500-as egyszerűbb félcipő, míg az FH900-as magasabb szárú, “beépített” kamáslival ellátott, intenzívebb haladásra tervezett.

Az FH500-at használtam én is majd’ egy évet. Könnyű, jól illeszkedik a lábra és jó a tapadása a látszólag egyszerű mintázat ellenére is. Gyors tempóhoz tényleg kényelmes, de 30-40 km felett, vagy némi kocogáshoz már más típust érdemes nézni én is ezért léptem tovább.

Áprilisban az FH900-at meg is rendeltem. Nem véletlen a magasabb árkategória, fogásra és ránézésre is nagyon jó minőségérzetet nyújt, modern megoldásokat használ. Nagyon meg akartam hajtani a szezonban, de a széles lábfejemre sajnos szűk volt, így élesben már nem próbáltam ki. Keskenyebb lábfejre mindenképpen megfontolandó választás. Ha van vele tapasztalatotok, szívesen veszem a visszajelzéseket!

A képen az FH900-as túracipő férfi változata látható, de elérhető női változat is. 740 g a 42-es pár

Hátizsákok

A korábbi 27 literes Helium 500-as zsákot sokáig gusztáltam, aztán addig halogattam a vásárlást, míg megszűnt a modell. Nagyon hasonló kialakítással jelenleg a 17 literes változatot forgalmazunk két színben. Ez a kisebb méret közelebb is áll a könnyű felszereléssel való gyors túrázás filozófiájához.

Örömmel fedeztem fel pár napja a weboldalon az új FH900-as hátizsákot, ami nagyon megfogta a fantáziámat. A terepfutó zsákokhoz hasonló a pánt, de az egyrészes “bödön” kialakítás sok esetben praktikusabb lehet, mint az itt-ott elszórt apró zsebek. Ja, és mindössze 350 gramm, az semmi.

Az új FH900-as hátizsák. A fotók alapján engem meggyőzött.

 

Jelenleg a webáruházban érhető el a teljes család, de nézzétek meg a termékek adatlapját és kérdezzetek bátran minket is. Az online rendelésnél ott a 14 napos elállás lehetősége és bizonyos feltételek esetén a 365 napos termékcsere opció is: További információk.

A termékek tömegének láttán mondhatjuk, hogy a Quechua Helium fast hiking modelljeit a grammhuszároknak fejlesztették, azonban ennél árnyaltabb a kép. Intenzív körülményekre fejlesztett felszerelésről van szó, de minden túrázónak könnyű, kényelmes és magas színvonalú megoldást adnak, akiknek fontos, hogy a felszerelés minél könnyebb, és praktikusabb legyen.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)