Magazin

Blog

A nagy kérdés: mivel frissítsek sportolás közben?

A meleg idő közeledtével egyre aktuálisabb kérdéssé válik a sportolás közbeni folyadékpótlás mikéntje. Az izzasztó nyári melegben azok is könnyebben ráveszik magukat a megfelelő hidratációra, akik a hidegebb hónapok alatt ezt sokszor elmismásolják, jegyzem meg, nem túl szerencsés módon. Manapság a sima víz mellett annyiféle kiegészítő között válogathatunk, hogy ember legyen a talpán, aki hosszas gondolkodás nélkül tud nekivágni egy-egy edzésnek. Nézzük, mi-mire jó az Aptonia folyadékpótlás választékában.

Jómagam azt a tábort erősítem, akik, ha fél óránál hosszabb futásra indulnak, akkor már viszik is magukkal a vizet. Szerintem ez nem gáz, én biztosan rosszul lennék, ha nem ihatnék futás közben. A kézben hurcolt kulacsok nálam nem játszanak, viszont a szuper könnyű futómellényemben mindig ott figyel vagy a 250 milis, vagy az 500 milis összehajtható kulacsom – esetleg mindkettő egyszerre. Hosszabb út esetén a futótáskába helyezhető víztartályt mindig érdemes magunkkal vinni: ezeket a szerkezeteket az út közben található kutaknál pikk-pakk újra lehet tölteni.

Nálam szinte mindig ott figyel egy-két feltöltött kulacs

Amikor a víz nem elég

A növekvő táplálékkiegészítő választékban néha hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a víz sok esetben elég. Viszont azt sem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy izzadás közben nemcsak vizet veszít a szervezetünk. Egyrészt izzadás során ásványi anyagok is távoznak a szervezetünkből, másrészt mozgás közben energiát használunk fel, amit a szervezetünk szénhidrátok elégetéséből állít elő. Ha nem pótoljuk ezeket a veszteségeket, akkor a szervezet folyamatosan lemerül, és egy bizonyos pont után nem bírja tovább.

Milyen anyagokat tartalmazhatnak az edzés közbeni italok, italporok?

  • szénhidrátok: glükózt és fruktózt vegyesen
  • vitamin B1, B2, B6: késleltetik a kifáradást, segítik a szénhidrát-anyagcserét
  • nátrium: segít a folyadékháztartás szabályozásában, a szénhidrát és fehérje anyagcserében,a megfelelő izomműködésben. Pótlása rendkívül fontos, hiszen izzadás során sokat veszítünk belőle.
  • kálium: nagy szerepet játszik a sejtek megfelelő működtetésében, a szervezet vércukorszintjének szabályozásában és vízháztartásában. Szerepe kulcsfontosságú mind az izomszövet, mint az idegszövet szempontjából.
  • antioxidánsok: gyűjtőfogalom, több vitamin (pl. A,C,E), enzim, ásványi anyag tartozik bele. Feladatuk a szervezet védelme a külső környezetben található szabadgyököktől.

 

Hogyan válasszak hidratációs kiegészítőt?

1 óránál rövidebb edzés esetén: ilyen rövid időtartam esetében elegendő vízzel frissíteni. Erről viszont ne feledkezz meg edzés előtt, alatt és után sem.

Rövid edzés közben is legyen nálad elég folyadék!

1-3 órás edzés esetén: ilyen hosszú sportolás során már érdemes pótolni a kiizzadt ásványi anyagokat, valamint a felhasznált szénhidrátot is. Ne várd meg, amíg szomjasnak érzed magad! Rendszeres időközönként igyál egy-egy kortyot, ne egyszerre zúdíts a gyomrodba fél liter folyadékot! Jó esetben az italod tartalmaz a szénhidrátok mellett nátriumot, valamint B1, B2 és B6 vitamint, melyek segítik a szénhidrátok felszívódását. Az Aptonia választékában erre valóak az ISO jelölésű italporok, melyeket 4 adagos, 650 grammos, és 2 kilós kiszerelésben is elérsz, több ízben.

3 óránál hosszabb edzés esetén: ide minden igaz, ami az 1-3 órás edzés esetén. Emellett jó, ha az italodban van kálium valamint antioxidánsok. Az Aptonia választékában ezeket a porokat ISO+ jelöléssel találod meg, szintén több kiszerelésben és ízben.

Hosszú edzésre készülj megfelelő kompozíciójú itallal

Az izotóniás italporokon túl

Sótabletta: klorid, kálium, nátrium és magnézium egy kapszulába zárva. Helytakarékos opció hosszútávú sportoláshoz.

Pezsgőtabletta: hatása az izotóniás italokéhoz hasonlóan nagyban segíti a hosszútávú edzésmunkát is. A B1, B6 és C-vitamin mellett magnéziumot és szénhidrátokat is tartalmaz, ráadásul természetes színezékkel és aromával készült.

Elektrolit pezsgőtabletta: Cukormentes! A belőle készült 500 milis ital mindössze 8 kcal, többféle vitamint és antioxidánst tartalmaz.

Ahogy látjátok, igen széles a választék, ha folyadékpótlásról van szó. Fontos, hogy kitapasztaljátok, számotokra melyik a legmegfelelőbb: ezt ne a leghosszabb, legfontosabb edzésen, pláne ne versenyen kísérletezzétek ki! Oda már kész folyadékpótlási tervvel érkezzetek meg! 

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)