Magazin

Blog

A rúd mechanikája - Mert nem is olyan egyszerű, mint gondolnád

A rúdsporthoz használatos sportszerünk - a rúd - sokkal összetettebb eszköz, mint hinnéd. Nem csak egy sima fémdarabról beszélünk, hiszen olyan sokféle létezik már belőle, hogy azt felsorolni is nehéz.

Fix rúd
A rúdsport alapkelléke a rúd

A rúdsport alapeszköze - a rúd

Léteznek fix magasságú példányok, amelyek ahhoz a belmagassághoz készültek, ahová megrendelték, és csak pár centit lehet befolyásolni a hosszukat. Alul és felül csavarokkal rögzítik. Ennek a továbbfejlesztése a mobilrúd, amit nem kell csavarozni, mégis stabilan megállja a helyét. Ennek lényege, hogy addig növelik a magasságát, amíg teljesen “beszorul”  a plafon és a padló közé. Speciális felső tányérja van, ami megtámasztja és nem engedi hogy bármerre is dőljön. Szilikon csúszásgátló gyűrűk biztosítják alul és felül a még jobb tapadást, plusz kímélik a plafont, így bármikor, ha szétszereljük, olyan mintha ott sem lett volna. Ezeket direkt azért hozták létre, hogy bármikor, bárhová el lehessen vinni őket vagy ha útban van, gyorsan szét tudjuk szedni. Például a nagycsaládos karácsonyi vacsorák idején :)  Bővíthetőek plusz elemekkel, így bármilyen belmagasságra könnyű találni megfelelőt. Belső szerkezete ennek a legösszetettebb, mivel minden egyes darabjánál speciális belső illesztési elemek vannak. Ebben a videóban az X-Pole Xpert rúd összeállítása jól szemlélteti a termék bonyolultságát:

 

Pódiumos rúd
 A pódiumos rúd ideális bemutatókhoz.

Akinek nincs megfelelő plafonja, mert mondjuk álmennyezetes és nem szeretné tönkretenni, vagy sporteseményekre szeretné vinni a rudat, ahol nem biztosítottak a megfelelő körülmények, az pódiumos darabot vesz. Ez lényegében egy kis színpadon lévő, csak alul rögzített rúd. Nem kell megijedni tőle, mert a minimális billegés ellenére nem fog elborulni. Megfelelően összeszerelt állapotban, persze. Extrémebb rúdtípusok a csak alul, vagy a csak felül rögzített lengőrudak illetve a csavart alakúak. Ezeket még viszonylag kevés stúdióban lehet kipróbálni, de már hazánkban is találkozhattok egy-két típusával.

Anyagát tekintve lehet króm, rozsdamentes acél, sárgaréz vagy akár szilikon borítású. Ez az anyagválasztás nem csak az élettartamot, de a tapadást is befolyásolja. Az, hogy ki milyet választ, függhet a bőre típusától, vagy a sportszer felhasználásától. Például a szilikon borítás teljesen csúszásmentes, így bizonyos gyakorlatokat korlátoz.

Ma már több márka is kialakult rudak forgalmazására, köztük a legismertebb a Lupit Pole és az X-Pole. Egyéni termékeket ma már itthon is lehet gyártatni.

 

Mobil rúd
 A mobil rúd könnyen szállítható, tárolható.

Kevesen tudják, hogy a legtöbb rúd, nem csak fix állapotában használható, hanem általában egy csavar kicsavarásával, forgóvá is alakítható. Ez néhány gyakorlatot könnyebbé, de a legtöbbet nehezebbé teszi. A versenyeken mindig található egy fix és egy forgó darab, amelyeket azonos arányban kell használni.

Elhelyezés szempontjából a két rúd között, illetve rúd és fal között minimum 1,5 méternek kell lennie. Ez azért fontos, mert a lendületesebb elemeket, kombinációkat nem tudjuk teljesen kontrollálni a forgó rúdon, így balesetveszélyesek vagyunk egymásra vagy magunkra, ha túl közel helyezzük el valamihez. Volt szerencsém nem egyszer összetalálkoztatni a lábfejem a szomszéd rúddal illetve a falon lévő tükörrel, még a kissé belógó csillárral is, de sajnos edzőtársammal is rúgtunk már össze. Ebből okulva, mindenki vigyázzon magára és egymásra! :)

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)