Magazin

Blog

A sebesség hajszolása - windsurf

A windsurf sebességi csúcs is többször változott. A nőknél 2017 óta Zara Davis a rekorder, az ő eredménye: 46.49knot.

A legtöbbször emlegetett windsurf sebességi rekordot a francia Pascal Maka állította be 1986-ban, ez akkor 38.86knot volt, amivel a szörf a leggyorsabb széllel hajtott vízi sporteszköz lett, megelőzve ezzel minden vitorlást. Az Endeavour trimaránnal később sikerült megdönteni ezt a rekordot, de 2008-tól kezdve - amióta kite-tal is indulnak - a szörfösöknek nehezebb dolguk van (jelenleg a kite-osok vezetik az abszolút listát szinte behozhatatlanul 57.97 csomóval). 

A windsurf sebességi csúcs is többször változott– főleg Thierry Bielak és Finian Maynard gyűjtötte szorgalmasan a trófeákat, amíg Antoine Albeau 52.05 knot-ra emelte 2012 őszén. A nőknél 2017 óta Zara Davis a rekorder, az ő eredménye: 46.49knot. 

Pár évig álomnak tűnt az 50csomós sebesség átlépése, de a Namíbiai Lüderitz-i speciális csatorna megépítésével vitathatalanul komoly lehetőségek nyíltak. A forró sivatag és az Atlanti óceán hideg áramlatának légnyomás különbsége ideális szélviszonyokat teremt, és az 500 méteres pályát ehhez igazítva építették meg, pont ideális szögben rágyorsító és lassító szakasszal. A csatorna csak pár méter széles, a víz tökéletesen sík, a versenyzők keskeny custom speed deszkákat használnak – de sokszor széria szörfökkel indulnak. Kihangsúlyoznám, hogy az 500 méteren elért átlagsebesség az, amit itt mérnek, pillanatnyi csúcssebességet mérni jóval nehezebb lenne, de az többször meg is haladhatja a 100km/ó-t.

Szörffel gyorsulni is lehet.

Magyarországon a GPS alapú gyorsasági szörfversenyek terjedtek el. Ilyenkor az engedélyezett órák által mért eredmények alapján hirdetnek győztest.

Szintén hazai speciális gyorsasági verseny a Balaton hosszában szörfözés, ilyenkor Balatonkeneséről kell Keszthelyig siklani. Bors Máté a 80 kilométeres távot 1 óra 36 perc alatt teljesítette hydrofoil windszörffel.

"Hollósi Péter vagyok fanatikus windszörfös. Több mint 35 éve, szinte minden szabadidőm, nyaram és utazásom erről a sportról szól. Végigkísértem a felszerelések fejlődését, a SUP-ok kialakulását, a wing és a hydrofoil megjelenését és térhódítását. 2005 óta a saját szörfboltomat vezetem Érden, amit pár éve snowboardok kereskedelmével egészítettem ki. Szívesen segítek a témakörben, legyen szó felszerelésről, tanulásról, utazásról."

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)