Magazin

Blog

A sport jótékony hatása nem a vékonyság

Március óta sok beszélgetésben merült fel, hogy az egészség megőrzésében, az immunrendszer erősítésében milyen hatalmas szerepe van az aktív életmódnak, a sportnak. Bár sokan az elmúlt évtizedekben frázis pufogtatásként gondolhattak az előbbi mondatra, de ez a jelenlegi helyzet nekik is bizonyíthatja, hogy a sport több, mint a fogyás eszköze. Én ezt a saját bőrömön tapasztaltam meg.

Attól, hogy vékonnyá váltam, még nem lettem egészséges

Nem voltam duci kisgyerek, sőt, molett középiskolásként sem jellemezném magam, de a 9. osztályos tanévzárómra úszógumis pocakom is lett a bizonyítvány mellé. Először koplalással próbáltam meg leadni a felszaladt kilókat és a kis túlsúlyomra egyedül esztétikai kihívásként tekintettem. Eszembe sem jutott, hogy a mozgásszegény életmódnak még milyen hatásai lehetnek és hogy sporttal érjem el a súlycsökkenést. Ehelyett inkább kihagytam étkezéseket. Ennek hamar meglett a következménye: figyelemzavarral küzdöttem és nem értettem, hogy miért kell másokhoz képest kétszer annyi időt gubbasztanom a könyvek felett ahhoz, hogy haladjak a tanulással és jó jegyeim legyenek.

Az első változást egy rádióbeszélgetés hozta el

Ebben egy többszörös magyar és Európa bajnok fitnesz sportoló mondta el élményeit arról, hogy a sport számára nem csak a jó alak, hanem a lelki egyensúly forrása is. Arról még ma is sokan megfeledkeznek, hogy a mozgásnak milyen fontos szerepe van az egészség megőrzésében, a mentális erőnlétben; így nem csoda, hogy 20 évvel ezelőtt, ez a rádió interjúban elhangzó gondolat számomra addig nem ismert, új inspirációt adott. Ugyan csak a magam botladozó amatőr módján, de elkezdtem hetente többször edzeni: a bizonyos fitness EB győztes sportoló DVD-n megjelent mozgástervét követve. 

Azonban az igazi sorsfordító a munkahely választásom volt

Nem sokkal az egyetemi diploma átvétele után a Decathlonban helyezkedtem el. Az állásinterjú helyszínéül szolgáló irodában egy plakáton öles betűkkel állt a mondat: Célunk, hogy elérhetővé tegyük a sportolás örömét a lehető legtöbb ember számára.  “Mennyire közhelyes ez a mondat. Tipikus szlogen, ami csak azért kell, hogy legyen mit a céges kiadványokra nyomtatni.” - gondoltam akkor. Majd az elkövetkező 13 év minden napja bebizonyította, hogy mekkorát tévedtem ezzel.

2007. május 17-én kezdtem a Decathlonnál. Azóta 6 különböző munkakörben dolgoztam és igazán motiváló emberekkel találkoztam a munkám által.

Hamar kiderült ugyanis, hogy a sport inspirál

A munkámnak köszönhetően olyan embereket ismertem meg kollégáimként és a céges partnereink között, akiknek életútja, sportsikerei motiválóak. Szakmai területen, valamint az edzéseken és versenyeken bizonyított akaraterejük arra ösztönöz, hogy képezzem magam, a megváltoztathatatlannak gondolt adottságaimat fejlesszem és a saját korlátaimon túllépjek. 

A sport arra tanít, hogy higgyek magamban és a csapat erejében

Olyan munkatársak mellett kezdtem éveimet a Decathlonnál, akik a budaörsi áruház közösségében és a sport karrierjük során is mindent megtettek a közös sikerért, a társaikért. Ha kellett, bent maradtak zárás után nekem segíteni egy átpakoláson és csak utána indultak az esti tréningre - Fodor Szabolcs, akkori Víz sportrészleg vezetőnk ilyen tempó mellett edzve lett aztán az Európa és világbajnok rafting válogatott csapatkapitánya. A Decathlon sportközössége azóta is bátorít, az edzéseken és a munkában egyaránt.

A sport nem az esztétikusnak tartott test kialakítása, hanem az egészség miatt fontos

A mozgás, az aktív élet preventív hatású az egészségmegőrzésben. Hiszen azzal, hogy a sporttal elégetjük az életmódunkhoz képest többletként bevitt energiát, az elhízást akadályozzuk meg. A súlytöbblet pedig számos betegség kockázati tényezője. A magyar emberek 55,5%-a túlsúlyos, vagy elhízott; 39%-uk pedig valamely krónikus betegséggel küzd. Emellett a szívbetegségek okozta halálozás Magyarországon a legmagasabb az EU-ban és vezető helyen állunk az érrendszeri megbetegedésekben. E kórok rizikója csökkenthető a rendszeres mozgással. 

Ezért a Decathlon legfontosabb célkitűzése, hogy a hobbi sportolókat, a kezdő mozogni vágyókat kiszolgálja. Nem csak termékekkel, de tanácsadással, amatőröknek szervezett versenyekkel, kiscsoportos sportklubbok létrehozásával, támogatásával.

A sportos életmód elkezdése talán a nehéz anyagi helyzetben lévők és fogyatékossággal élő emberek számára lehet a legnagyobb kihívás. Így e területtel kiemelten, számos szervezet patronálásával és célzott sport programokkal foglalkozunk. A sok kezdeményezés közül két nagy kedvencem van. Az egyik a Dikh Villám futócsapattal való együttműködésünk, melyben egy elhivatott edző Gyöngyös környékén élő, hátrányos helyzetű gyermekeknek tart hetente futóedzéseket. A másik a 2 éve indított Láthatatlan fitnesz, mely heti rendszerességű ingyenes tréning vak és gyengénlátó emberek részére - az edzők szakavatott Decathlon munkatársak. 

Munkatársaim 2 éve heti rendszerességgel tartanak fitnesz edzést látássérült embereknek.

A sport eszköz arra, hogy együttesen új kihívásokkal is megbirkózzunk

Az elmúlt hetekben sok cég, civil szervezet, egyetem és kórház kereste meg csapatunkat azzal a szándékkal, hogy teszteljék Easybreath sznorkel maszkjainkat és azt átalakítva orvosi célra tudják használni. Mérnökeink a maszk 3D tervét több kutatóintézetnek átadták, hogy olyan prototípust készítsenek, mely hatékonyan működik a COVID19 járvány kezelésében. Közel 2000 ilyen maszkot adományoztunk az Állami Egészségügyi Ellátó Központnak, hogy azokat a megfelelő átalakítás után noninvazív lélegeztető eszközként, vagy védőfelszerelésként használhassák egészségügyi intézményekben.

Úgy érezzük, hogy a kialakult rendkívüli helyzetben társadalmi felelősségvállalásunkban nagyobb lépést tudunk megtenni, ha a betegellátásban dolgozó emberek még hatékonyabb munkáját támogatjuk, ezért erőforrásainkat a kórházakra, mentőállomásokra összpontosítjuk. A sportfelszereléseket most az ő szolgálatukba állítottuk: kempingezéshez ajánlott ágyakat, hálózsákokat, energiaszeleteket, izotoniás italokat és átlátszó lencséjű szemüvegeket juttatunk el számos budapesti és vidéki kórházba, valamint a közép-európai régió egyik legnagyobb szociális szervezetének, a BMSZKI-nek, ahol idős és legyengült immunrendszerű emberek élnek, lábadoznak.

Nem csak a hazai Decathlon, de más országok áruházai is felajánlottak Easybreath maszkokat, hogy megfelelő átalakítás után noninvazív lélegeztető eszközként, vagy védőfelszerelésként használhassák egészségügyi intézményekben. A fotón angliai munkatársaink láthatók a maszkok átadásakor.

Csak a legelső lépés lehet nehéz

Nem esett könnyedén a mozgás, amikor 20 éve először tettem be a fitnesz DVD-t a lejátszóba és kezdtem el ugrálni a tévé előtt. Az első pár alkalommal a pokolba kívántam. De a szervezet gyorsan tanul, hamar megszokja a jótékony változásokat. Mára hét napból legalább hatszor sportolok, hiszen nem megerőltetés: a rutin részévé vált és ha kimarad egy-egy nap, akkor hiányérzetem van, igénylem ezt a boldogság adagot. Országúti kerékpározok, lefutottam a maratont, rendszeresen túrázom és a fitneszt sem hagytam abba. Az egykoron pocakon úszógumis lánytól ez nem is olyan rossz. 

A saját életem bizonyította be számomra, hogy a sport elsődleges jótékony hatása nem a fogyással elért "álomalak". Az csak egy esetleges (és néha a társadalmi eszménykép miatt fontosnak gondolt) mellékhatása. A sport célja a mentális egyensúly, az örömszerzés, a közösség és barátságok kialakítása, a tanulás, a saját magunk jobb megismerése, az akaratunk fejlesztése,  az egészségünk megőrzése.

Elképzelni sem tudom az életem a sportolás és az így megismert barátaim nélkül.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)