Magazin

Blog

A sport megtanít mindenre!

Magamtól soha nem mentem volna le az uszodába, sőt soha nem kezdtem volna el sportolni semmit. Az iskola éppen elég leterhelésnek bizonyult számomra és nem gondoltam, hogy mellette másra is lehet időm. A sport fontos! Sportolni kell az iskola mellett is, napi rendszerességgel, mert később meglesz a jótékony hatása! - Mondták mindig a szüleim, és milyen igazuk volt ... persze ezt csak most látom be felnőtt fejjel.

 Miért az úszás?

Azt hiszem hat, vagy hétéves voltam, amikor a szüleim beírattak úszni. De hogyan is kezdődött? A kötelező úszásoktatáson az iskolában mindenkinek részt kell vennie, hogy elsajátítsa az úszás alaptechnikáit. Én is mentem a többiekkel úszni, és persze imádtam, mert vízben lehettem. Az oktatók gyorsan felfigyeltek rám és azt mondták a szüleimnek, hogy érdemes lenne beíratni engem úszni, mert tehetséges vagyok. A szüleim kérdés nélkül megtették, mert látták, hogy szeretem csinálni és a sport mindig is fontos volt az életükben.

Elkezdtem járni iskola után edzésekre

Amikor vége lett az iskolának, a többiek hazamentek, én pedig az uszodába. Eleinte furcsa volt az új közeg, de mivel jó volt a társaság, hamar megszerettem a csapatot, és vele együtt az edzőket is. Ez így zajlott tíz évig. Persze amikor már nagyobb voltam, akkor napi két edzésre jártam, reggel, iskola előtt és délután, iskola után. Persze sokszor éreztem úgy, hogy abbahagyom az egészet,  amikor nem úgy sikerült egy-egy verseny, ahogyan azt én szerettem volna. Nem tudtam, mi értelme van minden nap kelni, és menni az edzésekre, ha úgysem én leszek az első, hiszen mindig lesznek nálam jobbak. Száz indulóból csak egy állhat fel a dobogó tetejére, akinek az aranyérmet a nyakába akasztják és valóban elismerik a munkáját.  Persze én is álltam a dobogó tetején. De amikor nem értem el eredményt, az persze mindig rosszul esett.

Ha valamit el akarsz érni, azért bizony küzdeni kell!

De akkor miért volt jó a rengeteg edzés? A sok idő és energia, amit belefektettem ebbe a sportba, ha mégsem lettem olimpikon? Nos, a válasz erre egyszerű: az úszás megtanított az életre! Hiszem megtanultam az edzések és a versenyek alatt, hogy ha valamit el akarsz érni, azért bizony küzdeni kell, és nem fog csak úgy az öledbe hullani semmi. Ha nem sikerült valami, annak is oka van, jobban kell akarnod! Nem tettél bele elég energiát és sokkal többet tudnál teljesíteni, mint amennyit nyújtottál. Ha valamit szeretnél, azért Neked kell tenni és nem másnak! Azok a sportolók, akik a dobogó tetején állnak, bizony iszonyat sok időt és energiát fektetnek bele!

 A mindennapos edzés kitartásra nevel

A sport megtanít mindenre!

Azzal, hogy anno a szüleim beírattak úszni, rengeteg mindent adtak nekem. Ha a gyermek úgy nő föl, hogy sportol folyamatosan, az azzal jár, hogy megtanul becsületesen győzni, vagy emelt fővel veszíteni. Felnőtt fejjel ezeket jól tudja majd hasznosítani az életben. A sport tehát nem arra nevel, hogy olimpikon legyél, hanem hogy kihívásokkal találkozva  megtanulj megfelelően boldogulni. A sport tehát megtanít mindenre!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)