Magazin

Blog

A sporttáplálkozás alapjai: 10 tipp kezdőknek

Egészségesen étkezni edzések majd versenyidőszak alatt: ez az egyik alapvető tényező a kitűzött célok eléréséhez. A megfelelő felkészülés nem áll meg ott, hogy elvégezzük a tervezett gyakorlatokat, lefutjuk / ússzuk / biciklizzük, stb. a kiírt penzumot. Táplálkozás – mozgás – pihenés: a sportos életmód három pillére! Mutatunk 10 tippet, amelyek segítenek az alapok elsajátításában!

#1. Rendszeres étkezések

A rendszeres étkezés biztosítja a szervezet folyamatos energiaellátását, így ez egész napunk kiegyensúlyozottabb lesz. Szóval ha eddig a nagy napi rohanásban csak kutyafuttában kaptál be pár falatot, ideje kicsit változtatnod!

#2. Reggelizz!

A reggeli szénhidrát- és energiabevitel meghatározza a nap egészét. És mégis, rengeteg ember, rengeteg sportoló kihagyja ezt az étkezést! Pedig ha az energiabevitel túl alacsony, akkor a koncentráció, a figyelem, az éberség, a kiegyensúlyozottság csökken. Sajnos ezen az sem segít, ha a reggeli kimarad, és ebédkor eszünk többet, hogy megpróbáljuk pótolni az elmaradt étkezést. 

Nincs időd reggelit készíteni? Ismerd meg a gluténmentes reggeliző szeletünket!

#3. Változatos és kiegyensúlyozott étrend

A változatos étrend szinte minden vitamin- és ásványianyag-szükségletet fedez. Az étkezés célja az egészségünk megőrzése, de egyben a sportoló fiziológiai képességeinek optimalizálása is. A kiegyensúlyozott étrend nem egyetlen étkezésre épül, hanem többre: reggelire, ebédre, uzsonnára és vacsorára. 

Részei:

- Szénhidrátok (tészta, rizs, búzadara, burgonya, kenyér...): minden étkezésnél az energia pótlására,

- Hús, hal, tojás: napi 1-2 alkalommal fehérje bevitel esetén,

- Gyümölcsök és zöldségek: naponta legalább 5 adagban, (vitaminok, rostok, víz),

- Tejtermékek: napi 3 adag, (fehérje és kalcium bevitel),

- Zsírok: fogyasztásukat korlátozni kell anélkül, hogy teljesen kizárnád őket, 

- Édességek: korlátozni kell, de nem feltétlenül teljesen kizárni őket. Nem dől össze a világ, ha néha eszel egy kis csokit, a kedvedre biztosan jó hatással lesz!

- Víz: megvan a napi 2 liter? Jó kezdés! Testmozgás esetén valamint az egyéni igények szerint viszont ez a mennyiség jóval magasabb is lehet.

#4. Folyadékpótlás

Ha nem iszunk eleget, az kiszáradáshoz vezethet. Ennek tünetei: teljesítménycsökkenés, sérülések, emésztési zavarok... A megfelelő folyadékpótlás (és itt most nem a cukrozott, szénsavas üdítőkre gondolunk) nélkülözhetetlen a szervezetünk kiegyensúlyozott működéséhez. Elő a kulacsokkal!

Edzéshez, versenyhez keresel izotóniás italport? Nézz szét a választékunkban!

#5. Biztosítsd a megfelelő üzemanyagot az izmaidnak

A fizikai aktivitás energiaigényes, ezért ne felejtsd el rendszeresen pótolni az elhasznált energiát. Az energiát biztosító élelmiszerek legyenek összetett szénhidrátokban gazdagok. A maximális hatékonyság érdekében ezeket el kell osztani a nap folyamán, vagyis minden étkezéskor.

#6. Ne felejtsd el a gyümölcsöket és a zöldségeket

Ideje túllépni a „Napont egy alma, az orvost távol tartja!” mondáson! A zöldségek és gyümölcsök jó része alacsony kalóriatartalmú, és fedezik a vitaminok és ásványi anyagok bevitelét. Rostban is gazdagok, így megkönnyítik a bélben való áthaladást, jótékony hatással vannak az emésztésre.

#7. Egyél edzés előtt

Az edzés vagy a verseny előtti étkezés nagyban befolyásolja a teljesítményt. Az elégtelen étrend hipoglikémiához, a túl sok vagy túl gazdag étrend pedig emésztési zavarokhoz vezethet. 

#8. Energiapótlás testmozgás közben

A folyadék- és az energiapótlás edzés közben kulcsfontosságú tényezők a kiszáradás és az energiacsökkenés, és ezáltal a teljesítmény csökkenésének elkerülésében. A megfelelő pótlás 3 nélkülözhetetlen eleme: víz a hidratálásért, nátrium az izzadás miatti veszteségek és szénhidrátok az energiaveszteség pótlásáért.

#9. Ne felejtsd el a regenerációt

Ha egy verseny vagy edzés véget ért, a sportolók hajlamosak elfelejteni, hogy törődniük kell a test eredeti állapotának visszállításával. A szervezetnek minden erőfeszítés után vissza kell nyernie az egyensúlyát. Ezért ügyelj az edzés utáni folyadékpótlásra, valamint a megfelelő étkezésre, hogy sérülések és kimerülés nélkül folytathasd a sportolást. Ehhez szuper segítség lehet a citromízű regenerációs italpor!

#10. Óvatosan az alkohollal

Az alkoholfogyasztás igazából senkinek nem ajánlott, pláne nem sporotlóknak. Az általa biztosított kalóriák nem használhatók fel a szervezetünk építésére, sőt! Az alkohol csökkenti a fizikai képességeket, és növeli a méreganyagok mennyiségét, amelyeket a szervezetnek el kell távolítania. Ezenkívül felgyorsítja a kiszáradást és módosítja az izzadás szabályozásának képességét.

Remélem, hogy hasznos volt ez a pár tipp mindenki számára!

Az eredeti cikk itt érhető el.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)