Magazin

Blog

A statikus kerékpár edzőgörgő típusok bemutatása

Alapvetően kétféle edzőgörgő típust különböztetünk meg, statikus és szabadgörgőket. Ebben a cikkben a statikus görgők két típusát szeretném nektek bemutatni. Jól jöhetnek ezek az információk, ha csak érdeklődsz a hasonló termékek iránt és akkor is, ha esetleg már konkrétan a vásárlás előtt állsz.

Még mindig benne ülünk a télben, még mindig nem a legjobb az idő odakint, úgyhogy beszélgessünk a kerékpáros edzőgörgőkről egy kicsit. Ezek a termékek az otthon melegében tudják biztosítani az edzés élményét, így ezekben a hideg hónapokban sem kell lemondanunk a bringán töltött időnkről. Alapvetően kétféle edzőgörgő típust különböztetünk meg, statikus és szabadgörgőket. Ebben a cikkben a statikus görgők két típusát szeretném nektek bemutatni. Jól jöhetnek ezek információk, ha csak érdeklődsz a hasonló termékek iránt és akkor is, ha esetleg már konkrétan a vásárlás előtt állsz. A szabadgörgőkről már írtam egy cikket, olvasd el azt is, ha érdekel a téma!

Statikus edzőgörgők

Statikus görgőkről beszélünk olyankor, amikor a kerékpár valamilyen formában rögzítve van magához a görgőhöz. Legtöbbször a hátsó kereket, vagy a váz hátsó részét szokták ezekhez a görgőkhöz rögzíteni. A rögzítés mikéntjét lentebb fogom részletezni. Számos előnnyel és hátránnyal bírnak, de általánosságban elmondható, hogy az ilyen termékek egy meglehetősen stabil platformot biztosítanak az edzéshez, viszont használatuk egyhangú lehet egy idő után. A modellek egy része már okos funkciókkal is rendelkezik, amik lehetővé teszik akár profi edzéstervek végrehajtását is. Kezdjük a bemutatást a hátsó kerekes rögzítést alkalmazó edzőgörgőknél.

Statikus görgők hátsó kerekes rögzítéssel

Ennél a típusnál a bringa hátsó kerekét rögzítik magához a görgőhöz. Pontosabban fogalmazva a hátsó kerék tengelyénél történik a rögzítés. A lenti képen láthatjátok is, hogy miről beszélek. 

A hátsó kerék tengelyénél kell az ilyen típusú görgők esetében rögzíteni a bringát. A képen az In'ride 100-as belépő szintű görgő látható. 

Egy masszív lábakon álló szerkezetről beszélünk, ahol a hátsó kerék közvetlenül érintkezik a görgővel, ellenállást generálva ezzel használat közben. A belépő szintű modelleken ezt az ellenállást manuálisan lehet állítani a görgőben található lendkerék mágneses fékeivel a görgő részét képező, kormányra szerelhető távirányítóval. Változatos edzés élményt lehet összehozni így is, mivel az ellenállási fokozatok a „nagyon könnyű” és az „igen nehéz” között vannak jól elosztva. Tovább lehet árnyalni az ellenállást a bringád váltója segítségével is.

Néhány ilyen típusú görgő már okos funkciókkal is el van látva. Ez tipikusan azt jelenti, hogy itt már elektromágneses fékek alakítják a görgő ellenállását (akár automatikusan is), és egy csomó szenzor került beépítése, amelyek valós időben tudják rögzíteni a tekeréssel kapcsolatos adatokat. Ezeket a modelleket virtuális edzőprogramokkal lehet összekapcsolni, leggyakrabban Bluetooth kapcsolaton keresztül, amelyekben rendkívül sokféle edzésprogramot lehet elvégezni úgy, hogy közben láthatjuk az átlagsebességünket, megtett távolságunkat, pedálfordulatszámunkat és az adott edzésprogram utasításait is többek között. A profibb virtuális edzőprogramok természetesen havidíjas rendszerben működnek, amik pluszköltséget jelentenek az ilyen típusú görgők alapvetően magasabb ára mellé.

Külsőre hasonló a "buta" társaihoz, de a Tacx Vortex Smart már okos funkciókkal van ellátva melyek segítségével akár interaktív edzéseken vehetsz részt.

Szükséged lesz még egy görgő kompatibilis hátsó kerék tengelyre a bringa görgőhöz való rögzítéséhez (ha nem a megfelelő tengely van a dobozban) és egy speciális külső gumira szintén a hátsó kerékhez, amely az ideális használatot teszi lehetővé.

Itt jelentkeznek a hátrányok véleményem szerint. Többféle tengely standard létezik és még azokon belül is több variációt találhatunk. A gyorszáras tengely még mindig a leggyakoribb megoldás a legtöbb bringán, viszont a gyorszárak végeinek alakja gyakran változik bringáról bringára. A modern tárcsafékes országúti kerékpárok és montik egyre gyakrabban alkalmaznak úgynevezett átütőtengelyeket. Ezek láthatóan vastagabbak, mint gyorszáras társaik (12 vagy 15 mm átmérőjűek manapság) és a gyorszár helyett imbusz kulccsal rögzítik a kereket a vázhoz általában. Sokféle tengely megoldás van, de a görgők csak egyfélével kompatibilisek. Szerencsére, szinte minden esetben jár a görgő mellé a dobozban az adott modellel kompatibilis gyorszáras tengely, amit a hátsó kerék tengelyével kicserélve lehet elérni, hogy a bringát rögzíteni tudjuk a görgőn. Magát a tengelyt kicserélni nem bonyolult, nagyjából egy perces feladat még azoknak is, akik először csinálnak ilyet.

A Decathlon kínálatában is találtok görgő kompatibilis tengelyeket gyorszáras kivitelben és átütőtengelyes kivitelben is. Sőt, még azok is találnak átalakítót, akik anyacsavarral rögzítik a kereket a bringához. 

Ahogy fentebb is írtam, ezek a típusú görgők speciális külső gumit is igényelnek. A hagyományos külső gumikat nagyon gyorsan elkoptatják használat közben, így mindenképpen szükséges beszerezni egy ilyen edzőgumit. Kizárólag görgőzéshez fejlesztették ki, rendkívül strapabíró és csökkenti a használat során keletkező zajt is. A gumit külön kell megvásárolni, én még egyszer sem láttam, hogy a görgőhöz adtak volna a dobozban.

A tengely mellett tehát a külső gumit is át kell cserélnie a hátsó keréken annak, aki az ilyen típusú görgő használatát tervezi. Az edzőgumit felrakni a hátsó kerékre kihívásokkal teli is lehet, nem árt hozzá előzetes gyakorlat. Aki az utcán is és a görgőn is szeretné felváltva használni a bringáját, annak meglehetősen körülményes lehet minden alkalommal gumit és tengelyt cserélni, amikor felhasználási módot vált. Vannak olyanok, akik vesznek egy második hátsó kereket és azt „öltöztetik fel” görgős szettbe, így mindössze egy gyors kerékcsere után már használható is a bringa az utcán és a görgőn is egyaránt. Ez természetesen jelentős többletköltséggel jár.

Pontokba összeszedve az ilyen típusú statikus görgőkről elmondható, hogy:

 • Stabil szerkezetek, amelyek viszonylag könnyűek és kevés helyet foglalnak
 • A belépő modellek kedvező árúak, ennek ellenére széles ellenállási skálával rendelkeznek
 • Léteznek okos funkciókkal ellátott modellek is, amelyek virtuális edzőprogramokhoz is alkalmasak
 • A görgő dobozában nem mindig a megfelelő hátsó kerék tengely található
 • Erősen ajánlott speciális edzőgumit használni, amit néha nehéz felrakni a hátsó kerékre
 • Igen körülményes minden alkalommal tengelyt és külső gumit cserélni a bringán, ha nem csak a görgőn használjuk a kerékpárt
 • Viszonylag hangosak működés közben

Direkt hajtású statikus edzőgörgők

Ezek a termékek alkotják a statikus görgők másik nagy táborát. Ebben az esetben nem a hátsó keréknél rögzítjük a bringát, hanem a hátsó kereket kivéve a kerékpár vázát kell magához a görgőhöz rögzíteni, ezáltal a közvetlenül a görgőt hajtjuk. Mutatok egy képet a Decathlon kínálatában is kapható direkt hajtású görgőről, úgy könnyebb lesz elképzelnetek.

Ez már bizony profi felszerelés. A képen a Tacx Flux S direkt hajtású interaktív edzőgörgő látható.

Ahogy a képen is láthatjátok, a görgő maga szintén egy lábakon álló meglehetősen masszív szerkezet. A legfőbb különbség ott jelentkezik az előző kategóriához képest, hogy a görgőn található beépített tengelyre kell a hátsó kerekéről megszabadított bringát rögzíteni. Ez még stabilabb platformot biztosít az edzéshez, hiszen közvetlenül a görgőt hajtjuk tekerés közben. Ezzel a rögzítési módszerrel természetesen itt nem jelennek meg a speciális edzőgumi használatából eredő kényelmetlenségek, mivel az egész hátsó kerékre nincs szükség. További előny, hogy eszméletlenül halkak ezek a görgők, leginkább csak a lánc hangját lehet hallani használat közben. A fentebb említett tengely probléma sem mérvadó annyira, mert ezeknél a modelleknél már legtöbbször többféle adapter is található a dobozban.

Érthető is, hiszen a direkt hajtású görgők nagyságrendekkel drágábbak a hátsó kerekes rögzítésű görgőkhöz képest, 200 000 Ft alatt nem igen kaphatóak, a határ pedig a csillagos ég. Ezek a modellek a profi és lelkes amatőr kerékpáros réteget célozzák meg, akiknek elengedhetetlen a nagyon nagy ellenállás és az okos funkciók megléte a görgőn. Kizárólag virtuális edzőprogramokkal érdemes őket használni, hogy a boldog tulajdonos ki tudja használni a rendkívül sok beépített okos funkciót. Képesek valós időben mérni a bringás által leadott teljesítményt mindössze akár 1%-os hibahatáron belül, automatikusan állítják az ellenállást az éppen futó edzésprogram alapján, az emelkedők mellett a lejtőket is képesek már szimulálni és még sorolhatnám mi mindent is tudnak. A profi direkt hajtású okosgörgők igazi mérnöki csodák, bőven megérdemelnének egy külön cikket, hogy mit is lehet kihozni az ilyen termékekből annak, aki komolyan gondolja a beltéri kerékpáros edzést.

Hátrányok

Mindezek ellenére azért itt is fel lehet néhány hátrányt sorolni. Kezdjük a meglehetősen magas árral, ezt nem is ragoznám túl. A nagyon nagy maximális ellenállás és az átlag feletti stabilitás azzal jár, hogy ezek a modellek igencsak nehezek. A lendkerék akár 8 kg is lehet (a hátsó kerekes görgők 1,5 kg-os lendkerekeivel szemben), ami segít a minél valósághűbb tekerési élményt biztosítani. A teljes görgő pedig nem ritkán a 20 kg-ot is meghaladja. Mozgatni és tárolni nem a legegyszerűbb ezeket az okos, de termetes modelleket.

Az ilyen típusú görgők használatához legtöbbször szükség van egy hátsó fogaskeréksor külön megvásárlására. Enélkül nem tudod használni a görgőt, de a termék dobozában az esetek nagy többségében nincs benne pluszban. Itt is figyelni kell arra, hogy milyen fogaskeréksorokkal kompatibilis a görgő, lehet plusz átalakítóra is szükség lesz, amit szintén külön kell megvenni. Ezek mind pluszköltségek, amikkel számolni kell. Ilyen szinte megkerülhetetlen pluszköltség még a virtuális edzőprogramok havidíja is.

Pontokba összeszedve az ilyen típusú statikus görgőkről elmondható, hogy:

 • Rendkívül stabil szerkezetek, de igen nehezek
 • Nagyon drága termékek, és még számos többletköltség is felmerülhet
 • Professzionális szintű okos funkciókkal és szenzorokkal vannak felszerelve
 • A virtuális edzőprogramok használatával egy percig sem unalmas a tekerés
 • Teljes mértékben megfelelnek a hivatásos sportolók által támasztott komoly igényeknek is

 

Igyekeztem összefoglalni nektek a két statikus kerékpár görgő típus alapvető jellemzőit. Természetesen még ennél is mélyebben el lehetne merülni a témában, hiszen bőven van még megtárgyalni való apró részlet mindkét típus esetében. Ha a cikk olvasása során felmerült bennetek kérdés bármivel kapcsolatban, ne habozzatok feltenni azt a komment szekcióban. Megpróbálok a tudásom legjavával válaszolni rájuk!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)