Magazin

Blog

A szabadtéri szezon első vágtaugrásai - Tavaszi tippek

Néhány nappal ezelőtt végre beköszöntött a várva várt napsütéses tavaszi idő. Ilyenkor mi, lovasok is bezsongunk, hiszen végre kiszabadulunk a fagy - hideg - sötét - használhatatlan talaj/zsúfolásig telt fedeles - korlátai közül, és végre megint lehet sok mindent, amit télen nem nagyon sikerült összehozni. Boldogok vagyunk, hogy nem kell vödörből itatni, és végre ugrani is lehet kint a szabad ég alatt. Összegyűjtöttem néhány hasznos tavaszi tippet, melyek megkönnyítik az átállást téliből nyári üzemmódba.

Alig két hét leforgása alatt közel harminc fokot emelkedett a hőmérséklet. Nemrég még mínusz tízben vacogtunk, most pedig helyenként nap közben húsz fokot is mértek. Határozottan nemnormális időjáráshoz kell extrém rövid idő alatt alkalmazkodni, és ember, vagy ló legyen a talpán, aki ezt zökkenőmentesen le tudja követni. Mi nekiállunk vetkőzni, megszabadulunk a meleg kabátoktól, ők viszont...

Na de Sir!

Bizony... Megkezdődött a vedlési időszak. Ha szeretnéd minél hamarabb átvészelni úgy, hogy közben nem fulladsz bele a kedves jószág szőrébe, adj neki ebben az időszakban lenmagot a szemestakarmányába keverve. Meggyorsítja a folyamatot, és az eredmény csillogó szőr lesz, alig néhány hét alatt. A kimért lenmagot meg kell főzni, míg a nálunk kapható előre csomagolt változat - új csomagolású kétkilós kiszerelés hamarosan érkezik - előfőzött, így már csak adagolni kell, ami egy mozdulat.

Nyírni, vagy nem nyírni?

Sokan a vedlési időszakban könnyítenék meg nyírással a saját dolgukat. Erre természetesen van lehetőség, de az igazi nyár eljöveteléig legalább éjszakára ilyenkor is nagyon körültekintően takarózni kell a lovat, ha nem szeretnénk, hogy megfázzon, hiszen tavasz ide vagy oda, megfosztjuk őt a természetes hőszabályozó képességétől. Nyírni azokat a boxban tartott sportlovakat érdemes, akik napi szinten olyan edzésmunkában vesznek részt, mely alatt megizzadnak, így elkerülhetjük, hogy a visszaszáradás során megfázzanak. 

 Mi nem nyírunk, viszont sokat sétálunk, és jó kis leszárító takarónk van

Azok a tavaszi első terepek...

Csodás dolog tud lenni egy hamisítatlan, havas téli terep, de nem mindenki tudja kivitelezni, a lovasok elenyésző része jár ki télen is. Ez nem baj, azonban azok a lovak, akik egész télen bent a lovardában dolgoztak, az első terepek alkalmával sokkal frissebbek, vidámabbak lehetnek, és valószínűleg az ingerküszöbük is alacsonyabb, mint máskor. Legyünk ezért még a szokásosnál is körültekintőbbek! Mindig viseljünk kobakot, jó, ha ilyenkor a gerincvédő sem marad otthon, természetesen alap, hogy vigyünk magunkkal telefont, és mondjuk meg valakinek a lovardában, hogy merre tervezünk menni, meddig tervezünk kint maradni. Kötőfékkel ilyenkor ne induljunk el, mert ha a ló valamitől megijed, nem lesz eszközünk a megfékezésére, ami baleset forrása lehet. Ha rendszeresen kijárunk, néhány alkalom után már lehet egy kicsit lazítani a felelős, biztonságos lovaglás határain belül.

Csak fokozatosan!

A lótartók többsége télen túlélő üzemmódban egészségügyi jártatást végez, hiszen korán sötétedik, megfagy/vagy sáros a talaj, nincs mindenhol fedeles, vagy ha van, akkor sem egyszerű olyan időpontot találni, amikor nincs tele, és otthon sem egyszerűbb a helyzet, ha nem vagyunk hivatásos lovasok, és munka előtt, vagy után megyünk lovagolni. Ha sikerült kólika nélkül átvészelni a telet minimális munkával, és elegendő langyos víz itatásával,  fokozatosan emeljük a terhelés időtartamát, intenzitását és gyakoriságát, hogy a lovunk izmai, izületei, inai is sérülésmentesen tudják lekövetni a változást. Nehezebb napok után iktassunk be olyan alkalmakat is, amikor csak sétálunk egy nagyot kint a természetben. Lovunk teste és lelke hálás lesz érte.

Licenc, tagdíj, sportorvos, vér, vakcina, matrica

Ha versenyezni is szeretnél a szabadtéri szezonban, akkor ideje befizetni a lovadnak, és magadnak az éves licenceket, valamint az egyesületi tagdíjat, aztán pedig irány a sportorvos. Tizennyolc év alatt félévente, felette évente kötelező, anélkül nevezni sem enged már a rendszer. Ne feledkezz meg a lovad évi rendszeres vérvételéről és vakcinázásáról sem. A lószállítóra is szükséges autópálya-matricát venni. B96, vagy B+E jogosítvány megvan már? Indulhat a szezon!

Öltözz rétegesen!

Bagatell apróság, amit unásig hallgatott mindenki a szüleitől. Mégis évről évre rengetegen lesznek betegek azért, mert a szép, napos időben könnyelműen, rövidujjúra vetkőzve sportolnak. Megizzadnak, és észrevétlenül kivonják magukat a forgalomból akár hetekre. Ha le is vetkőzünk, legalább a lesétáltatásnál vegyük vissza a pulóvert, vagy a mellényt. Sajnos a mai bacik, vírusok, amik ilyenkor megtalálhatják a rést a pajzson, már nem a régi ártatlan kétnapos kis megfázásokat okozzák, hanem hosszabb lefolyású, csúnyább dolgokat, melyeknek még csúnyább szövődményeik lehetnek. Ugye senki nem akarja az első versenyeket kihagyni betegség miatt? Tényleg nem vicc, vigyázzatok magatokra. Kitartás, már csak alig két hét, és itt a nyári időszámítás. Március 25.-én kell majd hajnali kettőkor háromra előreállítani az órákat. Én már nagyon várom.

 Az aláöltözetek még mindig nagyon jó szolgálatot tesznek.

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)