Magazin

Blog

A tájfutás története – Honnan indult?

Alapvetően a fő sportom a tájfutás, tájékozódási futás. Lassan 16 éve űzöm, és az élet úgy hozta, hogy most már fő munkaidőben is ezzel foglalkozhatom. Sokak számára azonban ez egy ismeretlen világ, egy bonyolult, misztikus kihívás. Honnan indult, hogyan lehet kipróbálni és miért jelenleg is milliók kedvenc elfoglaltsága a tájfutás?

Egy táfjutó versenyen készült rólam ez a kép

Na szóval, honnan is indult a tájfutás?

A tájfutás skandináv eredetű, aránylag fiatal sportág. A katonai kiképzés során már az 1870-es években végeztek tájékozódási jellegű tevékenységet, melynek során a katonák ismerkedtek a térkép és tájoló kezelésével. Hamarosan azonban tömegeket hódított meg, és Bergenben (Norvégia) 1897. június 25-én meg is rendeztek egy "tájfutó" versenyt, amelyben útvonal választási lehetőségek voltak, de térkép nélkül. Ez az esemény a későbbi tájfutó versenyek ősének tekinthető, nemcsak Norvégiában, hanem az egész világon. Az első hivatalos tájfutóviadalt pedig 1919-ben, Stockholm környékén tartották, mintegy 200!!! induló részvételével.

 Iránytű a kezdetekből. Azért ma már vannak sokkal modernebbek is! :)

Hazánkban az első tájékozódási versenyt 1925-ben rendezte Ripszám Henrik (festőművész és atléta, aki az orosz hadifogságból Skandinávián keresztül érkezett haza, ahol megismerkedett a tájfutással). A kiindulópont a hűvösvölgyi "Balázs kocsma" volt.  Ekkor más sportágak versenyzői (atléták, sífutók, turisták, birkózók, tornászok, sziklamászók, evezősök) mérték össze erejüket.

Néhány éves Csipkerózsika-álom után a negyvenes évek elején indult újra útnak a sportág, és erősödött napjainkig. Két irányzat alakult ki: az egyik a tájékozódási feladatok megoldására fektette a hangsúlyt, ez vezetett a mai túraversenyekig; a másik irányzat a sportág fizikai oldalát, a gyors feladatmegoldást fejlesztette.

A gyorsasági versenyforma 1957-et követően szorította ki az előírt menettempóra alapuló rendszert. A tengerentúlon a hetvenes években vált népszerűvé a sportág; Japánban, Ausztráliában és Észak-Amerikában is mind többen kezdtek hódolni a szenvedélynek.

A versenyzőkedv hatására a Nemzetközi Tájékozódási Futó Szövetség (IOF) 1961-ben alakult meg, s ebben Magyarország alapítóként vett részt!

Magyar tájfutó eredmények

A Magyar Tájékozódási futó Szövetség 1970-ben vált önállóvá, kilépett a természetbarátok akkor már szorongatónak érzett kötelékeiből. Ebben a munkában oroszlánrészt vállalt Skerletz Iván, a sportág egyik legmeghatározóbb egyénisége, aki 1996-ban bekövetkezett haláláig a szövetség főtitkára is volt.

Szerencsére jelentős sportsikerek is születtek az évek során. A női résztvevők közül a magyar Monspart Sarolta 1972-ben (első nem skandinávként), míg Oláh Katalin 1991 és 1995-ben volt világbajnok.

A 2000-es években jöttek az új szakágak: a Tájbringa és a Trail-O (a sítájfutás már 1976 óta működött).

2003-ban rendeztek először városi sprintversenyt VB-n, és azóta rendezik évente a Világbajnokságokat, és azóta van 4 szám (3 táv, és a váltó) rajta.

Mára több, mint 70 országban létezik a tájfutás, a Világbajnokságokon 35-40 ország képviselteti magát.

Népszerűségére jellemző, hogy a World Masters Game-n (szeniorok világjátéka) az atlétika és úszás után a harmadik legnagyobb mezőny jön össze évről-évre.

Szóval ez röviden a sportág története, de hogy hogyan alakul a jövőben, az sokféleképpen alakulhat. A sportág a kandidáló sportok között van a 2024-es Párizsban megrendezésre kerülő Olimpia kapcsán, amelyet ha sikerülne elnyerni, minden bizonnyal óriási lendületet jelentene a sportolói létszám tekintetében.

De azt gondolom, legalább ugyanolyan nagy lépés, hogy a Decathlon is elkezdett ezzel a sporttal foglalkozni. Bízom benne, hogy a jövőben egyre több elérhető árú és - minőségű speciális terméket tudunk majd a tájfutó közösség számára biztosítani, és ami talán ennél is fontosabb, egy világszintű figyelmet, amely segítségével még könnyebb, még egyszerűbb és még élvezetesebb lesz belevágni a sportba! 

De erről részletesebben majd egy másik cikkben mesélek...

 A tájfutás márkája a Decathlonnál: a Geonaute

Köszönet a forrásokért, információkért az alábbi oldalaknak:

  1. Tájfutás.hu
  2. Tájfutás története, wikipedia
  3. Tájékozódási futás szabályai
  4. Tabáni Spartacus

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)