Magazin

Blog

A Vakbélelt 1.0

Ha egy kellemetlen időpontban, egy kellemetlen fájdalmat érzel a köldököd és az alhasad jobb oldalán, van okod félni. Ha vakbél, akkor kórház! Mitől, hogyan és miért így? Megvan rá a válasz.

 Vakbél műtét után kábultan

Egy hete történt, hogy megműtöttek, a köznapi szóhasználattal élve „vakbéllel”. Csütörtök hajnalban kezdődtek a „fájások”, először azt hittem, hogy sima gyomorrontás, egy-két dolog ott, ahová a király is csak gyalog jár és rendben lesz minden. Mondhatom, elég nagyot tévedtem, szó szerint összecsináltam magam. Próbáltam magam hitegetni, hogy biztos a vacsora, amit este hazaérve munka és edzés után kb 10-kor ettem, az rosszalkodik bennem.

Panaszaim gyomorrontáshoz hasonlítottak kezdetben, majd ahogy teltek a percek, órák, elkezdett a köldököm köré görcsösen, szúrva körvonalazódni, majd éreztem, hogy nyomásra valamint izommozgásra fáj, a medencém jobb oldalán a csípőlapátom mellett közvetlenül.

Na, ekkor estem pánikba, tudtam, hogy vakbél. A szokásos közhelyek mentek a fejemben, miért pont most történik ez velem, miért pont én, ez tuti vakbél, meg fogok halni, most aztán lőttek az edzésnek stb… A beosztásom szerint, most következett volna az a nem egészen másfél hét szabadság, amivel a húsvéti rohanást magam mögött tudtam volna. Tanulság: nem tudsz felkészülni mindenre, de azért próbáld meg. Már elterveztem az eljövendő napjaimat, először is egy jó kis wellness a párommal, majd lazítás a barátokkal, családlátogatás, aztán az egésznek a megkoronázása egy Bükki túra és persze edzés, edzés és edzés… A szervezetem viszont másként gondolta.

Az okok, amik ehhez a gyulladáshoz vezettek, összetettek. Hiába voltam edzett, próbáltam étrend szerint enni vitaminban, rostokban  gazdag ételeket, azért mindig becsúszott egy két csaló este. Ezekkel az a baj, hogy lefekvés előtt a belső szervek működése lassul, így az emésztő, lebontó folyamatok már nem dolgoznak hatékonyan, főleg, ha egy magas zsír és szénhidráttartalmú ételt viszel be. Ergo könnyen elronthatod a gyomrodat, felesleges stressznek kitéve a szervezeted, valamint alvászavart okozol magadnak, nem beszélve arról, hogy nem fognak hasznosulni ezek a tápanyagok. Én valószínűsítem, hogy az elsődleges oka a gyulladásomnak a rossz kajálás volt, ami miatt sok bélsár rakódott le és ez irritálta a bélfalat. Azonban okozhatja még valamilyen korábbi betegség, amelynek ez szövődménye lehetett, valamint idegen tárgy, amely ingerelte a féregnyúlványt.

Megelőzésképpen tanácsolom, hogy fogyasszunk könnyen emészthető ételeket, folytassunk rostban, ásványi anyagokban, zöldségben, gyümölcsben gazdag étrendet, zsíros húsokat, agyonfűszerezett és csípős ételeket minimálisan vigyünk be, ha tudjuk inkább kerüljük, valamint az alkohol sem tesz jót a beleinknek. Többször együnk keveset, sok kicsi sokra megy alapon. A gyomrod becsaphat azzal, hogy addig ehetsz, amíg tele nem vagy, pedig neki csak arra a mennyiségre van szüksége, amely hozzájárul a tested energiaellátásához, ha ennél többet viszel be raktározni fog, így keletkezik a felesleg, kalóriatöbblet.

Talán emlékszünk még nagyanyáink mondására: kisfiam egyél még, és még három tányérnyi adagot próbál belénk tuszkolni. Majd mikor megetted az utolsó morzsát is és a kutyának sincs már maradék, azt mondja: Nehogy megfeküdje a gyomrod Angyalom! A gyomrunk is ilyen, addig ehetsz ameddig ki nem folyik a szemeden, majd meghúzza a vészféket, mikor kezdődne a baj. Van még egy dolog, amivel tudsz segíteni az emésztésednek, a megfelelő hidratáltsággal. Két és fél-három liter az ajánlott napi mennyiség, különben szervezetünk dehidratált lesz, ami számos káros hatással van a szervezetünkre. A megfelelően hidratált szervezetben az emésztés is gyorsabban megy végbe és az anyagcserénk is jobban pörög.

 Laparoscopos eljárással viszonylag olcsón megúsztam

Összegezve, az edzés csak az egyik része az egészségmegőrzésnek, a másik a helyes táplálkozás. Ha szeretnétek elkerülni a kórház sürgősségi osztályát és a műtétet, figyeljetek oda, mikor mit esztek.

A következő cikkben megtudhatjátok majd, hogyan is éld túl a szigorú diétát és az edzés nélküli napjaidat és hogyan képes a szervezetünk regenerálódni egy hasi műtétet követően.

Addig is sportoljatok rendszeresen és vigyázzatok magatokra!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)