Magazin

Blog

A változás veled kezdődik!

Nekünk, a Decathlon dolgozóinak van egy elképzelésünk a világról, amelyben élni szeretnénk és úgy gondoljuk, hogy úgy érjük el ezt a célunkat, ha a várakozás helyett a tettek mezejére lépünk. Ezért arra buzdítjuk egymást, Decathlon csapattársakat, hogy ha olyan ötletünk támad, mely közelebb visz minket egy méltányosabb világhoz, akkor szólaljunk fel, álljunk elő az ötletünkkel és a cégünk erőforrásait kamatoztatva valósítsuk meg ezeket. Ne várjunk másokra, mi cselekedjünk!

Méltányosság

Munkatársaink elmúlt évek során született felvetései és azok megvalósítása 3 nagy terület köré rendeződnek:

  • méltányosság a sportélményekben,
  • méltányosság az áruházi szolgáltatásainkban és
  • méltányosság foglalkoztatásban.

E célkitűzéseinket 3 elvet követve valósítjuk meg:

  1. A világ kihívásaira dolgozóink a sporttársainkkal, a vásárlóinkkal, a velünk kapcsolatban álló civil szervezetekkel közösen keresnek megoldást, velük hosszútávra ható terveket kidolgozva.
  2. Az átfogó tervek mellett fontosnak tartjuk a helyi kezdeményezeseket is, melyek kisebb közösségek életére vannak jótékony hatással.
  3. Társadalmi szerepvállalásunkról átláthatóan kommunikálunk, hogy akár inspirálni tudjunk másokat is.

Sport pozitív cselekvési területeink

Aktív életmód függetlenül a testi és szellemi állapottól

Munkánk célja, hogy a rendszeres mozgás minden ember életének része legyen, függetlenül a testi és szellemi adottságoktól. Rendszeresen szervezünk ingyenes sporteseményeket az átlagostól eltérő adottságú emberek számára. Szakmai partnereink célkitűzésünkben a Down Alapítvány és a Látássérültek Szabadidős Sportegyesülete, mely szervezetekkel Barbesz, a központi ügyfélszolgálatunk munkatársa és Piroska, a kommunikációs csapatunk dolgozója tartja a kapcsolatot.

Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetségének munkatársaival és a magyar kerekesszékes kézilabda válogatott sikeres csapatával pedig annak érdekében dolgozunk együtt, hogy a parasportágakat minél szélesebb körben megismertessük.

Piroska rendszeresen szervez olyan eseményeket, melyen a sportprogramokat úgy állítja össze, hogy mentális és testi adottságoktól függetlenül mindenki jól érezze magát.

Gyermekek és szépkorúak aktív életmódja

Sportból a legtöbbet! tornaterem és kültéri sportpálya felújítás pályázatunkkal szeretnénk ahhoz hozzájárulni, hogy az általános iskolás korú gyermekek még jobb körülmények között mozoghassanak a testnevelés órákon. A pályázatot országosan Marietta koordinálja, aki szegedi áruházunk csapatvezetője.

Karácsonyi ajándékgyűjtésünket Ili és Barbesz, a központi ügyfélszolgálatunk dolgozói szervezik már évek óta. Ők ügyelnek arra, hogy az ilyenkor átadott felajánlásaink is sportolás élményéhez kötődjenek és minden adventi időszakban olyan szervezettel veszik fel a kapcsolatot, akik gyermekek vagy 65 éven felüliek aktív időtöltésével foglalkoznak.

Emellett kiemelten fontosnak tartjuk, hogy nehéz anyagi körülmények között élő emberek egészségével foglalkozó alapítványok önkénteseit támogassuk, így együtt dolgozunk az Autonómia Alapítvánnyal és a Budapest Bike Maffiával. Míg előbbi csapata rendszeres futóedzéseket szervez Gyöngyös környéki gyerekeknek, addig az utóbbi egyesület hajlék nélkül élő embertársainkat -köztük sok időset- segíti.

 

Sportból a legtöbbet! pályázatunk elmúlt 6 éve során 68 általános iskola sportpályáját, tornatermét újította fel a Decathlon, ezzel 21.340 diák sportol jobb környezetben.

Munkahely, ahol mindenki önazonos lehet

Munkaköreink bárki számára nyitottak, valljuk, hogy az eltérő képességű emberek alkotta sokszínű csapat a siker kulcsa. Mint minden sportos csapat, mi is meg vagyunk győződve arról, hogy csapattársaink különbözősége, egymást kiegészítő tulajdonságaink alkotják vállalati DNS-ünk alapjait. Nálunk a legfontosabb belépő a felelősségtudat, sport iránti szenvedély, mások tisztelete, a nagylelkűség és a hitelesség. A teljesítményértékeléskor nem számít kor, nem, származás, az etnikum, a szexuális irányultság, a testi különbözőségek - vagy hogy melyik csapatnak szurkolsz :) 

Szakmai partnereink e területen:  Autonómia Alapítvány, Oltalom Sportegyesület, Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége, Autisták Országos Szövetsége. A szervezetekkel Marianna, a HR csapatunk tagja tartja a szoros kapcsolatot, hogy tanácsaikkal olyan munkahellyé váljunk, amely mindenki számára megteremti azokat a munkakörülményeket, mellyel a lehető legtöbbet tudjuk magunkból kihozni. Marianna munkáját ebben Helga, miskolci és Böbe, hatvani dolgozónk segíti.

Sport fontossága a betegség utáni rehabilitációban

Hisszük, hogy a szakértő által koordinált mozgás segíti a betegségek utáni felépülést. Közös edzéseket, sportolást szervezünk rák betegségből gyógyuló embereknek, illetve részt veszünk a megelőzési kampányokban, melyeknek alapvető része az aktív életmódra való figyelemfelhívás. Partnerünk e területen a Mályvavirág Alapítvány és az Őrzők Alapítvány. A két alapítvánnyal sportfelelős munkatársaink, Tamás, Anikó és Julcsi építik a partneri együttműködést.

Az Őrzők Alapítvány 1990 óta segíti elhivatottan a Tűzoltó utcai Gyermekklinika daganatos és leukémiás betegeinek gyógyulását. Minden évben szervezünk olyan sporteseményt, mellyel az ő munkájukat támogatjuk. A fotón Opauszki Péter integet nekünk csíkos mezben: Peti gyermekként megküzdött a leukémiával, ma gyorsasági kajakos, válogatott kerettag.

Ügyfélélmény

Szeretnénk, ha a vásárlás élménye mindenki számára kényelmes lenne, így áruházaink akadálymentesítettek kerekesszéket használó emberek részére és civil szervezetek szakmai tanácsaira támaszkodva olyan lehetőségeket alkalmazunk, mint az autista emberek számára kiemelten kedvező csendes nyitvatartás, a hallássérült vásárlókkal való beszélgetéskor hasznos KONTAKT applikáció, a vak és gyengénlátó vásárlóinknak nyújtott vásárLÁSS szolgáltatás és a baba-mama szobáink adatainak feltüntetése a Családháló applikációban. Tatabányai áruházunk dolgozója Bara és budaörsi csapattársunk, Marianna vállalt felelősséget azért, hogy ezek a szolgáltatások a lehető legkényelmesebbé tegyék vevőinknek a nálunk töltött időt és e célért szoros kapcsolatot tartanak érdekvédelmi szervezetekkel.

 

A sport eszköz arra, hogy együttesen új kihívásokkal is megbirkózzunk

Az elmúlt évben sok cég, civil szervezet, egyetem és kórház kereste meg csapatunkat azzal a szándékkal, hogy teszteljék Easybreath sznorkel maszkjainkat és azt átalakítva orvosi célra tudják használni. Mérnökeink a maszk 3D tervét több kutatóintézetnek átadták, hogy olyan prototípust készítsenek, mely hatékonyan működik a COVID19 járvány kezelésében. Közel 2000 ilyen maszkot adományoztunk tavaly nyáron az Állami Egészségügyi Ellátó Központnak, hogy azokat a megfelelő átalakítás után noninvazív lélegeztető eszközként, vagy védőfelszerelésként használhassák egészségügyi intézményekben.

Úgy érezzük, hogy a kialakult rendkívüli helyzetben társadalmi felelősségvállalásunkban nagyobb lépést tudunk megtenni, ha a betegellátásban dolgozó emberek még hatékonyabb munkáját támogatjuk, ezért erőforrásainkat a kórházakra, mentőállomásokra összpontosítjuk. A sportfelszereléseket az ő szolgálatukba állítottuk a tavalyi évben: kempingezéshez ajánlott ágyakat, hálózsákokat, energiaszeleteket, izotóniás italokat és átlátszó lencséjű szemüvegeket juttatunk el számos budapesti és vidéki kórházba, valamint a közép-európai régió egyik legnagyobb szociális szervezetének, a BMSZKI-nek, ahol idős és legyengült immunrendszerű emberek élnek, lábadoznak.

Számos munkatársunk összefogott azért, hogy ezek a felajánlásaink időben eljussanak a szervezetekhez: regionális raktárunk dolgozói és áruházi munkatársaink szorosan együtt dolgoztak ezért a célért.

A csapatszellem segít minket abban, hogy nem félünk mások elé kiállni, ha ötletünk támad. A kezdeményezés, az első lépés megtétele hozza el a hosszútávú változást!

A sport az ilyen kihívásokkal teli időszakban is minden eszközt megad ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a mindennapokból és harmóniába kerüljünk önmagunkkal. Emlékeztet minket arra, hogy az eredményeknél sokkal fontosabb, hogy jól érezzük magunkat. A sport által megértjük, hogy minden ember máskor és máshogy éli meg a változásokat. A mozgás megerősít minket abban, hogy a saját boldogságunkkal mások életére is hatással vagyunk, ha mi jól érezzük magunkat a bőrünkben, az kihat másokra is és így együtt képesek vagyunk a világot is jobbá tenni. 
 

A sport megváltoztat, általa megtanuljuk, hogy a változás ereje a cselekvésben rejlik. Rajtunk múlik, hogy ne csak várjunk egy méltányosabb világra, de az efelé vezető úton el is induljunk. A változás veled kezdődik!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)