Magazin

Blog

A vasak illatáról először… Konditeremben először

Valamit kezdenem kellett magammal, mert sem egészséges, sem egészséges fizikumú nem voltam. Így jutottam el a konditerembe, ahol megéreztem a vasak illatát...

Egészségtelen életmódból...

Húsz éves voltam, amikor elegem lett. Egy ideig császárság a sör, pizza, rock ’n’ roll, a „majd ha úgy érzem, hazamászok a koliba hajnal kettőkor” életmód, de aztán szép lassan ráébreszt a test és az elme, hogy ezt nem lehet húzni a végsőkig. Valamit kezdenem kellett magammal, mert sem egészséges, sem egészséges fizikumú nem voltam, és futni is csak akkor tudtam, ha már majdnem lekéstem az utolsó tétényi buszt. 

rockandroll2

... elindultam a változás felé

A „rubintrékázós dévédék ápdét kiflivel” nem igazán váltak be, és némileg el is kedvetlenedtem az első ténfergések után. A megoldás hosszas hajszolása közben egy dologban voltam csak egészen biztos: a legtökéletesebb fizikumuk azoknak van, akik konditerembe járnak. Fogalmam sem volt, hogy mitől, eszembe nem jutott, hogy ehhez speciális táplálkozásra, táplálékkiegészítésre és önismeretre is van szükség az edzésen kívül, de a google egy jól eltalált keresőkifejezéssel csodákra képes. 

Eljutottam az ország legnagyobb testépítő portáljára, cikk cikket követett, egymás után vetítettem le az összes, akkor talán 89 db, cirka egy órás BBTV epizódot (kellemes maraton volt) és minden információ morzsa egyre kijjebb húzott a tudatlanság jótékony ködéből. Hónapokig nem csináltam mást, csak képeztem magam minden létező módon, nem mintha nem éreztem volna úgy, hogy nekem azonnal és okvetlen mennem kell edzeni, noha meggyőződésem volt, hogy szálkásnak lenni fáj, és nem tudtam például, hogy a vállon van izom. Viccen kívül, úgy gondoltam, ha már lúd, legyen betömegelve, csináljuk rendesen. 

Hozzáállás! Vagy nagyon, vagy sehogy. Bevásároltam csirkemellből, rizsből és brokkoliból, majd megvettem első, kollégista budget-hez illő, gyomor- és embertpróbáló kevert proteinemet, meg egy doboz multivitamint. Megfőztem az első napi dobozolt menümet, gondosan mértem és számolgattam, hogy mind a 6 étkezés tartalmazzon elegendő tápanyagot. A testépítés ugyanis a konyhában kezdődik, viszont a teremben folytatódik. Nem volt más hátra, mint előre, illetve le a pincébe. Amikor először lementem a koli edzőtermébe az irodalomelmélet 2. füzetem hátára írt suttyó kis edzéstervemmel, úgy éreztem, nem is sportolni megyek, hanem háborúba. Persze minden, magát potenciális Mr. vagy Mrs. Olympiának képzelő tévelygő háborúnak fogja fel az edzést, de ez nálam nem póz volt, hanem hit. 

old-school-gym

Az első konditermi edzés

Filmesen sztereotipikus és giccses volt minden az első alkalommal. Rozsdás, már-már traktorfelni szintű súlyok, omladozó falak, olajozásra szoruló csigás terheléses gépek, egy olyan vizes blokk, ami helyett még télen is higiénikusabb volt valamelyik madárberkenye árnyékát választani és émelyítő izomszag. Ez fogadott, semmi fitnesz-wellness csillogás, párnázott gépek meg infraszauna. Csak a vasak, ahogy a Pumping Ironban láttam. Az én kis Golds Gymem a XXII. kerületben. Rajtam kívül ketten voltak még lent. Egy 17 éves srác, akiről azt hittem, nálam is idősebb, mert úgy is nézett ki és úgy is edzett, mint egy felnőtt ember felnőtt célokkal, és egy börtöntetkós, többszöri gerincsérvtől és 40 évnyi kidobó munka hozadékaitól bicegő, még a hőskorból lecsúszott edző, aki a lelket is kihajtotta a srácból. Hozzájuk csapódtam és három hónap elteltével 90 kg-mal guggoltam szériában, leadtam 8 kg zsírt és azt hittem megállíthatatlan vagyok. Még akkor is, mikor félájultan feküdtünk a földön újdonsült edzőtársammal, mert a lelkünk jobban bírta a terhelést a vércukorszintünknél és közben a háttérben Dodi pakolta fel az újabb súlyokat, hogy akkor most már aztán igazán el lehetne kezdeni vállazni… Ők voltak nekem minden ebben az új, ismeretlen és őrült világban, ami a mai napig is minden bizonnyal az összes világ lehető legjobbika. Nincs megállás.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)