Magazin

Blog

Aki igazán fut, az nyáron is fut - kutyával is

Itt a nyár, már túl vagyunk az első hőségriadón, és sorra jönnek a kérdések a kutyával futós csoportokban: Hogy lehet ezt átvészelni? A jó hír, hogy mi is és a kutyánk is valamelyest szoktatható a meleghez, feltéve, hogy okosan adjuk nekik.

Rögtön a kivételekkel kezdeném: nem minden kutya teherbírása egyforma. És vannak bizonyos fizikai paraméterek, kutyatípusok, akik határozottan nem fogják bírni a meleget. Ilyenek az ún. brachicephal (turcsi orrú) fajták, az extrém nagy méretű kutyák, és a hatalmas szőrrel megáldottak is.

Minden kutya más!

Saját bőrömön tapasztalom a négy nagytestű kutyámmal, hogy akár egy fajtán belül is más lehet az egyedek toleranciája. 4 beauceronnal élek együtt (nagytestűek, tömött, 4-6 cm hosszú fekete-cser szőrzettel). Jetta, a 11 éves, idős szukám júniusra már lelassult, gödröket kapar az árnyékos helyeken és szürkületkor is csak ügetésig gyorsul a sétán. Lemmy, a 7 éves kanom a legnagyobb, 40 kilós habtestével már csak a hűvös időben szeret duhajkodni, bár a szíve vinné előre, inkább hagyom ebben az időben. Pogo, a 7 éves kisebb szukám (27 kg) már sokkal aktívabb, a most 3 éves lányával, Rebelle-lel (ő kicsit nehezebb anyjánál) őket kettejüket szoktam edzeni vinni még nyáron is. Ők annyira mennek, hogy nekem kell kontrollálni őket, nehogy túlhevüljenek.

Kutyás futás - Mire figyelj melegben?
A srácaim: Jetta, Lemmy, Rebelle, Pogo

 A hajnali órák a barátaink

Nem esik jól, de bizony ilyenkor korán kelünk. Nagyon korán. Nekem sem könnyű, meg egyébként is kell idő a kávénak, hogy hasson, de sajnos csak ilyenkor lehet megmaradni. Ez olyan szempontból is praktikus, hogy akár délelőttös műszak előtt is belefér a futás, reggel 8-ra már lefürödve állok be dolgozni.

Kutyás futás - Hajnalban, a hőség előtt érdemes elindulni
 Riv futi előtt a hajnali erdőben

Víz, víz, víz!

Túl azon, hogy természetesen folyamatosan biztosítunk vizet a kutyáknak, sport előtt mindig bevizezem őket. Olyan helyre megyek futni, ahol van lehetőségük egy kis pancsira edzés előtt. Jól átvizezve (a felszerelés is vizes lesz, ami még jobban hűti) indulunk el a körünkre. Ha futóövvel futunk, akkor menet közben nem szoktam engedni, hogy fürödjenek. Egyrészt hirtelen szívmegállást okozhat, ha felhevült testtel a vízbe ugranak, másrészt ha össze vagyunk kötve, akkor nagyon nem egészséges, ha megszokják, hogy önállóan dönthetnek a fürdetésemről. Ha erdőben futunk, akkor általában nincsenek bekötve, ilyenkor a pocsolyákba be szoktam engedni őket. Futás végén szigorú lesétálás, nyújtás, és ezután lehet csak vízbe menniük.

Kutyás futás - Kell a víz a kutyáknak is, ebben a nagy melegben!
Megérdemelt frissítő a Malomvölgyi-tóban

 A hűtőmellény a barátunk!

A kutyák komfortját sokban tudja javítani a hűtőmellény. Ma már többféle márka is elérhető, a többségük lassan párologtató elven működve vonja el a hőt. Otthonra, és a kocsiba érdemes beszerezni hűtő matracot, ezek jellemzően zselések, és nyomásra ad hűs érzetet. Ezeket az eszközöket kombinálva az edzés alatt és után is segíthetünk a kutyánkat megóvni a hőgutától.

A szőrápolás is rengeteget számít!

A természet azért találta ki a vedlést, hogy segítse a kutyát a nyári időszakban. Az aljszőr eltávolítása rengeteget segít a komfortjukon! Rengeteg eszköz áll rendelkezésre a különböző kisállat felszerelés üzletekben, de kozmetikus segítségét is érdemes igénybe venni. A teljesen kipucolt aljszőr nem csak a kutya komfortján javít, hanem a miénken is: kevesebbet fog a kocsiba és a házba vedleni. A szőr levágásáról erősen megoszlanak a kutyások véleményei, én azt mondom, a kutyának hiszek: ha lenyírás után látványosan jobban érzi magát, akkor valószínűleg jó az neki. No persze a csutkára vágás minden esetben kerülendő!

Szigetelés nélkül könnyebb!

Saját példámon érzem, hogy mennyivel könnyebb a fókazsír nélkül élni. :) A kutyáknak ugyanígy számít a túlsúly. Tudom, hogy a kiállítási kondihoz kell az a centi háj a bőr alá, de nyáron inkább szedjük le róla! Főleg, ha sportolunk... Egy egészséges felnőtt kutyának nyáron nincs szüksége a bordákat fedő zsírrétegre! Az a jó, ha zongorázni tudunk rajta, és akkor kell csak emelni az adagon, ha a háti csigolyák, vagy az ágyéki környéken lógnak ki a csontok.

Kutyás futás - Figyeljünk a kutyánk súlyára nyáron
Nyáron figyeljünk a kutyánk súlyára!

 A kutyák egészségi állapotát ma már könnyen felmérik

A szívultrahang egyre több térségben elérhető, és versenysportot űző kutyáknál határozottan ajánlott az évi csekkolás! Sajnos a szívbetegségek nem olyanok, mint a diszplázia, kialakulhatnak egyik évről a másikra, ezért érdemes rendszeresen felülvizsgálni a kutyákat. Ha pedig a diszpláziánál tartunk: aki esetleg nem ismerné, kérdezzen utána állatorvosánál, és komoly sportolás előtt szűresse le a kutyáját! Mint utaltam rá, ezt a kutya életében elég egyszer megtenni. Legyünk hát óvatosak a hőségben, segítsük a kutyánkat, hogy könnyebb legyen neki, és fussunk tovább! :) További tartalmakért kövesd a falka blogját!

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)