Magazin

Blog

Aktuális őrület: SMR henger!

Körbejárom az aktuális őrületet a futók, fitneszesek és más sportolók körében: SMR-t mindenkinek! A népszerűvé vált henger lesz a terítéken, és megpróbálom kideríteni, hogy eszik-e vagy isszák. Okkal felkapott, vagy csak... Gyertek! Nyújtás, pajtás!

Egyre több edző ajánlja hobbi szinten is a profi sportolók által sokra tartott SMR henger(eke)t és fényezik hatalmas szavakkal, hogy micsoda fantasztikus hatása is tud lenni az izomzatra és ezáltal a sportolásunk minőségére. Emellett kiemelik, hogy a regeneráció mellett az ízületekre és az idegrendszerre is jó hatással van. 

SMR henger futáshoz
 Az SMR henger jó hatással van az idegrendszerre, ízületekre.

Miért is SMR?

A rövidítés Self Myofascial Release szavakból keletkezett és adta a henger vezetéknevét. Nem egy méretű, keménységű és felületű henger létezik. A keményebb, és darabos mintázatú hengerek a mélyebb szövetekre is hatással vannak, míg a sima felületű eszközök inkább a felső rétegekre hatnak. A hengerek minősége közt is van különbség. Az SMR-ek belül kemény vázat kapnak, arra jön a puha, szivacsos felső rész. Ilyenekből találhattok a Decathlon áruházakban is. A puhábbat, amit a Domyos gyárt, inkább bemelegítéshez ajánlják - azaz nekünk, futóknak nem éppen a legjobb választás. A keményebbet, ami inkább edzés utáni, azt az Aptoniánál találjuk, és igen, ez a mi eszközünk, ami ez edzések után szépen lassan megteszi a kellő hatását. 

SMR henger nyújtáshoz
 Futáshoz a keményebb felületű henger ajánlott, nyújtáshoz

Az SMR működése

Engedelmetekkel a működésével kapcsolatosan meg is ragadnék pár frappáns mondatot a Runners Worldtől, mert elég kereken összefoglalja az SMR működését: "A henger megértéséhez bele kell mennünk az izom felépítésébe. Izmainkat izompólya veszi körbe, ezt úgy lehet elképzelni, mint a csirkehúst is körülvevő fehér hártyát. Ez maga az izompólya (fascia). Ebben találhatóak a kis filamentumok az aktin és miozin, melyek az izom legkisebb egységét, a szarkomert alkotják. Normál esetben ezek húzódnak össze és ernyednek el, azonban ha a fascia túl kötött, nem tud megvalósulni megfelelően a kontrakció. Tehát az izompólya rugalmassága befolyásolja a hajlékonyságot és az ízületi mozgásterjedelmet.

 Egy ideig én sem gondoltam, hogy hasonló eszközt igénybe veszek, de az egyik Kalenji Közösségi futáson úgy adta a jó Isten, hogy mázlimra a nyertesek egyike voltam, és egy önmasszírozó eszközt "vághattam zsebre". Azóta többször is végiggurigázom magamat vele, és az eredmény csodás. Másnap olyan állapotban van az izomzatom, mintha nem is lett volna előtte való este 10-15K - lehet teleshoppos vagyok, de ez van. Miközben a másik szenvedélyem, a Szkvahs után szoktam itt-ott izomlázat érezni. Nos, ott is bevált. 

Ami fontos, hogy rengeteg dolgot találtok a mindent látóval megáldott Guglin ezen témában. Különböző márkákat, gyakorlatokat, véleményeket és sok-sok cikket dob fel. Akár egy jobb írást is, mint az enyém - viszont, már az jó, ha egy kis irányt tudtam mutatni, hogy nem véletlen sztárolják és egyre népszerűbb ez a henger. Viszont a legviccesebb, hogy legyetek körültekintőek és keressetek releváns oldalakat, mert volt, ahol a kereső egy norvég márkát talált nekem és meglepetésemre, gépjármű hengerek ugrottak elém. Szóval óvatosan. :D  

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)