Magazin

Blog

Alapozd meg a vízreszállást

A vízi sportok szerelmesei minden évben élénk figyelemmel követik a hőmérő higanyszálának alakulását, hiszen alig várják, hogy visszatérjenek szeretett közegükbe. Ez nemcsak azokra a sportokra vonatkozik, amelyeket ténylegesen a vízbe merülve űzünk, mint az úszás vagy a búvárkodás, hanem azokra is, amelyek során a víz felszínén siklunk, sokszor dacolva a szeszélyes hullámokkal. A stand up paddle, a szörf, a kajakozás és a többi hasonló sporthoz elengedhetetlen a jó koordináció képesség és a megfelelő egyensúlyérzék. Nézzünk pár szárazföldi gyakorlatot, amelyekkel ezeket fejlesztheted!

Gyorsaság és koordináció

Focisták előnyben! Néha nem is gondolnánk, hogy milyen gyöngyszemek rejlenek más sportágak edzésein. Ne féljünk ezekből meríteni! A bóják, gátak és ritmuslétrák nagy szolgálatot tehetnek a csapatsportokat űző sportolókon túl mindenkinek. Segítségükkel nemcsak a gyorsaságot, de a koordinációt is fejleszthetjük. Természetesen ha nincs ilyen speciális eszközünk, akkor a lakásban fellelhető cipők is szolgálhatnak bója gyanánt. Tedd le őket egy sorba, vagy éppen körbe, fuss át felettük magas térdemeléssel, sarokemeléssel, ugrásokkal...a variációknak csak a képzeletünk szab határt. Garantált az állóképesség, a dinamizmus és a koordináció javulása!

Bója, gát és ritmuslétra – ezeket otthoni eszközökkel is helyettesítheted

Egyensúlyérzék fejlesztése és masszázs egyszerre

A kis süninek tűnő párnát a Domyos a lábfej erősítésére és rehabilitációjára fejlesztette ki: természetesen a rajtuk történő állás, és a lépegetések alatt az egyensúlyérzék is fejlődik. Arra pedig igen nagy szükség van mind stand up paddle-zés, mind pedig szörfözés közben. Bónusz, hogy a felületén lévő tüskék masszírozzák a talpat. A boka mobilizációja és erősítése a sérülések elkerülése végett is minden sport alapja kellene, hogy legyen: a futók és a síelők számára is elengedhetetlen.

Láberősítő és egyensúlyfejlesztő párna

Alakformálás és egyensúlyfejlesztés egyszerre

Továbbhaladva az egyensúlyfejlesztő termékek rengetegében, ismerkedjünk meg a fa balance boarddal. 

Balance board – ha egyszerre fejlesztenéd az egyensúlyodat és a törzsizmaidat

Nem egy bonyolult termék, igaz? A feladatok már nem ilyen egyszerűek! Kezdetnek csak próbálj megállni rajta, anélkül, hogy a széle leérne a padlóra. Megy? Akkor most csukd be a szemed! Máris nehezebb, igaz? Ha ezt az akadályt is megugrottad, akkor próbálj rajta leguggolni. Közben a hátad legyen egyenes, a térded ne menjen túlságosan előre, feszítsd a hasad, a törzsed, a feneked és a combodat. Már csak a hullámok zaját kell bekapcsolnod a zenelejátszódon! :)

Személyes kedvenceim a törzsem erősítéséhez a bosuk. Ezek a félbevágott labdának tűnő tárgyak nagy segítséget jelentenek nemcsak az aktív sportolóknak, hanem a gyógytornát végző, sérülésből felépülőknek is. A balance station 900-as terméket pluszban két gumival is ellátták, hogy a karizmokat is meg tudjuk dolgoztatni.

Balance station: dolgozzon az egész test!

A labdán állva bizonytalan egyensúlyi helyzetben van a testünk, így folyamatosan feszülnek az izmaink, ahogy próbálunk balanszban lenni: ezáltal a mélyizmok folyamatosan igénybe vannak véve, csakúgy, mint a hullámos vízfelületen.

Mind a balance boardon, mind a balance stationon érdemes plank gyakorlatot is végezni. A plank remek gyakorlat, de igaz a mondás: aki szerint egy perc rövid, az még nem plankelt! :)

További jó alapozást mindenkinek a biztos vízreszálláshoz!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)