Magazin

Blog

Alapruhatár az őszi túrákhoz

Sokszor hallom, hogy vannak, akik - mint a medvék - téli álmot alszanak. Legalábbis, ami a túrázást illeti. Ahogy beköszöntenek a hűvösebb, hamarabb sötétedős, nedves, ködös, esős napok, bevackolnak és legközelebb tavasszal indulnak túrázni. Pedig a természet ilyenkor mutatja legszínesebb, legszebb arcát. Tény, hogy jobban át kell gondoljuk a ruházatunkat és talán felkészültebbnek is kell lennünk, mint nyáron, de nézzük át együtt, hogyan is érdemes felöltözni az őszi túrákhoz.

Felsőruházat

Mindenek előtt tartsuk szem előtt, hogy három réteg ruházatot kell, hogy beszerezzünk. Az alsó ruházat vagy aláöltözet közvetlenül a testünkre simul. Nem egy divatos ruhadarabról beszélünk, sőt sokan viccesnek is találják, de nem is az a szerepe, hogy jól nézzünk ki benne. Lényege, hogy megakadályozza, hogy a nedvesség a bőrünkön maradjon, azaz el kell, hogy vezesse az izzadságot, a vizet a bőrünkről. Választhatunk síelős, futós, csapatsportos, kerékpáros, vagy túrázós aláöltözetet is. Higgyük el, ha akár a legolcsóbb erre a célra szolgáló aláöltözetet is választjuk, az is jobb szolgálatot fog tenni, mint egy pamut harisnyanadrág vagy a kedvenc hosszú ujjú pamutfelsőnk.

A középső, melegítő réteg feladata a hőszigetelés. Ide tartoznak a pulóverek, polárfelsők. Ezek a felsők belül bolyhosak, hogy sok levegőt tudjanak magukba zárni - mint a madarak tollazata -, így biztosítva a hőszigetelést. Női és férfi változatban is nagyon jó ár-érték aránnyal elérhetők. Ugyanakkor a megfelelő komfortérzethez fontos az is, hogy jól szellőzzenek. Ez a réteg nem véd meg az esővel, széllel szemben, kivéve az ún. windstopper fejlesztések, amelyek szeles időben is kiválóak. 

Külső réteg szerepe, hogy védelmet nyújtson az időjárás viszontagságaival szemben, vagyis a széltől és a nedvességtől kell, hogy megóvjon minket. Legkézenfekvőbb megoldás eső ellen az esőkabát.  Legnagyobb előnye, hogy olcsó, viszont legtöbbje nem jól szellőzik, nem engedi ki a nedvességet. Választhatunk dzsekifazonú - cipzáras vagy bebújos - esőkabátot vagy poncsó fazont. Ez utóbbit azért szeretik sokan, mert aláfér a hátizsák is és hosszabb fazonjának köszönhetően a lábat is védi. Ugyanakkor szerintem nehezebb mozgást tesz lehetővé, de ezt mindenkinek magának kell kitapasztalnia, mi a kényelmesebb számára. Ha az anyag légáteresztése nem felel meg a sportolásnak, az izzadság a kabát belsejében koncentrálódik. Vizes lesz a kabát belseje: nem az eső áztatja át, hanem az izzadság marad bent. Ezért mindig a tervezett intenzitásnak megfelelően kell megválasztani az esőkabátot. Vannak természetesen olyan kabátok is, melyek vízállók és egyben lélegzők is, az alkalmazott membrános technológiának köszönhetően. Sokan szeretik az ún. 3in1 kabátokat is, hiszen kivehető polárbélésüknek köszönhetően többféleképpen hordhatók, ugyanakkor vízállók és hőtartók. A softshell kabátok nem teljesen vízállók, de jobban szellőznek, a szél ellen nagyon jól védenek és kényelmesebbek. Ha pedig egy igazán jó ár-érték arányú hőtartó kabátot kerestek, akkor az SH 100 X-warm-ot ajánljuk. 

Kényelmesek a softshell kabátok az őszi túrázáshoz

Nadrág 

Látom, hogy sokan, sokféle nadrágban - melegítő, leggings, farmer stb. - túráznak. Nem állítom, hogy én soha nem mentem el farmerban túrázni, sőt kényelmesnek is találtam. De tény, hogy nyáron meleg, télen hideg és borzasztó nehezen szárad meg. Egy ideje "igazi" túranadrágban túrázom, amit imádok és szívből ajánlok mindenkinek. Praktikusak a lecipzározható szárú nadrágok, amiket tavasztól késő őszig tudunk viselni és rugalmasan alakítani az időjárás napi változásához is. Azt is szeretem bennük, hogy sok praktikus zsebbel rendelkeznek. 

Könnyen tudunk alkalmazkodni az őszre jellemző napközbeni hőmérsékletingadozáshoz

Hűvösebb napokon itt is előkerül az aláöltözet, hasonló tulajdonságokkal és funkciókkal, mint amit a felsőruházatnál már tisztáztunk. 

További hasznos kiegészítők

Esős, saras időben jól jöhet, ha van velünk kamásli. Több sportra is fejlesztettek már ki kamáslikat, így hosszabb, rövidebb szárral is elérhetőek. Fontos, hogy védi a lábszárunkat, ugyanakkor nem engedi a cipőnkbe vezetni a vizet és több fajtának hőszigetelő funkciója is van. 

Sok kamáslit be tudunk akasztani a cipőbe is 

Vékonyabb, vastagabb verzióban is kaphatók csősálak, amik nemcsak sálként, hanem sapkaként, hajpántként is hordhatók, de akár a fülünket is védhetjük vele. Praktikus kiegészítő hűvösebb, őszi túrázásokhoz. Természetesen nagyon fontos, ha nem a legfontosabb a megfelelő túracipő kiválasztása is, hiszen a komfortérzetünket a leginkább befolyásolhatja. Ezzel a témával egy külön írásban fogunk foglalkozni. 

Kövessetek minket és gyönyörködjetek az őszi erdőben! 

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)